SÇG raporu zirvede

Güncelleme Tarihi:

SÇG raporu zirvede
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk, dün üçlü bir zirve yaparak, askerin tepkisine neden olan irticai faaliyetleri masaya yatırdı. Hükümet ortakları, 27 Mart'ta yapılacak MGK'ya hazırlık olmak üzere, Başbakanlık Sivil Çalışma Grubu'nun (SÇG) hazırladığı irtica raporunu inceledi. Rapora göre, bakanlar kurulunca çıkarılacak yönetmelikle bundan sonraki işleyiş şöyle olacak:

YURTLARA BASKIN

Vali ve kaymakamlar yönetiminde yeni birimler kurulacak. İstihbarata önem verilecek, denetimler habersiz yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı tüm yurt, pansiyon ve beceri kurslarını yılda en az bir kez denetleyecek. Bakanlık, mülki amirlerin denetimlerini de takibe alacak. Yurt ve kurslar mülki amirlerce yılda en az üç kez denetlenecek.

DENETİMDE BAKANLIK AĞIRLIĞI

Bakanlık denetimi, Teftiş Kurulu veya en az iki kişilik ekiplerle yürütülecek. Mülki amirlerin denetiminde, vali ve kaymakamların görevlendireceği ekipler çalışacak. Ekiplerde emniyet ya da jandarma temsilcisi bir üyenin yanı sıra ilköğretim müfettişi de bulunacak.

CUMHURİYETE AYKIRI YURDA KAPAMA

Laik cumhuriyetin temel ilkelerine aykırı hareket eden, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmayan davranışlarda bulunan ve öğrencilere baskı yaparak bu tür faaliyetlere zorlayan kurumlar ‘süresiz’ kapatılacak.

KURSLAR KAPANACAK Lise ve üniversite öğrencilerinin kaldığı yurtlardaki yaygın eğitime yönelik ‘beceri kursları’ kapatılacak. Yalnız kurs öğrencilerini barındıran yurt ve pansiyonlar da kurs süresi sonunda faaliyetten men edilecek. Tüm yatılı dershanelerle, nakış, dikiş, muhabese gibi ‘beceri kursu’ izniyle açılan yatılı kursların tümü kapanacak.

KURSİYERE YURT YASAĞI Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik ‘karma’ yurt ve pansiyonlara, ayrı binalar veya binanın ayrı kat ve bloklarında bulunması şartıyla izin verilecek. Yurtlara kesinlikle kurs öğrencileri alınmayacak. İlköğretimin ilk 6 yılı hiçbir biçimde yatılı olamayacak.

FAHRİ BELLETİCİ Yurt personelinde aranan nitelikler değişecek. Yönetici ve belleticilikte öğretmen kökenli olma esası getirilirken, ‘fahri belletici’ dönemi başlayacak. Belletici temininde güçlük çekilmesi halinde, resmi görevli öğretmenlerden fahri olarak yararlanılabilecek.

SPOR ZORUNLULUĞU Yurt ve pansiyonlar, öğrencilerin sportif, kültürel ve sosyal çalışmalara katılmalarını sağlamakla yükümlü olacaklar. Olanağı bulunmayan yurt ve pansiyonlar, başka kurum ve kuruluşlardan hizmet satın alacaklar.

ÖRGÜTLENME TAMAMLANDI İrticayla mücadele konusunda devletteki örgütlenme tamamladı. Başbakan Yılmaz'ın yayınladığı bir genelgeyle, vali ve kaymakamların bizzat çalışmaların başında yer alması sağlandı. Her ay düzenli olarak il ve ilçelerden rapor alınmaya başlandı. Bütün kamu kuruluşları, SÇG'nin kadro, bilgi, belge ve araç taleplerini öncelikle karşıladı. Her türlü irticai faaliyeti denetlemekle görevli olanları da denetleyen mekanizma harekete geçirildi.

KADROLAR TEMİZLENDİ Önceki hükümet döneminde devlete yerleştirilmiş olan irticai kadro, karar mekanizmalarından temizlendi.

TÜRBAN RAPORU Zirvede SÇG'nin türban raporunun da masaya yatırıldığı öne sürüldü. Hükümet içinde olduğu kadar, askerle hükümet arasında da anlaşmazlığa yol açan türban konusunda, Başbakan Mesut Yılmaz, ‘yumuşama politikası’nı savunurken, SÇG, kılık kıyafetle ilgili hukuki düzenlemelere uyulması gerektiğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi, idari mahkemeler ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ile Batı Çalışma Grubu'ndan (BÇG) sonra, türbanın ‘Kılık kıyafetle ilgili mevzuata aykırı giyim’ olduğunun altını çizen SÇG, ‘Türban disiplin suçu nedenidir’ görüşünü savundu. Raporda, başta Anayasa olmak üzere yasalarda değişiklik yapılmadığı sürece, kamu görevlileri ile öğrencilerin, devlet daireleri ile okul ve üniversitelerden oluşan eğitim kurumlarının kapalı mekanlarında, kılık-kıyafetle ilgili mevzuata uymaları gerektiği vurgulandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!