Güncelleme Tarihi:
Bu görüşün 40 yıl önce terk edildiğinin altını çizen konunun uzmanları, Kavaf’ın “Eşcinsellik hastalıktır, tedavi edilmeli” sözlerine şu yanıtları verdiler:
DR. Ejder Akgün Yıldırım (Psikiyatri Derneği Cinsellik ve Cinsel Sorunlar Çalışma Birimi Koordinatörü): Dünya Tabipleri Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türkiye Psikiyatri Derneği’nin yani ulusal ve uluslararası hekim meslek örgütlerinin bu konudaki görüşü net. Tartışmalı yönü kalmadı. Hastalık olduğu düşüncesi yaklaşık 40 yıl önce terk edildi. Eşcinsellik sorun değil, yönelim farklılığı. Ama insanların zihnindeki yargılar değişmediği için sorun yaşıyoruz.
Prof. Dr. Selçuk Candansayar (Gazi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı): Eşcinsellik 1973’ten beri bir hastalık olarak kabul edilmiyor. Bu bir tercih değil, cinsel yönelim. İnsanların doğuştan getirdiği özellikleri vardır, yaşamları boyunca bu özelliklerine yeni ayrıntılar eklenir ve eşcinsel, heteroseksüel veya biseksüel olurlar. Eşcinselliğin nedeni diye bir soru sorulamaz. “Niye esmer, sarışın olur” diye sormaktan farksız. Eşcinsellik genetiktir demek de hatalı. Memeli canlıların hemen her tümünde eşcinsellik var. Yani insana özgü de değil. İnsanlık tarihinin başından beri her kültürde var.
Öner Ceylan (Lambdaistanbul Gönüllüsü): Eşcinsellik aynen heteroseksüellik ya da biseksüellik gibi doğal bir yönelim. Bu üçü de hastalık değil. Bakanın bu açıklaması maalesef bizim için yeni değil. Bunlar eşcinsellere karşı nefreti körükleyen açıklamalar. Bir grup insan hasta diye tanımlanınca, cinayet ve nefret suçları üretiliyor. Bakan bilerek veya bilmeyerek buna katkı sağlıyor. Bu konuda pek bilgisi olmadığından eminim.
Lambdaistanbul Aile Grubu’ndan Selma: Oğlum eşcinsel olduğunu 16 yaşında söyledi. Eşcinsellik hastalık değil. Bakan seviyesine gelen bir insanın böyle bir açıklama yapmasını şiddetle kınıyoruz. Bu konuda bilgisiz. Çocuklarımız yalan söylemiyor, hissettiklerini söylüyor. Bu özenilecek, imrenilecek bir durum da değil. Biz heteroseksüel olarak doğruysak bir şeye özendik mi? Bu bir tercih değildi. İnsanlar böyle doğar. Böyle açıklamalarla insanların kafaları karışıyor. Azınlıklar dışlanıyor. Eşcinseller ötekileştiriliyor.
Ati Hala (Atilla Beyazıd-Drug Queen): Bakan Kavaf’ın bu açıklamayı ne niyetle yaptığının farkındayım. Ama kendi adıma konuşursam biraz aklım karışık. Bazı doktorlar ve yayınlar eşcinselliği davranış, eğilim bozukluğu olarak tanımlıyor. Tedavi edildiğini iddia ediyor. Bunların ne kadarı doğru bilmiyorum. Ben de hayatımla ilgili araştırmalar içerisindeyim. Ama hiç tedavi aramadım. Kendim için doğruyu bulmaya çalışıyorum. Ama herkesin doğrusu kendine. Ben aklımın yetmediği bu konuda ihtisası olan insanlar karşısında ahkam kesmeyi doğru bulmuyorum.
Sanatçılar ne diyor?
Pınar Aylin: İnsanın insanı yargılamaya hakkı yok. İnsanı bu tür konularda yargılayacak tek güç bizleri yaratandır. Bizim gibi olmayanlara da saygı duymayı öğrendiğimiz zaman medeni bir ülkede yaşıyor olacağız.
CEM Davran: Ben bakan hanımın bu açıklamasını hiç uygun bulmadım. Bu insanların kişisel tercihidir. İnsan hakları Eşcinseller hasta mı? Konunun uzmanı değilim... O insanların cinsel tercihlerine saygı duyarım. Ruhsal kısmı da kimseyi ilgilendirmez.
İlhan Şeşen: Eşcinsellik hastalık diyemeyiz, ayrıca bu konuda yetkin kişilere bu konuyu sormak daha doğru olur. Bütün eşcinselleri toplayıp tedavi edelim diye bir duruş olamaz. Her istisnai durumu hastalık olarak kabul edemeyiz.