Seçim 99’a kaldı

Güncelleme Tarihi:

Seçim 99’a kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

DSP dün, ‘‘Kasım'da seçim için dayatmacı olmayız’’ diye geri adım atınca, seçimin 1999'a kalması ihtimali ağırlık kazandı. Yılmaz ile Ecevit'in görüşmelerinin ardından, seçim kararının 1 Ekim'den sonra başlayacak yeni yasama döneneminde alınması kesinleşti. DSP'nin ılımlı açıklamasına CHP de destek verdi.

Hükümet, seçim tartışmasına son noktayı koydu. Koalisyon ortağı DSP dün, ‘Kasım’da seçim için dayatmacı olmayız' diyerek geri adım atınca, seçim kararı yeni yasama döneminin başlayacağı 1 Ekim'den sonraya kaldı. Böylece TBMM'nin, Başbakan Mesut Yılmaz ile CHP Lideri Deniz Baykal arasında da varılan mutabakata uygun olarak 30 Temmuz'da ‘seçim kararı almadan’ tatile girmesi kesinleşti. Hükümet de böylece en az iki aylık krizsiz bir süre kazanmış oldu. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimi için 3 aylık süre istemesi nedeniyle, seçim büyük olasılıkla gelecek yıla kaldı.

Seçimle ilgili son sözün Başbakan Mesut Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in yapacakları görüşmenin ardından söylemesi bekleniyor. Yılmaz-Ecevit görüşmesinin hemen öncesinde ANAP'ı rahatlatan açıklama ise DSP Grup Başkanvekili Ali Ilıksoy'dan geldi. Ilıksoy Hürriyet'e, laik cumhuriyetin korunmasına yönelik birkaç düzenleme ile bazı uluslararası anlaşmaların, tatile girmeden TBMM'den çıkarılmasına çalışacaklarını belirtirken, seçim tarihine ilişkin ‘dayatmacı olmayacaklarını’ vurgulayan şu açıklamayı yaptı: ‘‘Seçim tarihinin belli olmasından yanayız. Baykal ve Yılmaz arasındaki anlaşmayı doğru bulmuyoruz. Ancak çalışacak bir hükümete fırsat verilir, bunun da süresi belli olursa, biz buna hazırız. Meclis tatile girmeden seçim tarihi belli olsun istiyoruz. Ama bu konuda kendiliğimizden bir öneri getirmeyiz. Koalisyon ortaklarımızla konuşur, koalisyon adabına uygun davranırız. Bu konuda dayatmacı olmayız, uzlaşma ararız.’’

ANAP: KARAR EKİM'DE

ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz de, önümüzdeki hafta pazartesi gününden itibaren Meclis'i çalıştırıp, Toplantı Gösteri ve Yürüyüş Yasası'ndaki değişiklik, Güneydoğu'ya teşvik, TCK'daki zina suçuyla ilgili yeni düzenleme, Şanlıurfa'nın büyükşehir ilan edilmesi, camilerin Diyanet'e devri ile cami yapımında önceden izin alınmasıyla ilgili tasarıların yasalaşmasını sağlayacaklarını söyledi. Aksöz, ‘‘Hafta sonunda da Meclis'i tatile sokacağız. Yerel yönetimler reformu ve seçim kararı alınması Ekim'e kalacak’’ dedi.

Devlet Bakanı Eyüp Aşık, kasımda seçime karşı olduklarını belirtirken, ‘‘Meclis tatile girmeden seçim kararını nasıl aldıracaksın? Eğer böyle bir şey isteyen varsa yasa teklifi verir. Şimdi böyle bir teklif verilse bile, bunun komisyonda görüşülmesi 45 gün sürer. Komisyondan geçse, sonra gelip bir de Genel Kurul'da sıraya girip bekleyecek’’ dedi.

Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu, 30 Temmuz'dan sonra Meclis'in çalışmasının zor olduğunu belirterek, ‘‘Önce Meclis'e yasa önergesiyle gelinmesi lazım. Bu da bir haftada yetişmez’’ dedi.

DTP de öteden beri Kasım'da seçime karşı çıkıyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Başbakan Yardımcısı ve DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in ‘‘Meclis tatile girmeden erken seçim tarihi açıklansın’’ teklifine tepki gösterdi. Sezgin, ‘‘Eğer birkaç ay sonra seçime gidilirse tarih açıklanır. Ama bir yıl sonra seçim olacaksa onun tarihi şimdiden açıklanmaz. O bir şey söylüyor berideki başka bir şey, biz başka şeyler söylüyoruz. Tartışmalar ülkenin önünü tıkıyor’’ dedi.

CHP DE DESTEK VERDİ

Seçim kararının Ekim'de alınmasına, koalisyona dışarıdan destek veren CHP'den de olumlu yanıt geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Kumbaracıbaşı dün düzenlediği basın toplantısında, seçim kararının Ekim'de alınmasının uygun olduğunu belirterek, ‘‘Ama hükümetin Meclis'e tatile sokmaktaki asıl amacı, irtica yasaları bir başka bahara ertelemektir. Hükümetin gündemi saptırmasının asıl nedeni budur’’ dedi.

TBMM'nin seçim kararı almadan tatile girmesine, FP ile DYP ise karşı çıkıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!