SÇG zehir zemberek

Güncelleme Tarihi:

SÇG zehir zemberek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

İrtica ile mücadele yetersiz kalıyor

Devlet içindeki kadrolar bile bertaraf edilemedi

Bazı belediyeler irticaya büyük kaynak aktardı

Eğitimde irticai yatırımlar hızlanarak sürüyor

Başbakanlık bünyesinde kurulan Sivil Çalışma Grubu'nun (SÇG), Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) son toplantısına sunduğu rapora göre, irtica ile mücadele hálá yetersiz. Çok sayıdaki ayıklamaya rağmen, devlet içindeki irticai kadrolar bile tamamen yok edilemedi. İrticai grupların eğitimdeki yatırımları hızlanarak sürüyor. SÇG Başkanı Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu'nun MGK'da bizzat okuduğu, ‘İrticai Faaliyetle Mücadelenin Analizi’ başlıklı raporun başlangıcında, yasalarda düzenlemelerden önce, yönetmelik ve tebliğlerde değişiklikler yapıldığına işaret edildi. Başbakanlık genelgesiyle, bürokrasinin irticayla mücadeleyi hiçbir endişeye kapılmadan yürütmesinin sağlandığı kaydedilen raporda şu saptama ve öneriler yapıldı:

DENETİM EKSİK

İrticai faliyetlerin artışının bir nedeni, denetim eksikliği olmuştur. Bu irticai vakıf, dernek ve yayınlarda çok bariz görülmüştür. Burdan hareketle, 4 Şubat 1998'den itibaren ilçe merkezli denetime geçildi ve İçişleri Bakanlığı izleme merkezi koordinasyonu sağladı. Önemli bakanlık ve kurumlarda da aynı birimler oluşturuldu.

KADROLAR DURUYOR

Çalışmalarda öncelik kamudaki kadrolaşmanın önlenmesine verildi. İrticai örgütler, bilhassa mülki, adli, eğitim ve mali konularla ilgili kurumlarda kadrolaşmaya özel bir önem vermekte. Bu çerçevede bazı vali, vali yardımcısı ve kaymakamlar, hukuk müşavirliği, hukuk işleri müdürlüğü, vali yardımcılığı gibi pasif görevlere getirildi. Adli personel hakkında incelemeler devam etmekte. Milli Eğitim Bakanlığı'na mensup çok sayıda personel hakkında işlem yapıldı. Kurumlarda da etkili sonuçlar alındı. Ancak irticai kesimin kamudaki uzantılarının bütünüyle bertaraf edildiğini söylemek mümkün değil.

BELEDİYELER AKITIYOR

Bazı belediyelerin irticai kesime büyük kaynak aktardığı belirlenince, belediye şirketleri ve onlarla iş yapan firmaların denetiminin önemi ortaya çıktı. Farklı birimlerin yaptığı denetimlerden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine 20 Temmuz 1998 tarihli Başbakanlık genelgesiyle içişleri, maliye, sanayi ve ticaret bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı denetim birimlerinin eşzamanlı çalışmaları sağlandı. Uygulamada arzu edilen neticenin sağlandığını söylemek mümkün değil. Bu nedenle de sorumlu birimlerin teftiş kurulları başkanlarının katıldığı yeni toplantıda gerekli uyarılar yapıldı.

GÖKÇEK SORUŞTURMASI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait şirketlerin faaliyetleri, değişik birimlere bağlı denetim elemanları tarafından soruşturulmakta. Gerekli koordinasyon yapılmakta. Konuların dağınık ve çeşitliliğinin, zaman kaybına neden olduğunu arzetmeliyim. Yargıya intikal eden dosyalarının kısa sürede sonuçlanmaması da ayrı bir husustur.

EĞİTİMDE AKTİFLER

İrticai kesim eğitime önemli yatırımlar yapmış. Bütün büyük irticai grupların bu alanda aktif olduğu görüldü ve denetim faaliyetlerine ağırlık verildi. Ancak, alınan bütün tedbirlere rağmen, irticai kesimin eğitimdeki faaliyetlerindeki artış hızı devam etmekte ve bu tür şirketler ülkenin çeşitli bölgelerine dağılmış durumda. Bu artışta bazı kamu görevlilerinin desteği de gözardı edilmemeli.

MESAFE DAHA ÇOK

Kitlesel eylemlere karşı gerekli koordinasyon sağlandı. Bu nedenle bazı özel günlerde düzenledikleri eylemlerde başarılı olamadılar. İrtica ile mücadele bir süreç işidir, demokrasi içinde yapılmalıdır. Süreç yeni başlamıştır. Kısa sürede başarı sonuçlar alınmasına rağmen, daha alınması gereken çok önemli mesafe var. Kararlılık sürdürülmeli.

EKSİKLER

1 Mücadalenin henüz stratejisi yok. Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı elemanlarından oluşan alt komite bununla ilgili çalışmayı tamamlamak üzere. İrticai kesimin de yeni stratejiler geliştirip yeni durumlara adapte olmakta zorluk çekmediği gözardı edilmemeli.

2İrtica ile mücadele topyekun yapılmalı. Özerk kuruluşlarla TBMM'nin yapacakları da vardır. İrticai faaliyetleri önlemek için bir dizi tedbir alınmakta. Ancak bunların pek çoğu, çok da özen gesterilmeyen yargı kararlarıyla iptal edilmektedir. Yargıya asla müdahale edilmemeli. Ancak, yargı da devletin ve rejimin içine düştüğü sıkıntıyı gözardı etmemeli.

3Mücadelede mesafe kat edilmiştir. Ancak bu mücadele, siyasi dalgalanmalardan etkilenebilir. Bunun tedbirleri alınmalı.

İrticai sermayeye ayrıcalık tanındı

Kurulun ilk tesbitlerinden biri de, irticai faaliyetleri destekleyen sermayeye ilişkin hiçbir denetim yapılmadığı, bunlara ayrıcalık sağlandığıdır. Bu nedenle vakıf, dernek, şirket, holding ve özel finans kuruluşları üzerinde mali denetim başlatıldı ve sürüyor. Teşvik kararnamesinde ve ilgili tebliğlerde gerekli değişiklikler yapıldı. Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü'nde geniş çaplı kadro operasyonu yapıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!