Güncelleme Tarihi:
Adalet Bakanlığı’nda kurulan iki komisyon, Siyasi Partiler Yasası ile Seçim Yasası’na ilişkin taslak çalışmalarına başladı. Parti kurmaylarının da katkı sağladığı çalışma, Nisan Ayında, kamuoyunun tartışmasına açılacak, yıl sonuna kadar da TBMM gündemine gelecek. Parti kurmaylarına göre, yapılan çalışmada, bu yasalarda madde değişikliği yapılmasını değil, tamamen değiştirilmesi amaçlanıyor. Yasaların 12 Eylül dönemindan kalan yasakçı maddeler içerdiği ve siyaset yapmanın yollarını kolaylaştırıcı düzenlemeler içermesi gerektiği belirtiliyor.
BARAJ AŞAĞI ÇEKİLECEK
Değişiklik kaapsamında, Türkiye uzun yıllardır tartıştığı seçim barajınının düşürülmesi önemli unsur olacak. Taslak kapsamında yüzde 10’luk barajın aşağı indirilmesi planlanıyor. AK Parti yüzde 7-8’lik bir baraj üzerinde duruyor. Ancak, bu konuda net karar, taslak kamuoyunda tartışma aşamasında verilecek.
5 VEKİLLİ DAR BÖLGE
Seçim sisteminde değişikliğe gidilecek. Parti, daraltılmış bölge modeli üzerinde duruyor. Bu kapsamda bir bölge en fazla 5 milletvekilinden oluşacak. Düzenlemeye göre, 5’in üzerinde milletvekili çıkartan illerin birden fazla seçim çevresi olacak. Örneğin İstanbul’da seçim bölgesi sayısı 20 civarında olacak.
GEÇERSİZ OYA ÇÖZÜM
Seçim sandıklarının güvenliğinin arttırılması konusunda yasaya net hükümler konulacak. Seçimlerde yaşanan aynı zarfın içinden muhtar ve belediye başkanlık seçimi oylarının birlikte çıkması gibi durumlarda vatandaşların oylarının geçersiz sayılması önlenecek. Çift kullanılan oylarda, oy pusulaları hangi zarfa konulmuşsa o geçerli olacak. Örneğin belediye başkanlığı seçimi zarfına yanlışlıkla muhtar pusulası da konulmuşsa, muhtarlık için atılan oy geçersiz sayılacak. Belediye Başkanlığı seçimi ise geçerli olacak.
PARTİLERE KOLAY ÜYELİK
Siyasi Partiler yasasında yapılacak değişikliklere göre birden fazla partiye üye olanlarla ilgili ceza uygulaması ortadan kalkacak. Bir kişi para ödemeden parti üyeliğini düşürebilecek. Eğer bunu yapmamışsa, en son kayıt olunan partinin üyeliği geçerli sayılacak.