Güncelleme Tarihi:
ABD'de yapılan iki araştırma, 2009'daki araştırmanın sonuçlarının hatalı olduğunu gösterdi.
California Üniversitesinden Dr. Jay Levy ve ekibinin yaptığı araştırma, farelerdeki bu retrovirüsün insan kanında olduğuna dair bir ize rastlanmadığını belirtti.
2009'da yapılan araştırmada, laboratuvardaki istenmeyen zararlı maddeler ve mikroorganizmaların herhangi bir yolla bulaşmasının, bu hatalı sonucun sebebi olabileceğini belirten Levy, kronik yorgunluğun gerçek nedeninin araştırılmaya devam edilmesi gerektiğini vurguladı.
Wisconsin Araştırma Grubu'ndan Dr. Konstance Knox da retrovirüsle kronik yorgunluk arasında bağlantı olabileceğini gösteren sonuçların hatalı olduğunu ifade ederek, çalışmalarının kronik yorgunluğu olan ve retrovirüs ilacı içenlerin tedavisini etkileyebileceğine dikkati çekti. Levy ve Knox'un çalışmaları Science dergisinde yayımlandı.
Amerikalı bilimadamlarının yaptığı ve Science dergisinde 2009'da yayımlanan araştırma, çoğunlukla genç, milyonlarca kişiyi etkileyen kronik yorgunluk sendromuyla retrovirüs arasında ilişki olabileceğini göstermişti.
Araştırmaya imza atanlardan Judy Mikovits, “artık XMRV adlı retrovirüsün bu sendromdan etkilenen hastaların kanında sık rastlandığına dair bir kanıta sahip olduklarını” belirtmişti. Ancak, bu retrovirüsle kronik yorgunluk sendromu arasında ortaya çıkarılan ilişkinin, bu sendromun nedeninin bu patojen olduğunu ispatlamadığı da vurgulanmıştı.