Güncelleme Tarihi:
BAKAN Avcı, dün basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve eğitim muhabirlerinin katıldığı basın toplantısıyla hem biten eğitim yılını değerlendirdi hem de gelecek yıla ilişkin planlarını açıkladı. Avcı’nın açıklamaları özetle şöyle:
TEK SINAV OLMAZ
“SBS gelecek yıldan itibaren yok. Öğrencilerimizin 4 yıllık eğitim geleceklerini tek bir sınava endekslemek doğru değil. Ciddi bir yük oluşturuyor, hem maddi hem psikolojik. Artık tek bir sınav olmayacak. Çok özellikli, kapısında yığılma olan okullarda küçük ölçekli ayrıca bir sınav yapılabilecek. Ancak asıl büyük değerlendirme, tek bir sınavla değil ders yılı içindeki sınavlarla yapılacak. Bu sınav sonuçları gerçekten sınıfta gördükleri derslerdeki başarıları gösterecek. Okul başarılarını ölçmemiz lazım, okullarda yapılan değerlendirme kriterleri birbirini tutmuyor. Bazı öğretmenler çok cömert, bazıları tutumlu not veriyorlar. Bu nedenle en azından bir tanesini bakanlık merkezinden biz yapalım, sınavın uygulanışı, hazırlanmasını, değerlendirmesini biz yapalım, standart, daha adil genel havuzumuz oluşsun istiyoruz. Şu an sadece 8’inci sınıflarda yapılacak olan sınav, pilot olarak 5,6 ve 7’nci sınıflarda da pilot olarak uygulanacak.
KAYITTA ACELE ETMEYİN
Dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüşmesi konusu, önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak. ‘Dershaneleri kapatıyoruz’ değil ‘Dönüştürüyoruz’ demek daha doğru olur. 1.5 yıldır konuşuluyor bu konu. ‘Dershaneye kayıt yaptırmayın’ diyemem. Böyle bir açıklama yapmam ama söylediklerimden çıkan sonuç belli. Kayıt yaptıranlar için yapacak bir şey yok ama veliler kayıt yaptırmada acele etmesin. Eylüle kadar daha net hale gelecek. Yeni yasama yılında düzenleme yapılacak özel okula dönüşmesi konusunda, dönüşüm başlayacak. Dershanelerin yüzde 55’ine yakınını özel okula dönüştürmeyi arzu ediyor. AK Parti bünyesinde yapılan çalışmalar sonrasında da hazırlanan rapordan çıkan sonuç bu yönde.
40 BİN ÖĞRETMEN
(Serbest kıyafet uygulamasında son durum) Serbest kıyafet uygulaması olumlu karşılanmakla birlikte ‘Seçim yelpazesine forma da dahil edilsin’ yönünde bir talep var. Yönetmeliğe göre özel okullarda velilerin yüzde 60’ı ne diyorsa o oluyor. Öğretmen, veli ve öğrencilerle yaptığımız görüşmelerde özel okullara tanınan bu hakkın devlet okullarına da tanınması talebi geldi. Bunu dikkate alarak yönetmeliği değiştiriyoruz. İster özel ister devlet okulu olsun velilerin yüzde 51’inin isteğine bırakılacak.
(Kürtçe eğitimle ilgili görüşleri) Okullarda Kürtçe’nin iki lehçesi Kırmançi ve Zazaki seçmeli ders olarak okutuluyor. Ders kitabımız var, daha yenileri de hazırlanıyor. 20 bine yakın öğrencimiz Zazaki ve Kırmançiyi seçti.
(Öğretmen atamalarında bu yıl rakam ne olacak?) Yaklaşık 40 bin öğretmen almayı planlıyoruz bu yıl içinde.
(Gezi Parkı eylemlerine katılanlar hakkında işlem) Yasalar açık. İl milli eğitim müdürleri ve okul yöneticileri görevlerinin gereğini yapıyorlar. Bazı öğretmenlerin, öğrencilerini derste olmaları gereken saatte topluca gösterilere götürdükleri, teşvik ettikleri konusundaki duyumları değerlendirirler. Bunu bizim hatırlatmamıza bile gerek yok. Derste bulunmaları gereken saatte yürüyüşe götüren, gösteriye yönlendiren hatta zorlayan yöneticiler varsa ki, duyumlar var, işlem yapmak zorundalar ve yapıyorlar.
ALEVİ HASSASİYETİ
(Alevi açılımı kapsamında müfredatta herhangi bir değişiklik yapılacak mı?)
Ders kitaplarında değişiklik yapıldı. Ancak Alevi ve Bektaşi vatandaşlarımız bunu nicelik olarak yeterli bulmadılar. Talim ve Terbiye Kurulumuz sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde değil Sosyal Bilimler ve Türkçe derslerinde de Alevilikle ilgili kültürel değerleri hassasiyet gözeterek düzenleyecekler.”