Seçim yasağı ihlaline YSK değil RTÜK bakacak

Güncelleme Tarihi:

Seçim yasağı ihlaline YSK değil RTÜK bakacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2015 01:24

SEÇİM yasaklarını ihlal eden kanallara ceza verme yetkisi bugüne kadar YSK’da iken Meclis’e sunulan torba teklif ile bu kural değişiyor. Artık RTÜK ihlal cezasını kendisi verecek. RTÜK, yayıncı kuruluşlara uyarı veya para cezası verecek.

Haberin Devamı

Mevcut uygulamada, RTÜK yayın ihlallerini rapor haline getirerek YSK’ya gönderiyordu. YSK da ihlal görmesi halinde yayıncı kuruluşa 1 ila 12 gün arasında yayın durdurma cezası verebiliyordu. Düzenlemeye tepki gösteren CHP’li ve MHP’li RTÜK üyeleri, kurumda çoğunluğun AK Parti’de olduğunu bu nedenle bazı kanalların korunacağını belirterek şunları söylediler:

TARAFSIZ YAYINCILIĞA MÜDAHALE

Ali Öztunç (CHP kontenjanından RTÜK üyesi): Yerel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde, hükümet yandaşı olduğu iddia edilen kanallara tarafsızlığı ihlal ettikleri gerekçesiyle çok sayıda ceza verilmişti. Bu düzenlemenin amacı da o kanalları korumak. Yandaş kanallar tamamen tek taraflı yayın yapacaklar. Yeni düzenleme, tarafsız yayıncılığa müdahaledir. AB’yi, dünyadaki demokrasiyi hiç umursamıyorlar. Tek amaç iktidarın gücünü devam ettirmek. Medya zaten özgür değildi. Yandaşlara ceza verilmeyecek, onun dışında hükümete yapılacak en ufak eleştiriye yer veren kanallara ceza gelecek.

Haberin Devamı

YANDAŞ KANALLARA CEZA VERİLMEZ

Esat Çıplak (MHP kontenjanından RTÜK üyesi): Değişiklikle, YSK kendisine yönelik eleştirilerden kaçıyor, seçim dönemi ihlallerini tarafsızlığı şüpheli hale gelen RTÜK’e havale ediyor. Yayıncılar açısından sevindirici bir durum. Artık uzun program durdurmalar olmayacak. Siyasi partiler bu süreci çok iyi takip etmelidir. İktidar erkinden beslenen yandaş kanallara artık ceza verilmeyebilir. Tarafsızlığını yitirmiş zihniyet sebebi ile diğer kanallara ceza verilmeye devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!