Güncelleme Tarihi:
Genel seçim sonuçları hakkında tüm bilgiler bu sayfada... Koalisyon nedir, nasıl kurulur? 25'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için 08.00 itibariyle başlayan genel seçimler sona erdi. Ankara, İzmir, İstanbul ve diğer illerde seçim sonuçlarını ne olacak merak konusu. Sonuçlar bu sayfadan an ve an takip edebilirsiniz. İşte 2015 Türkiye genel seçimleri il il seçim sonuçları ve AK Parti, CHP, MHP, HDP vb. oy oranları...
Ankara, İzmir, İstanbul ve diğer illerde seçim sonuçlarınnda sona gelinmeye başlandı.
Sandıklar açıldı oylar sayılmaya başlandı... 2015 Türkiye genel seçim sonuçları merakla bekleniyor ve oylar sayılıyor. Oy oranlarına Hurriyet.com.tr'de. CHP, MHP, AK Parti ve HDP'nin oyu yüzde kaç olacak? Bir önceki genel seçimlerde kim yüzde kaç oy almıştı?
Seçim sonuçlarını an be an aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
ÖNCEKİ GENEL SEÇİMLERDE NE OLMUŞTU?
2015 genel seçimleri öncesinde önceki dönem seçim sonuçlarına bakıldığında Türkiye genelinde partilerin oy oranları şu şekilde sıralanıyor; Genel seçimlerde açılan 199.544 sandıktan Ak Parti I,9 oy alarak seçimin en fazla oy alan partisi oldu. Ak Parti'nin en yakın takipçisi Ana Muhafelet Partisi CHP oldu. CHP Türkiye genelinde aldığı %,9 oy oranı ile seçimlerde en fazla oyu alan ikinci parti oldu. Milliyetçi Hareket Partisi ise aldığı ,2 oy oranı ile TBMM'de en fazla milletvekili olan 3.parti oldu. Bu partileri %4,2 oy oranına sahip BDP, %2 ile Saadet Partisi, %1,9 oy oranı ile HDP ve %1,1 oy yüzdesine sahip Büyük Birlik Partisi takip etti.
KOALİSYON HÜKÜMETİ NEDİR, NASIL KURULUR?
Yasama meclislerinde bir tek partinin çoğunluğu elde edemediği durumlarda, en çok sandalyeye sahip partinin başkanının kabineyi kurmakla görevlendirilmesi kuraldır. Bu durumda, meclisten güvenoyu alabilmek için başka parti ya da gruplarla (bağımsızlar) anlaşma yoluna gidilir ve bir ortak hükümet kurulur.
Koalisyon hükümetlerine daha çok seçimlerde nispi temsil sistemini benimsemiş ülkelerde rastlanır. Çoğunluk usulüne dayalı seçim sisteminde bir parti parlamentoda salt çoğunluğu kolayca elde ederek kendi hükümetini kurabilir ve güvenoyu alabilir.
Partilerin ülke çapında aldıkları oy oranlarına yakın oranlarda parlamentoda temsilini sağlayan nispi temsil usulünde ise çoğu kez koalisyon hükümetlerinin kurulması kaçınılmaz hale gelir. Koalisyon hükümetlerinin başlıca sakıncası, karmaşık ve kırılgan çoğunluklara dayalı olmaları yüzünden gösterdikleri istikrarsızlıktır.
Koalisyon kabinelerinin birbirini izlediği 1980'ler ve 1990'lar İtalya'sı bunun en tipik örneğidir. Ama bu ülkedeki demokratik kurum ve geleneklerin gücü siyasal rejimin sürekliliğini sağlayabilmiştir. Koalisyon hükümetlerinin sağladığı başlıca yarar ise, ülkedeki değişik siyasal eğilimleri yönetim katına da yansıtmaları, bunlar arasında demokratik uzlaşma alışkanlıkları doğurmaları, dolayısıyla siyasal kutuplaşma ve gerginlikleri emici bir işlev görmeleridir.
İlgili videolar:
MUĞLA VE AYDIN'DA OY KULLANANLAR DENİZE KOŞTU
Hava sıcaklığının 27, deniz suyu sıcaklığının 24 derece ölçüldüğü Muğla ve Aydın'da oy kullanan vatandaşlar, plajının yolunu tuttu.
İKİ KİŞİNİN YAŞADIĞI KÖYDE TEK BAŞINA OY KULLANDI
BATMAN'ın merkeze bağlı ve Ezidilerin yaşadığı Yolveren Köyü'nde eşi Hame Alcu'nun rahatsızlığı nedeniyle oy kullanaması üzerine köy muhtarı 76 yaşındaki Mehmet Alcu, güvenlik nedeniyle komşu köye taşınan sandıkta tek başına oy kullandı. Batman'ın Yolveren Möyü muhtarlığını 6 dönemdir sürdüren Mehmet Alcu, ilk kez köy sandığının kurulduğu komşu Yakıtlı Köyü'nde oy kullandı. Batman merkeze 10 kilometre uzaklıkta bulunan Yolveren Köyü'nde gözüken 16 seçmenden 14'ünün Almanya'da yaşadığını belirten Muhtar Mehmet Alcu, "Eşim Hame, 75 yaşında ama hastanede. Tek kişi olarak oy kullanacak seçmen benim.
Güvenlik nedeniyle sandığımız Yakıtlı Köyü'ne alındı. Yıllar sonra ilk kez köyümün dışında oy kullanıyorum. Sabah erken saatlerinde komşu köy Yakıtlı'ya gidip oyumu kullandım, memleketimize hayırlı olsun" dedi.