Güncelleme Tarihi:
Seçim sonuçları 24 Haziran akşamı gerçekleştirilen sayımın ardından birçok vatandaşın gündemindeki konu oldu. Yüzde 88 civarı bir katılım ile 50 milyona yakın vatandaşın sandık başına gittiği seçimde, YSK'nın gün sonunda yaptığı açıklamaya göre 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olarak ilan edildi. İşte, tüm bölgelerin milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
YSK Başkanı Güven, seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Çok büyük sorunların olmadığı güzel bir seçim sonuçlandırdık. Seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Biz her seçimde, sandığın başında siyasi parti temsilcilerinin çoğunlukta olduğu tutmuş olduğu tutanakları eş zamanlı olarak, diğer siyasi partilerimizle paylaşıyoruz. Dün de sandıkları siyasi partilerimizle paylaştık. Bugün itibariyle gelirken yolda aldım; Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin sandık sonuçlarından yüzde 99,91'i sisteme işlendi. Akşam bu sisteme işlenen ve siyasi partilerle paylaştığımız sonuçları, tutanakları alt alta toplamak suretiyle biz sonuçları açıkladık.
Bizim açıkladığımız gibi, isterlerse aynı bilgiler belgeler benim açıklama yaptığım saat ve dakika itibariyle seçime katılan partilerin elinde de vardı. Onlar da aynı açıklamayı yapma imkanı vardı.
Sağlıklı bir seçim oldu, siyasi partilerle paylaştığımız bilgileri sonuçları alt alta koyarak açıkladık, açıklıyoruz.
Meclisin ekonomi vitrini şekillendi
Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile siyasette yeni bir dönem başlarken, iktisatçı birçok siyasetçi de milletvekili seçildi. Kalkınma Bakanı Elvan Mersin'den, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan Kars'tan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak İstanbul'dan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba Şanlıurfa'dan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Malatya'dan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu Adana'dan yeniden milletvekili oldu. CHP'nin ekonomi vitrininde yer alan Selin Sayek Böke, Mehmet Akif Hamzaçebi, İlhan Kesici, Faik Öztrak, Abdüllatif Şener, Aykut Erdoğdu, MHP'den Erkan Akçay, Erhan Usta, Mevlüt Karakaya, Mustafa Kalaycı, İYİ Parti'den eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, HDP'den Sezai Temelli ve Garo Paylan milletvekili seçilenler arasında yerini aldı.
Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimi ile siyasette yeni bir dönem başlarken, iktisatçı birçok siyasetçi de milletvekili olmayı başardı.
AA muhabirinin 24 Haziran genel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarından derlediği bilgilere göre, 27. Dönem'de Mecliste partilerin ekonomi kurmayı olarak yerini alacak isimler belli oldu. Buna göre, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Mersin'den, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Kars'tan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak İstanbul 1. Bölge'den, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu Adana'dan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Şanlıurfa'dan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Malatya'dan yeniden milletvekili seçildi. AK Parti'nin ekonomist kökenli bakanlarından Nurettin Canikli İstanbul 1. Bölge 2. sıra, Fikri Işık da Kocaeli 1. sıradan parlamentoya girdi.
Geçmiş AK Parti hükümetlerinin ekonomi yönetiminde görev alan bazı eski bakanlar da parlamentoya girmeye hak kazandı. Eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bingöl 1. sıradan, eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Diyarbakır 1. sıradan, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Kayseri 3. sıradan milletvekili oldu. 65. Hükümet'te görev yapan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'a AK Parti'nin milletvekili aday listesinde yer verilmemişti.
Diğer partilerden Meclise giren ekonomi kurmayları
Eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak Tekirdağ'dan, Aykut Erdoğdu, Mehmet Akif Hamzaçebi ve İlhan Kesici İstanbul'dan, Selin Sayek Böke İzmir'den CHP'nin ekonomi kurmayları olarak Mecliste yer alacak. Eski ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de Konya birinci sıradan CHP milletvekili oldu. MHP'den ekonomist kökenli Erhan Usta Samsun'dan, Mevlüt Karakaya Ankara'dan, Mustafa Kalaycı Konya'dan, Erkan Akçay Manisa'dan milletvekili seçildi. İYİ Parti'den de eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Ankara'dan, sendika kökenli İsmail Koncuk Adana'dan, Fahrettin Yokuş Konya'dan parlamentoya girmeye hak kazandı. HDP'den ise Sezai Temelli Van'dan, Garo Paylan Diyarbakır'dan Meclise girdi.
LİDERLERİN SANDIĞINDAN KİM ÇIKTI?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oy kullandığı 3275 nolu sandıktan birinci çıktı. İzmir’de Başbakan Binali Yıldırım’ın oy kullandığı sandıktan ise milletvekilliğinde AK Parti, cumhurbaşkanlığında da Recep Tayyip Erdoğan birinci çıktı. Yalova'da da cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin oy kullandığı sandıktan Erdoğan birinci sırada yer aldı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara'nın Çukurambar semtindeki Arjantin İlkokulu'nda oy kullandığı 4173 nolu sandıktan Muharrem İnce 190 oyla birinci çıktı.
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Adayı Mustafa Destici'nin oy kullandığı sandıktan cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan birinci çıktı.
İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener'in kullandığı sandıktan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 175, Muharrem İnce'ye 115, Akşener'e 32, Doğu Perinçek'e 2, Selahattin Demirtaş'a ise 2 oy çıktı.
ÇOK PARTİLİ TBMM
Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre 27. yasama döneminde TBMM'de aslında bilinen partilerin yanı sıra sekiz parti temsil edilecek. Kendi listelerinden milletvekili seçtirmeyi başaran partiler AKP, MHP, CHP, İyi Parti ve HDP olurken, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Büyük Birlik Partisi de ittifaklar içinde yer alarak Meclis'e milletvekili soktu. TBMM'ye giren partilerden AKP, CHP, MHP, İyi Parti ve HDP grup kurabilecek. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İyi Parti'nin Afyonkarahisar listesinden seçilirken, Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici ise AKP'nin Ankara listesinden Meclis'e girdi. Saadet Partisi de TBMM'ye CHP içindeki "Saadet kontenjanı"
ile üç milletvekili çıkardı.