Güncelleme Tarihi:
Kumburgaz, Soğukoluk olma yolunda
Kumburgaz, 1960'lı yıllarda Yalova, Çınarcık'tan sonra İstanbul'un en gözde sahilinin bulunduğu bir köydü... 1950'lerde Balkan kökenli göçmenlerden oluşan 350 nüfus, 1960'larda 600'lere çıkmış. Kumsalının güzelliği nedeniyle Zeki Müren, Şükran Ay, Melih Sipahioğlu, Nurettin Sözen gibi ünlülerin mekanı olmaya başlamış.
Bugünlerde yok olan nefis kokulu 'Topatan' kavunu da, Kumburgaz'ın ününe ün katmış.
Ancak 1970'lerden sonra 'yap-satçı'lar 7 kilometrelik sahili 'beton yığınına' dönüştürmeye başlamışlar. Bir yanda kontrolsüz yapılaşma artarken, yazlık sitelerin kapıcılık ve bahçıvancılık gibi hizmetleri içgöçü arttırmış.
Kumburgaz'ın ünlü iki ailesi; Erçağ ve Postacı... Son elli yıldır Kumburgaz'ın sosyo-kültürel ve ekonomik yapısına damgasını vurmuşlar.
1987'de belde olunca yapılan Belediye Başkanlığı seçimini Hayri Erçağ kazanmış, 1991 seçimlerini de almış... 1994'te bu kez Güngör Postacı'nın eline geçmiş başkanlık...
Erçağ DYP'li, Postacı ise ANAP'lı... Şimdi her ikisi de yeniden aday...
Erçağlar, marketçilikten çeşitli bayiliklere, kahvehaneden lokantaya kadar geniş bir ticaret alanında hizmet veriyorlar. Postacılar'ın da buna benzer işyerleri var.
Erçağ, suyu olmayan Kumburgaz'a tankerle su dağıtıyor, Postacı da, vidanjörle foseptik çekiyor.
Beldede tek karış sahil kalmamış. Yeşil alan yok... Yazın açılan disko ve barların dışında gençlerin gidebileceği kültürel bir mekan da yok. E-5'in kapatılan bir bölümü, tankerler için otopark olarak ayrılmış. Halka ayrılan küçük alanın yanında denize kanalizasyon akıyor.
E-5 üzerinde Mimaroba ile Celaliye arasında sıkışan Kumburgaz'ın nüfusu bugün 20 bini buluyor. Nüfusun çoğunluğunu Tunceli, Tokat, Erzincan, Sivas ve Gümüşhane'den gelenler oluşturuyor. Yerli nüfus azınlıkta kalınca, 'yerli' ve 'yabancı' ayrımı dikkati çeker biçimde artmış..
'Yabancı'lar genellikle amelelik ya da pazarcılık yapıyor.
Köy halkı arasında, belediye yönetimine şiddetli bir tepki var. Ahmet Hamoğlu, Kumburgaz için büyük istihdam sağlayacak Maxi Alışveriş Merkezini ilk önce Kumburgaz'da kurmak istemiş, ancak belediyeden bir destek göremeyince Silivri'ye kaçmış. İmar uygulamaları tam bir rezalet... Plan diye bir şey yok. Buna karşılık Kumburgaz'da şu anda Nataşaları ağırlayan 13'e yakın 'otel' var; bunların çoğu sitelerin ve konutların arasında... Belde halkı çok rahatsız... 'Delikanlılık ayakları'yla gelişen mafya özentilerinin belde halkını rahatsız ettiği görülüyor.
Açıkcası güzelim Kumburgaz artık 'Soğukoluk' olma yolunda...
Bugün Kumburgaz'ın yazlık dairelerinde çok sayıda 'kiralık' levhası görebiliyorsunuz.
Sonuç; Kumburgaz 'kentçilikte' kötü bir örnek sergiliyor; bir 'vaka' haline gelmiş. Bakalım adayların diyecekleri bir şey olacak mı?
Emecan’ın korkusu
ANAP'ın Zeytinburnu Belediye Başkanı Adil Emecan, en çok FP adayı Murat Aydın'dan çekiniyormuş.
‘‘Bak Adil, sandalyeni Murat Aydın'a kaptıracaksın’’ diyorlarmış.
Aydın sevilen bir kişiymiş.
DSP'nin ibresinin yükseldiğini görünce, zaman zaman DSP'den ayrılıp ANAP'a geçmekte yanlış yapıp yapmadığını düşünüyormuş.
Ama sonra da ‘‘Zeytinburnu'lular beni doktorluğumdan tanırlar. Gece gündüz nasıl çalıştığımı da biliyorlar’’ diyormış.
İbrenin her zaman kendisinden yana olduğunu söyleyerek hiç kötü şeyler düşünmek istemiyormuş..
NE DEMİŞLERDİ ?
İslam kenti
‘‘İmar planı olmayan yerde yapılan binalar kaçak sayılamaz. Köyde ev yaparken ruhsat mı alınıyor?’’
(Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak, 1994 martında böyle konuştu. Sultanbeyli'yi 'Refah Üssü' yaptı. Ama sonunda partisine yaranamadı, milletvekilliği adaylığına alındı’’)