Latif SANSÜR/ KUŞADASI, (Aydın) , (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 21:11
Türk bayraklı kuru yük gemisi ’Komut’un, evraklarındaki eksiklik nedeniyle 36 gündür, İtalya’nın Savona Limanı’nda tutulduğu bildirildi. Yakıtı biten gemide ısınma ve yemek sıkıntısı yaşayan 10 kişilik gemi mürettebatının zor durumda olduğu, kilisenin yaptığı yardımlarla yaşamlarını sürdürdükleri belirtildi.
Grup Denizcilik Şirketi’ne ait 694 grostosluk ’Komut’ isimli kuru yük gemisi İsrail’in Hayfa Limanı’ndan aldığı yükü geçen 18 Ocak’ta İtalya’nın Savano Limanı’na götürdü. Yükünü boşaltan gemi, Türkiye’ye götürmek üzere yeni yük aldı. Ancak, hava şartlarının kötü olması nedeniyle limandan ayrılamadı. Olumsuz hava şartları nedeniyle zorunlu olarak bir hafta limanda kalan Komut’un bazı evraklarının süresi doldu. Bunun üzerine İtalyan yetkililer, hava şartlarının düzelmesine rağmen geminin limandan ayrılmasına izin vermedi. Geminin kaptanı bunun üzerine durumu, İstanbul’daki şirketin sahibi İsmail Çavuşoğlu’na bildirdi. Ancak, geminin eksik evrakları, iddiya göre bürokratik engeller nedeniyle 36 gündür tamamlanmadı.
KİLİSE SAHİP ÇIKTI
İtalyan makamlarının izin vermemesi nedeniyle karaya da çıkamayan gemideki 10 personel, mağdur oldu. Geminin yakıtının da bitmesi nedeniyle ısınma,
yemek yapma, temizlik gibi günlük ihtiyaçlarını da karşılayamaz durumu geldi. Personelin kilisenin kendilerine yaptığı bisküvi ve kek gibi yardımlarla karınlarını doyurdukları öğrenildi. Çaresiz durumdaki gemi mürettabıtının başka bir gemi personeli aracılığı ile yakınlarına internet mesaj gönderip, yaşadıklarını anlatıp, yardım istedikleri ortaya çıktı.
Gemicilerin yakınlarına gönderdikleri ’Sayın Türk Halkı İmdat’ başlıklı mesajda, geminin armatörü İsmail Çavuşoğlu’nu suçlayıp, "O sadece kendi parasını kurtarma peşinde. Gemiyi sattığını haberleriyle zaman kazanmakta. Deniz Müsteşarlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın burada hayatta kalmaya çalışan 10 Türk gemicinin sesini duymalarını bekliyoruz. İsteğimiz, hak ettiğimiz tüm alacaklarımızın İtalya’da tarafımıza ödenip, vatanımıza dönmemezin sağlanması" diye yazdıkları öğrenildi.
BÜROKRATİK ENGELLERE TAKILDI İDDİASI
Armatör İsmail Çavuşoğlu, yaşanları doğrulayarak, geminin eksik evraklarının tamamlanmamasının Denizcilik Müsteşarlığı’nın kapatılıp, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adı altında hizmet vermeye başlamasının ardından yaşanan yetki karmaşası ve bürokratik engellerden kaynaklandığını ileri sürdü. Çavuşoğlu, İtalyan yasalarına göre gemiye, ancak limandan ayrılmadan 48 saat önce yakıt verilebildiğini belirterek, "Gemiye yakıt alınamadığı için personel mağdur oluyor. Sözleşme gereği geminin yakıtı ve liman masraflarını İtalya’dan yükünü aldığı şirket karşılayacaktı. Gemi limanda kalınca yükü taşıtmaktan vazgeçip, dava açtı. Yüklenici şirketin vazgeçmesi üzerine geminin yakıt alması İtalyan yasalarına göre neredeyse imkansızlaştı. Sorunun çözülmesi için konsolosluk ve Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçtik" dedi.
İstanbul Liman Başkanlığı’nın bugün kendisini arayıp, geminin İstanbul’a dönebilmesi için, taahütte bulunmam şartı ile tek seferlik izin verebileceklerinin belirtildiğini ifade eden Çavuşoğlu, "Limandaki bekleme nedeniyle masraflarımız çok yükseldi. Maddi sıkıntımız olduğu için yakıt alacak firma bulmakta güçlük çekiyoruz. Şimdi de bu sıkıntıyı aşmaya çalışıyoruz" diye konuştu.