Güncelleme Tarihi:
Sulusaray Kaymakamı Yaşar Kemal Yılmaz, Sebastapolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının 21 yıl sonra yeniden başlatılacağını söyledi.
Kaymakam Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastapolis'in Orta Karadeniz ve Kuzey Doğu Anadolu bölgesinin en önemli antik kenti olarak bilindiğini belirtti. Sebastapolis'in geçmişte bazı devletlere başkentlik yaptığını ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Roma'nın önde gelen şehirlerinden Sebastapolis, arkeologlar ve konu ile ilgili uzmanlar tarafından ikinci Efes olarak kabul edilir. Son derece önemli bir şehirdir. Bazı teknik sıkıntılar ve yeterince hassasiyet gösterilmediği için 1987-1991 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları yetersiz kalmış. Antik kent kötü ve atıl bir durumda. Biz güvenlik güçlerimizle antik eserlerin korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Eserlerin toprak altından çıkarılıp ve memleketin hizmetine sunulması için bir an önce kazı çalışmalarının yapılması ve eserlerin gün yüzüne çıkarılması gerekiyor."
Antik kentin gün yüzüne çıkarılmasının Sulusaray ilçesi için önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Sebastapolis, stratejik öneme sahip bir kent. Buradan çıkacak eserler geçmişe ışık tutacaktır. Antik kent, gün yüzüne çıkarsa Sulusaray ilçesi cazibe merkezi haline gelecek" diye konuştu.
Kaymakam Yılmaz, antik kentteki kazı çalışmalarına Tokat Müze Müdürlüğü başkanlığında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Şengül Dilek Ful'un bilimsel danışmanlığında bu ay başlanacağını sözlerine ekledi.
Sebastapolis Antik Kenti
Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda milattan önce birinci yüzyılda kurulduğu belirtiliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği bildirilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve bugün de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük beş şehrinden biri olduğu anlatılıyor.
Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.