Sayman: Görüşmeler devam etseydi ölüm oruçları sona ererdi

Güncelleme Tarihi:

Sayman: Görüşmeler devam etseydi ölüm oruçları sona ererdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2011 18:49

Hayata Dönüş operasyonuna ilişkin 39 erin yargılandığı davada, dönemin İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman ve Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı tanık olarak dinlendi. Sayman, "Görüşmeler devam etseydi çözüme ulaşırdık ve ölüm oruçları sona ererdi" dedi. Mahkeme, operasyonların yapıldığı dönemde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan Ferzan Çitici, Bayrampaşa Cezaevi’nden sorumlu savcı Fikret Ünalan ile emekli Jandarma Binbaşı Zeki Bingöl’ün tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Bayrampaşa Cezaevinde F Tipi cezaevlerini protesto etmek amacıyla tutulan ölüm oruçlarına son vermek için 19 Aralık 2000 tarihinde düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan operasyona ilişkin görülen davada 39 erin yargılanmasına devam edildi. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmaya sanıklar katılmazken dönemin İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman, Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı duruşmada tanık olarak dinlendi.

"GÖRÜŞMELER DEVAM ETSEYDİ ÖLÜM ORUÇLARINI ÖNLERDİK"

O dönemde F tipi cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerle barış görüşmelerini sürdüren Yücel Sayman ve Metin Bakkalcı ’Görüşmeler devam etseydi ölüm oruçlarını önlerdik’ dedi. Sayman, "İstanbul Baro Başkanı olarak bu komisyonun içindeydim. Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ölüm oruçlarının sonlandırılmasını şart koştu. Tutuklu ve hükümlü temsilcileri ile görüştük. Onlar cezaevinde oylama yapıyordu. Bu arada askerler ’cezaevinde tatbikat yapılıyor’ diye beni uyarıyorlardı. operasyon yapılacağı biliniyordu. Operasyondan bir gün önce Adalet Bakanı bana telefon etti ve akşama kadar mühlet verdi. Komisyonun diğer üyeleri Ankara’da olduğu için ’Yarına bırakalım’ dedim. Bakan ’uzatamayız’ dedi ve sabahına operasyon başladı. Görüşmeler devam etseydi çözüme ulaşırdık ve ölüm oruçları sona ererdi" dedi.

"DİRENİŞ EMARESİ GÖRMEDİK"

Haberin Devamı

Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı da cezaevlerinde yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini, cezaevinde herhangi bir direniş emaresi görmediklerini belirterek, "9 Aralık’ta Meclis’te bu konu görüşüldü. Nakillerin ertelendiğine dair resmi deklarasyon yapıldı. En son olarak 14 Aralık’ta görüştük. Müzakerelerin olumlu sonuca gitmesi mümkündü. Bu herkes tarafından biliniyordu. Bir yandan dönemim İçişleri Bakanı Saadettin Tantan televizyonlara çıkıp ‘1 yıldır maketler üzerinden operasyonun hazırlıklarının yapıldığını’ söyledi" dedi.

DÖNEMİN BAŞSAVCISI TANIK OLARAK DİNLENECEK

Müdahil avukatları ’Bayrampaşa Cezaevi Gerçeği’ adlı kitabın yazarı Zeki Bingöl, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, dönemin Bayrampaşa Cezaevinden sorumlu savcısı Fikret Ünalan’ın tanık olarak dinlenilmesini talep etti. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi Hayata Dönüş Operasyonu sırasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan Ferzan Çitici, Bayrampaşa Cezaevi’nden sorumlu savcı Fikret Ünalan ile emekli Jandarma Binbaşı Zeki Bingöl’ün tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, mağdurlarla yüzleştirme yapabilmek için, duruşmalardan muaf tutulan 39 askerin bir sonraki duruşmaya getirilmesine, Bayrampaşa’daki operasyon sırasında çekilen videoları Jandarma Genel Komutanlığı’ndan getirtilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Müdahil avukatlarından Oya Arslan da adliye çıkışında mahkemenin aldığı önemli kararları basınla paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!