Güncelleme Tarihi:
Parlamentodan yerel yönetime
İstanbul'da belediye başkanlıklarına dördü yeni, beşi de eski olmak üzere 9 parlamenter aday oldu. Bu isimler şunlar:
Milletvekilleri: Zekeriya Temizel (Büyükşehir, DSP), Ali Talip Özdemir (Büyükşehir, ANAP), Yusuf Namoğlu (Beşiktaş, ANAP), Emin Kul (Şişli, ANAP)
Eski milletvekilleri: Yüksel Çengel (Avcılar, CHP), Kenan Sönmez (Üsküdar, CHP), Mustafa Sarıgül (Şişli, DSP), İbrahim Özdemir (Sarıyer, DYP), Selçuk Maruflu (Kadıköy, ANAP)
Yüksel Çengel, 1980 öncesinde Belediye Başkanlığı yaptığı Avcılar'a yeniden aday oldu. Tahir Aktaş (Eminönü, DYP) ve Mevlut Akarçeşme (Beyoğlu, DYP) yeniden adaylıklara soyundular.
Aday listelerinde gözüme çarpanlar
Çetinsaya doktorluğa dönüyor
Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya, önce milletvekili, sonra da Bakırköy'e aday olma isteği ANAP lideri Mesut Yılmaz tarafından kabul edilmeyince doktorluk mesleğine dönmeye karar verdi. Oluşturduğu Eminönü Hizmet Vakfı ile büyük bir kaynak yaratan Çetinsaya, çeşitli davalardan yargılanıyor.
Yeniden aday oldular
FP Beyoğlu ve Sultanbeyli dışındaki 14 belediye başkanını, CHP Kadıköy, Beşiktaş, Şile ve Silivri belediye başkanlarını; ANAP da Bahçelievler, Bakırköy, Büyükçekmece, Maltepe ve Zeytinburnu belediye başkanlarını yeniden aday gösterdi.
Halil Ergün, listede zorlandı
Beyoğlu'nda 1994'deki belediye seçimlerinde FP'nin 64 oyuna karşı 24 bin oyla ikinci parti durumuna düşen CHP, tercihini yine Halil Ergün'den yana kullandı. Halil Ergün, 55 aday adayından 31 meclis adayını sıralarken zorlandı. Sonuçta, Belediye Başkanlığına kendisi gibi aday olan Yüksel Kılınç ve İsmail Polat'ı meclis listesine alırken, FP'li Belediyenin çeşitli yolsuzluklarını ortaya çıkaran Haydar Gündoğ'a yer verilmemesi dikkat çekti.
22 yıl sonra döndü
1987-91 döneminin SHP Milletvekili ve CHP eski İl Başkanlarından Yüksel Çengel, ilk belediye başkanlığını yaptığı Avcılar'a 22 yıl sonra yeniden aday gösterildi.
Nurettin Şen Barış Partisi'nden aday
DSP'den seçilen ancak partisiyle yaşadığı sorunlar nedeniyle ihraç edilecekken DPT'ye geçen Küçükçekmece Belediye Başkanı Nurettin Şen, CHP'ye geçmek için yaptığı girişimler kabul görmedi. Şen, son anda Barış Partisi'nden aday olduğunu açıkladı.
FP Koçak’ı TBMM'ye gönderiyor
Sultanbeyli'nin, şeriat yanlısı olduğu bilinen ünlü Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak, yoğun tepkiler üzerine buradan çekildi. Milletvekili adayı olarak 1. bölgede FP listesini sürükleyebilecek sekizinci sıraya konularak, Meclis'in yolu açıldı.
Nusret Bayraktar’a Kadıköy kızağı
Beyoğlu Belediye Başkanlığı'ndan, Rize'den milletvekili adayı olmak üzere istifa eden FP'li Nusret Bayraktar, Karadeniz'deki hemşehrilerinden tepki görünce İstanbul'a geri gönderildi. Bayraktar bu kez partisinin pek şansı bulunmayan Kadıköy'de aday gösterilerek, dolaylı şekilde kızağa çekilmiş oldu.
NE DEMİŞLERDİ?
Mr. Volkan yenildi
DYP'den ANAP'a transfer edilen İlhan Kesici, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilince, Genel Başkan Yardımcısı Cem Kozlu, kendisini ‘‘Enerjisi, dinamizmi, tıpkı volkanın mağması gibi bir sıcaklığı var. 17 mart günü ANAP diyenler bu volkanı daha da çoşturacaklardır.’’ demişti.
(Ancak, Mr. Volkan, Recep Tayyip Erdoğan'a yenik düştü. Bugün ANAP milletvekili listelerinde bile yeri yok.)
Fatih’te Ecevit ekolünden bir aday: Taka
DSP Fatih Belediye Başkanı İsmet Taka'nın uzun bir siyasi yaşamı var. Of'ta 1958 yılında CHP Gençlik Kolu Başkanlığı ile politikaya atıldı, 1969'da ilçe başkanı oldu. Daha sonra İstanbul'a geldi; CHP Fatih İlçe Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.
12 Eylül öncesinde CHP İstanbul İl Sekreterliğini yürüttü.
1984 seçimlerinde SODEP'ten Fatih Belediye Başkan adayı oldu; 1991'de SHP İlçe Başkanlığı yaptı.
‘‘24 Ocak 1994'de istifa ederek evime döndüm; ta evimde DSP'liler beni buluncaya kadar. 15 Ocak 1999'da DSP'ye başvurdum, şimdi de Fatih adayıyım.’’
Ecevit döneminin siyasetçisi olan Taka, ‘‘Türk solunun değişik noktalarında hizmet ettim. Atatürk'ün kurduğu partiyi askerlere teslim ettim... Şimdi de askerlerin sayesinde onurlu politika yapma günlerine kavuştuk...’’ diyor.
Son cümlesiyle Apo'nun yakalanarak Türkiye'ye getirilmesiyle Ecevit'in kazandığı gücü anlatmak istiyor. Siyasetçilerin saygın, güven verici ve onurlu olması gerektiğini söylüyor. ‘Bunun sonucunda da Silahlı Kuvvetler'in, demokrasiye olan bağlılığı daha da pekişecektir.’
Fatih'te gündüz 3, gece de 1 milyon kişinin yaşadığını söylüyor.
Taka, belediyeciliğin özünde, insana doğduğu günden mezara kadar hizmet amaçı olduğunu kaydederek şöyle konuşuyor:
‘‘Fatih halkını yönetmeye değil, hizmet etmek üzere geliyorum. Yetkilerimi Fatihlilerle paylaşacağım. Bu bir sözdür. Hizmet etmek isteyenler de benimle yürüsünler.’’
İsmet Taka'ya ‘‘Rakibin kimdir?’’ diye soranları şöyle yanıtlıyor:
‘‘Benim rakibim var; İsmet Taka'dır.
Saadettin Tantan'ın hizmetlerini övüyor:
‘‘Tantan'ın Zeyrek, Fener-Balat gibi projeleri başlatmış olmasını kutluyorum. Göreve gelirsek bu projeleri devam ettirmek borcumuzdur. Ancak; bunların bir belediyenin gücünü aşan projeler olduğunu da düşünüyorum.’’
Fatih'de bugün küçük orta işletmelerin konut alanlarının gayrisıhhı bir şekilde apartmanların alt katlarında hizmet verdiğini, bu nedenle karmaşık bir yerleşim birimine dönüştüğünü bildiren Taka, ‘‘Temel amaçım Fatih'i tarihi ve kültürel özüne dönüştürmektir.’’ diyor.
İsmet Taka, Fatih'teki tarikatlara nasıl bakıyor?
‘‘İnsanların siyasi yönleri, dinleri, inançları, mezhepleri bizi çokca ilgilendirmez. Hepsine eşit mesafedeyiz. Ancak Fatih'in konumu, Türkiye'den soyutlanan bir noktaya gelirse tehlikeli sayarız. Bunlara sıcak bakmamız mümkün değildir.’’
Ecevit'i şöyle anlatıyor Taka...
‘‘1980 öncesini bugünkü nesle anlatmam zor... Bugün ayrı bir Ecevit vardır. Onu, Cumhuriyeti kuran İsmet Paşa'dan parti görevini devralırken, takındığı saygın ve tutarlı tavrı hala sürdürdüğünü görüyorum. Sayın Ecevit'le birlikte olmayı onurların en büyüyü sayıyorum.’’
Şu sözlerinin de aktarılmasını istiyor:
‘‘İnsan sevmeyenden, yalan söyleyenden, yeniliğe açık olmayandan solcu olmaz...Biz de bu anlayış çercevesinde hizmet için yola çıktık...’’
Rastgele Taka.