ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2009 19:22
Yerel yöneticilerin seçimi için 48 milyon 6 bin 650 seçmen oylarını kullandı. Saat 16.00 itibariyle oy verme işlemi sona eren 32 ilden sonra, saat 17.00 itibariyle geri kalan 49 ilde de seçim işlemi tamamlandı.
16 Büyükşehir Belediye Başkanı, 65 il belediye başkanı, 892 ilçe belediye başkanı, bin 974 belde belediye başkanı, 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarı 3 bin 284 il genel meclisi üyesi ile 33 bin 868 belediye meclis üyesinin seçimi için oy kullanımı sona erdi. 48 milyon 6 bin 650 seçmen yerel yöneticilerini seçmek için oy kullandı.
Büyükşehir’de oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullandı. İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için köylerde ikamet eden vatandaşlar ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimleri için sandığa gitti. Seçimde İl Genel Meclisi, belediye başkanı ve belediye meclisi seçimlerinde ayrı ayrı birleşik oy pusulaları kullanıldı.
6 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ81 ilde oy verme işlemi sona ererken yerel seçimlere kan bulaştı. Şanlıurfa, Diyarbakır, Ağrı, Kars, Kayseri, Van ve Afyon'da çıkan silahlı kavgalarda 6 kişi öldü, bazıları ağır olmak üzere onlarca kişi ise yaralandı. Olayların üzerine sandıklarda güvenlikler artırıldı.
Yüksek Seçim Kurulu’nun türban yasağına rağmen bazı sandık görevlileri türbanlı olarak görevlerini yaptı.
SEÇİLENLER NE KADAR MAAŞ ALACAKBüyükşehir Belediye Başkanı 7 bin -10 bin TL maaş alıyor. (5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre nüfusa göre katsayı çarpımı ile belirleniyor). İlçe Belediye Başkanı 2 bin 500-3 bin 500 TL maaş alıyor. İl Genel Meclisi üyeleri maaş almıyor. Sadece katıldıkları oturumlardan 750 TL’yi bulan “huzur hakkı” alıyorlar. Belediye Meclis Üyeleri de maaş almıyor. Belediye başkanına ödenecek aylık brüt ödeneğin üçte birini geçmemek üzere Meclis tarafından belirlenecek toplantı başına 30 TL-200 TL arasında “huzur hakkı” alıyorlar.
Muhtar maaşı 280 TL. Ancak, muhtarlık işlemleri için işlem başına ücret alındığı için büyük kentlerde bu miktar 3 bin TL’yi bulabiliyor.
19 PARTİ YARIŞTIYerel seçimlerde, 19 siyasi parti yarıştı. Yarışan partiler, Anavatan Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Liberal Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Büyük Birlik Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, Millet Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Emek Partisi ve Halkın Yükselişi Partisi oldu.
Saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve
seçim sonuçları ile ilgili
haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını saat 21.00’den önce de kaldırabilecek.