Seçim bitti tartışma sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Seçim bitti tartışma sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çekişmeli bir yarışa sahne olan TBMM Genel Başkanlığı seçimlerinin galibi 2 oy farkla MHP'li Ömer İzgi oldu. Ancak, siyasilerin konuya ilişkin yorumları ve iddiaları sürüyor. İşte bazı siyasilerin yorumları:

Recai Kutan (FP Genel Başkanı): ANAP Kastamonu Milletvekili Murat Başesgioğlu'nun TBMM Başkanı seçileceğini tahmin ettiklerini ifade eden Kutan, ''Ancak anlaşılıyor ki gerek MHP gerek DSP bir akşam önce bazı ciddi çalışmalar yapmışlar'' dedi. Kutan, İzgi'nin TBMM Başkanı seçilmesinin sürpriz olup olmadığı sorusuna şu karşılığı verdi: ''Bugüne kadar bizim tahmininin Sayın Başesgioğlu'nun kazanacağı istikametindeydi. Ancak anlaşılıyor ki gerek MHP gerek DSP bir akşam önceden bazı ciddi çalışmalar yapmışlar. Başesgioğlu'na destek olacak partilerden bazı fireler var. Meclis'in iradesi o yönde tecelli etmiştir.''

Kutan, ''DYP'den fire olduğu iddiasının'' hatırlatılması üzerine, ellerinde güvenilir bilgi olmadan bu iddiaya katılmalarının yanlış olacağını kaydetti. Kutan bir gazetecinin ''Ciddi çalışmalardan kastınız nedir?'' sorusuna da ''Demek ki, bütün kendi adamlarını topladılar, bazı kimseleri ikna ettiler'' karşılığını verdi.

Tansu Çiller (DYP Genel Başkanı): TBMM Başkanı seçimlerinin, ''iktidar partilerinin kendi aralarında farklı eğilimlerin oluştuğunu'' ortaya çıkardığını söyledi. Çiller, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın, TBMM Başkanı seçimlerinin, ''DYP ile FP'nin mağlubiyeti ile sonuçlandığı'' yönündeki açıklamasına ilişkin değerlendirmesinin istenmesi ve DYP'den, Ömer İzgi'ye oy gidip gitmediğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

''Meclis, seçimini yapmıştır. Aynı iktidar partilerinin üyeleri yarışmıştır. İktidar partileri, birbirine rakip olmuşlardır. Meclis, bu rekabet içerisinde hür iradesini kullanmıştır. Birşey ortaya çıktıysa, o da iktidarın adayını çıkaramadığıdır. Kendi aralarında farklı eğilimlerin oluştuğu ortaya çıkmıştır. Sorgu, sual sorulacaksa,bunun muhatabı DYP değil, iktidar partileri olmak durumundadır. Hür iradeleri ile arkadaşlarımız bir seçim yaptılar. İktidar partilerinin,kendi aralarındaki kızıştırılmış, belki de baskı altına alınmış bir rekabet, bu çerçevede kamuoyu önünde cereyan etmiştir.''

Bir gazetecinin, ''Ömer İzgi'nin TBMM Başkanlığı'na seçilmesinden sonra MHP'liler, DYP ve ANAP'tan gelecek transferlere kapılarının açıldığını belirtiyorlar. Böyle birşey söz konusu olabilir mi?'' sorusuna Çiller, şu karşılığı verdi: ''Transfer dönemini başlattılar zaten. Transferlerle, demokrasi tahrip olmuş, verilmeyen iktidarlara el konulmuş, ara dönemler yaşanmıştır, dar gelirli çökertilmiştir, en büyük talanlar yapılmıştır. Bu dönemi devam ettirmek isterlerse, bunun hesabını millet elbet görür. Çekirge bir zıplar, iki zıplar....''

Yaşar Okuyan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı): Okuyan "Parlamento kendi hür iradesiyle seçimini yapmıştır, Başkanını seçmiştir. TBMM'ye ve milletimize hayırlı olsun'' dedi.

Okuyan gazetecilerin, ''MHP'nin, ANAP'lı bazı milletvekillerine bayrak ve Kuran üzerine yemin ettirdiğine dair iddialar var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı: ''Türkiye'nin gündeminde çok ciddi konular var. Bu ciddiyet çerçevesinde bu tür sorularınızı da anlamakta müşkülatım var. Parlamento, kendi hür iradesiyle seçimini yapmıştır, başkanını seçmiştir, TBMM'ye ve milletimize hayırlı olsun. Gerisi laf-ı güzaftır.''

Adnan Uçaş (MHP Genel Başkan Yardımcısı): Seçimlerin ''medeni bir yarış'' olduğunu belirten Uçaş, partilerinden birinin Meclis Başkanı seçilmesinden memnunluk duyduklarını söyledi. Meclis Başkanlığı'na seçilen Ömer İzgi'nin bu görevi layıkıyla yapabilecek nitelikle olduğunu kaydeden Uçaş, ''Parti olarak vazifesini en iyi şekilde yapması için yardımcı olacağız'' diye konuştu.

Uçaş, "DYP fire Verdi" iddialarıyla ilgili olarak da ''İddialarla ilgili konuşmamak lazım. Çünkü her şey yaşanmış, bitmiş. Eğer bir şeye bakılacaksa ANAP'ın Meclis Başkanlığı için FP veDYP ile işbirliği yapmasına bakılsın. Bu işbirliği, Meclis'te ilk defamı yaşanmış? Kaç kere bazı konularda yaşandığını basın da biliyor. Bu ilişkiler ne ödün verilerek yaşanıyor? Bir muhalefet partisi iktidar ortağı bir partinin adayını desteklerse, orada ciddi birtakım spekülasyonlar olması lazım, meselenin orasına bakmak lazım'' dedi.

''Hükümetin iki kanadı arasındaki kırgınlık bitti denilebilir mi?'' sorusunu ise Uçaş, şöyle yanıtladı: ''Hükümetler, koalisyonlar hissiyat üzerine kurulmuyor ki, kırgınlık olsun. Kırgınlık diye bir şey yok, hükümet programı var. Hükümet programı çerçevesinde her siyasi parti kendisine düşen sorumluluğu yerine getirecek.''

Saffet Arıkan Bedük (DYP Grup Başkanvekili): İzgi'nin, TBMM'nin başkanı olarak, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Türkiye'nin gündeminde önemli konular bulunduğunu kaydeden Bedük, anayasa ve iç tüzük değişiklikleriyle ilgili çalışmaların Meclis Başkanı tarafından bizzat yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Bu konularda TBMM'deki diğer partilerle uzlaşma arayışı içine girilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Bedük, ''Ümit ediyorum ki, bütün partilere eşit mesafede duracağını söyleyen İzgi, TBMM'yi bugünkü konumundan daha iyi bir noktaya getirmeye imkan sağlayacak gayretin içinde olur'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!