Güncelleme Tarihi:
Bozkır, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türkiye'nin AB'ye Üyelik Süreci Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok sivil toplum kuruluşunun olduğu bir dönemi yaşadıklarını söyledi.
AB üyelik sürecinin Türkiye'nin bir medeniyet projesi olduğunun altını çizen Bozkır, şöyle konuştu:
"Türkiye gelecek yıllarda bu sürecin devamıyla çok önemli noktalara gelebilecek. Bugüne kadar 2 bin yasa ile Anayasa'nın büyük bir bölümü değiştirildi. Siyasi, sosyal, ekonomik reformlar Türkiye Cumhuriyeti'nin yararına olarak gerçekten mümkün hale gelebilmiştir. Önümüzdeki dönemde de AB standartlarına ulaşmak ve Türkiye'yi demokrasi, ekonomik ve sosyal alanda gerçekten hak ettiği seviyelerde görebilmek amacıyla büyük bir reform hamlesine giriştiğimiz bu günlerde yine AB süreci bizim önümüzdeki en önemli gösterge olacaktır. AB sürecinde geçtiğimiz aylarda önemli bir paradigma değişikliği oldu. Belki de bir süredir arzu ettiğimiz hızla yürümeyen bir süreç birçok faktörün bir araya gelmesiyle bugün çok daha hızlı, aile içinde hissettiğimiz gelecekle ilgili önemli adımları atabileceğimiz bir konuma geldi."
"Schengen bölgesine vizesiz girebileceğiz"
Bakan Bozkır, 2016 yılı içinde vizenin ortadan kalkacağını dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gerçekten 1980 askeri darbesinin ülkemize bıraktığı yadigarlardan biri, vizedir. Vize başvurusu yapan tüm kardeşlerimiz bilirler ki o beklenen kuyruklar, toplanma mecburiyetinde olan belgeler, vize verilecek mi, verilmeyecek mi heyecanları. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hiçbir zaman hak etmediği, bugünün tablosuna uymayan bir durumdur. İnşallah içinde bulunduğumuz yılda vizenin kalkması suretiyle Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girebileceği ve 36 yıl sonra ilk defa karşılaşacağı bir durum ortaya çıkacak."
"300 milyar dolarlık ticaret hacmi için müzakere başlatıyoruz"
AB müzakere sürecinde 17'nci faslın geçen aralık ayında açıldığını anımsatan Bozkır, Türkiye'nin AB zirvelerine tekrar davet edildiğini vurguladı.
Ekonomi ve enerji alanlarında önemli zirvelerin yapılacağını anlatan Bozkır, "Türkiye'nin Gümrük Birliği ilişkisini daha güçlendirecek bir yapıya doğru çalışmalara başlıyoruz. Bugün Türkiye, Gümrük Birliği ilişkisinde yaklaşık 150 milyar dolarlık bir ticaret hacminin sahibi. Türkiye, 15 bin kaleme yakın mal ihraç eden bir ülke konumunda. Şimdi tarım, hizmetler ve kamu alımlarının dahil edilmesiyle yeni bir Gümrük Birliği çerçevesinde inşallah 300 milyar dolarlık bir ticarete ulaşabileceğimiz bir müzakere sürecini tekrar başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.
Programa, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü ile çok sayıda davetli katıldı.