Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00
Hey gidi günler! Fakülteden mezun olduğum gün; askerlikteki yemin töreni; eşim Neveser Hanım’la nişan-landığım gün; torunumun tay tay yürümeye başla-dığı günler... Benim için çok önemli bu günlerden geriye birkaç sararmış fotoğraftan başka bir şey kalmadı. Bizim zamanımızda böyle kameralar yoktu ki, anılarımızı ölümsüzleştirelim, son- raki kuşaklara aktaralım. Ama şimdi var!
İncelediğim kameralar kayıt medyası olarak farklı medyalar kullanıyorlar. Hepsinin de avantajları ve dezavantajları var. Örneğin, kayıtta Mini DVD kullanmak çok pratik. Kayıt biter bitmez DVD’yi çıkartıp salonunuzdaki DVD oynatıcıya takıp, izleyebiliyorsunuz. Fakat DVD’nin bir ömrü var. Ömrünü doldurduğunda ya da disk çizildiğinde anılarınıza sonsuza kadar veda edebilirsiniz. Bu yüzden yedek almak gerekiyor.
Hafıza kartı kullananlarda ise kapasite sorunu var ve nispeten yavaş çalışıyorlar fakat boyutlarının küçüklüğü kameranın da boyutunun küçük olmasını beraberinde getiriyor.
Sabit disklilerde kapasite sorunu yok fakat sabit disk kullanan modellerin de boyutu daha büyük olabiliyor. Ve pahallılar.
Dediğim gibi, her medyanın kendine göre artıları ve eksileri var. Bu nedenle kameraları test ederken kullanım kolaylığı kriterini ön planda tuttum.
Zengin kutu içeriği sunuyorSamsung VP-DX105’in kutusundan çıkan aksesuarların zenginliğine bayıldım. Ürünün kutusundan bir kamera taşıma çantası, iki adet batarya ve iki adet de "- RW" formatlı DVD çıktı. Oldukça küçük sayılabilecek boyutları ile ele mükemmel oturuyor. Cihazın bir başka artısı da, el kayışının olduğu bölümün 140 derece hareket kabiliyetinin olması.
Bu, kamerayı değişik pozisyonlarda tutmak zorunda kaldığınızda büyük bir fayda sağlıyor. VP-DX105 kayıt medyası olarak Mini DVD kullanıyor ve hem "+" hem de "Ğ" formatlı DVD’lere kayıt yapabiliyor. Cihaz, çift katmanlı DVD’de ise + formatını kullanıyor.
Ayrıca SD/MMC kart yuvası da var. Bu modelin 34x optik yakınlaştırma özelliği var ki bu sınıftaki bir ürün için oldukça yüksek bir oran. 6,4 cm’lik likit kristal ekranın solunda mönü tuşu ve hemen altında da mönüler arasında gezinmeyi ve
seçim yapmayı sağlayan kullanışlı bir kontrol çubuğu yer alıyor.
İster sabit diske ister DVD’ye Sony HDR-UX19E, Full HD desteğiyle, 1920x1080 çözünürlükte, 8 GB’lık dahili sabit diskine 3 saate kadar kayıt yapabiliyor. Sahip olduğu Hybrid Plus teknolojisi sayesinde, 8 cm’lik mini DVD’lere ya da Memory Stick’e de kayıt yapılabiliyor. DVD-R/-RW/+RW ve çift katmanlı +R formatlarını destekleyen HDR-UX19E’nin 6,4 cm büyüklüğündeki dokunmatik ekranından kaydı başlatmak dahil tüm işlemler kontrol edilebiliyor.
Kontrol çubuğu olmadığı için, mönüler arasında tuşlar yardımıyla gezmek zorunda kaldım, pratik olmadığı için bu pek hoşuma gitmedi. 15x optik yakınlaştırma, Sony’nin tescilli teknolojisi Super SteadyShot adı verilen görüntü sabitleme özelliği ile desteklenmiş. Bu teknoloji, özellikle düşük ışık ortamlarında ve yakınlaştırma kullanılarak yapılan çekimlerde oluşan sarsıntıyı minimum seviyeye indiriyor. HDR-UX19E, 5.1 kanal ses kaydı yapabiliyor. HD gibi, çok kanallı ses de görüntü kaydedici cihazlarda bir standart halini almaya başladı. Bir kamerada bu özelliği görmek sevindirici. Yaklaşık 500 gram ağırlığındaki cihazın tasarımına dair söyleyebileceğim tek olumsuz şey, bataryasının konumu ve duruşu. Arka kısma takılan batarya, kötü bir görüntü oluşturuyor.
Çok yetenekli
Panasonic HDC-SD9, 1920x1080 çözünürlükte kayıt yapabilen Full HD özellikli bir cihazdan beklenmeyecek derecede küçük. Bataryarsız ağırlığı sadece 275 gram olan kamera, dünyanın en küçük ve en hafif Full HD kamerası olma özelliğine sahip.
Teknik Görüntü Basın Kuruluşu’nun bu yıl içinde HDC-SD9’a "Avrupa’nın En İyi Video Kamerası Ödülü" verdiğini de duyunca, "Hadi oğlum Hasan, bakalım bu ufaklık ödülü hak etmiş mi" deyip başladım teste. Kayıt için sabit diski ya da DVD yazıcısı olmayan cihazda sadece kart yuvası var. SD ya da SDHC tipi hafıza kartına kayıt yapıyor. 10x optik yakınlaştırma özelliği ve 6,4 cm büyüklüğündeki geniş likit kristal ekranı bu boyuttaki bir cihaz için yeterli. 5.1 kanal ses kaydedebiliyor olması ise önemli bir artı. Cihazın vizörü yok. Bu nedenle, kayıt yaparken her durumda likit kristal ekranı kullanmak durumunda kalıyorsunuz. 2,1 megapiksel çözünürlükteki kamerasının performansı vasat. Flaşının olması ise artısı. Panasonic HDC-SD9, genel olarak, hem tasarımı hem de özellikleri ile kompakt, etkileyici bir kamera.
Gelişmiş fotoğraf özellikleri bir aradaCanon’un DC50 modeli, 2007’nin başında piyasaya çıktığında "Dünyanın en güçlü DVD kamerası" olarak tanıtılmış. Standart çözünürlüğe sahip olan DC50, ergonomik dairesel tasarımı sayesinde ele iyi oturuyor. Kayıt medyası olarak Mini DVD kullanan cihaz, DVD-R, DVD-RW ve DVD-R DL formatlarına kayıt yapabiliyor.
Bu formatlardan "DL" yani çift katmanlı DVD’nin en büyük avantajı, 110 dakikaya kadar kayıt süresi sağlaması. Ayrıca miniSD kart yuvası da mevcut. 16:9 geniş ekran video kaydı yapabilen DC50’nin 6,8 cm’lik geniş likit kristal ekranının görüntü kalitesi tatmin edici seviyede. 10x optik yakınlaştırmaya sahip kameranın Süper Seri Optik Görüntü Sabitleyici özelliği, kayıt sırasındaki sarsılmalardan kaynaklanan olumsuzlukları düzeltiyor.