Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ile Avrupa Birliği arasında sıkı bir “vize pazarlığı” yaşanırken AB, kaçak göçe karşı Schengen anlaşmasını delecek bir karara imza attı. AB Dış İlişkiler Temsilcisi Catherine Ashton ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Stefan Füle, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AB Bakanı Egemen Bağış ile dün İstanbul’da bir araya gelirken, aynı saatlerde Lüksemburg’da toplanan AB içişleri ve adalet bakanları, Schengen anlaşmasını tartışmaya açtı.
Ekonomik kriz sonrasında kaçak göç artışını bahane eden AB bakanları, Schengen bölgesinde sınır kontrollerinin yapılmasına imkan veren bir uzlaşmaya vardı.
Buna göre AB üyeleri “kaçak göç şüphesi” halinde bu anlaşmayı devreye sokup geçici olarak Schengen uygulamasını askıya alabilecek. Sınır kontrollerinin ne zaman yapılacağı da üyelere bırakıldı. AB İçişleri Bakanı Komiseri Cecilia Malmstroem, üye ülkelerin Avrupa hevesinden uzaklaşmasının hayalkırıklığıyla karşıladığını söyledi.
Türkiye ile pazarlık
Türk tarafı ise bu toplantı çerçevesinde AB’den vize muafiyeti konusunda bir yol haritası belirlenmesi için pazarlık yürüttü. Türkiye’ye vize muafiyetiyle ilgili hazırlanan AB belgesinde, konuyu uzun bir vadeye yaymaya yönelik muğlak ifadeler yer aldığı öğrenildi.
Türkiye, Avrupa Birliği’ne kaçak girenlerin geri alınmasıyla ilgili anlaşmayı paraf etme karşılığında muafiyet süreciyle ilgili pazarlıkların başlatılmasını istiyordu. Ancak, AB geri kabul anlaşmasının uygulanmasını ve etkili bir biçimde uygulandığının tespitini öne sürüyor. AB ile müzakerelerden, vize muafiyeti sürecinin en iyi şartlarda üç yılda tamamlanabileceği belirtiliyor.