Güncelleme Tarihi:
İrticai faaliyetleri izlemek üzere kurulan Başbakanlık Sivil Çalışma Grubu (SÇG), türban yasağı konusunda kesin tavrı belirledi. Buna göre, kıyafetle ilgili mevzuat ve yüksek yargı kararları, ilköğretimden yükseköğretime, bütün okul ve kurumlarda ‘kesinlikle’ uygulanacak.
Başkanlığını Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu'nun yürüttüğü Sivil Çalışma Grubu, haftanın son günü Başbakanlık'ta ‘gizli’ bir toplantı yaptı. ‘Yeni öğretim yılı’ konulu toplantıya, SÇG'nin doğal üyeleri olarak İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT Müsteşarlığı yetkililerinin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Müsteşar Bener Cordan ile YÖK'ten de Başkan Prof. Dr. Kemal Gürüz katıldı. Türban sorununun, yeni dönemde tümüyle çözümlenmesini hedefleyen SÇG'nin, bu amaçla tüm okul ve öğretim kurumlarını içine alacak biçimde ‘nokta operasyonu’ kararına vardığı bildirildi.
ÖNLEMDE İŞBİRLİĞİ
FP Lideri Recai Kutan'ın üniversitelerde türban yasağının kaldırılması istemiyle ‘‘Aksi halde eylemler sürecek’’ tehdidini de görüşen SÇG, ‘‘Asla taviz yok’’ dedi. SÇG'nin son kararlarına göre, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün alacağı önlemlerin yürütülmesi ve takibinde İçişleri ve Adalet Bakanlıkları sorumlu olacak. MİT, istihbarat işlerini yürütecek. Emniyet Genel Müdürlüğü ise eylemler konusunda görev yapacak.
İMAM-HATİPLERE GÖZALTI
Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay'ın‘türban yasağı’ ile ilgili genelgesi yeni dönemde de geçerli olacak. Her türdeki okul ve kurumda, öğrenci, öğretmen, yönetici ve personele uygulanacak türban yasağı konusunda özellikle imam-hatip liseleri gözaltına alınacak. İmam-hatip liselerinde, öğrenci ve öğretmenlerin Kuran dışındaki derslerde ve okul içinde başlarını örtmeleri kesinlikle yasak olacak. Aksi tutumdaki öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra bunlara göz yuman yöneticiler hakkında da cezai işlem uygulanacak.
Denetimler nasıl yapılacak ?
YÖK'ün rektörleri sorumlu tuttuğu denetim, üniversitelerde 1 Eylül'de yeni öğrencilerin kayıtlarıyla başlayacak. Denetim şöyle işleyecek:
FOTO KONTROL
Kayıtlarda baş, yüz ve boynu açık, kolaylıkla tanınmayı sağlayacak 12 adet ‘aynı’ fotoğraf istenecek. Son 6 ay içinde çekilmemiş fotoğraf kabul edilmeyecek. Fotoğraf vermeyen öğrencinin kaydı yapılmayacak ve üniversitede okuma hakkını yitirecek.
ESKİ ÖĞRENCİ
Eski öğrencilerden de kayıt yenileme sırasında aynı şekilde fotoğraf istenecek. Fotoğraf vermeyenin kaydı yenilenmeyecek.
KİMLİKSİZ GİRİŞ YOK
Çok sıkı kimlik kontrolü yapılacak. İdarenin istediği biçimde fotoğrafın olmadığı kimliği taşımayan öğrencilerin yanı sıra kimlikteki görünüşte olmayanlar da binalara alınmayacak.
EYLEM YASAĞI
Başta türban olmak üzere, süreklilik arzeden öğrenci eylemleriyle ilgili olarak soruşturma açma yetkisi verilen rektörler, ‘İnceleme ve Soruşturma Kurulu’ oluşturma yetkisine de sahip olacak. Buna göre, halen dekan ve yüksekokul müdürü soruşturma açmadığı sürece disiplin cezası verilemeyen eylemci öğrenciler hakkında rektörler, soruşturma açabilecek.
MERKEZİ DİSİPLİN
Halen yalnız fakülte ve yüksek okul kurullarının yetki ve sorumluluğunda olan öğrenciler, artık üniversite disiplin kurullarının sorumluluğu altına da girecekler. Bu kurullar, eyleme katılan öğrencilere ‘merkezden’ ceza verebilecek.
REKTÖRE DE CEZA
Böylece, özellikle türban odaklı eylemlere katılanların cezalandırılması işlemini rektörlerin sorumluluğuna veren YÖK, hesabı da rektörlerden soracak. Simge kıyafete izin veren, ceza işlemi yapmayan rektörler hakkında da soruşturma açılacak.