Sayıldık

Güncelleme Tarihi:

Sayıldık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dün, bütün gün eve hapsedilen Türkiye bir ‘İNANILMAZ’ı daha gerçekleştirdi

1 milyon görevli

14. Genel Nüfus sayımı, Türkiye genelinde ciddi bir aksaklık ortaya çıkmadan tamamlandı. Sayımda 1 milyon kişi sayım memuru olarak görev yaptı. Her sayım memuru ortalama 100 ile 130 kişiyi saydı. Her 10 sayım memurunu, bir kontrol memuru denetledi. Kesin sonuçları 18 ayda belli olması beklenen nüfus sayımının geçici sonuçları, en geç iki hafta içinde açıklanacak. Nüfus sayımı hazırlıkları için 30 trilyon lira harcandı.

‘Adam’ oldular

Diyarbakır'ın Kaldırım Köyü'ne bağlı Akdibek mezrasında yaşayan 67 kişilik ‘Taş’ Ailesi ilk kez sayıldı. Nüfus cüzdanları olmadığı için daha önce genel nüfus sayımlarında sayılmayan aile, bu sayımda nüfus cüzdanı sorma zorunluluğunun kalkması üzerine hayatlarında ilk kez kayıtlara geçti.

Kızkulesi telefonla

İstanbul Kız Kulesi'nde görevli İnanç Parmak ve Selahattin Budak'ın sayımı telefonla yapıldı. Parmak ve Budak, sokağa çıkma yasağında teknelerin çalışmaması nedeniyle Kız Kulesi'ne gelemeyen sayım memurunun kendilerini telefonla aradığını bildirdiler. 2 görevli, genel nüfus sayımında yer alan bütün soruları telefon aracılığıyla ayrıntılı olarak yanıtladıklarını söylediler.

Nataşalar'a yaramadı

Türkiye genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağında Aksaray ve çevresindeki otellere baskın yapan polis, pasaportu ve çalışma izni olmayan 27 yabancı uyruklu hayat kadınını gözaltına aldı. Çoğunluğu Ukrayna, Moldovya ve Romanya uyruklu olan kadınlar, Türkiye'ye kaçak yollardan geldiklerini söylediler. Kadınlar, sağlık kontrollerinin ardından sınırdışı edilecekler.

Odaları bilemedi

Antalya Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu ve ailesinin sayımı Vali Konağı'nda yapıldı. Devlet İstatistik Enstitüsü Uzmanı Reyhan Bolat tarafından yöneltilen soruları cevaplandıran Vali Dokuzoğlu, konağın oda sayısını bilemedi. Eşi Ayşe Fatma Dokuzoğlu'nun yardımıyla konakta 10 oda olduğunu öğrenen Vali, ‘‘Amma da çok odamız varmış’’ dedi.

Tansu Çiller: Bu sayım binyıla yakışmıyor

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, dün eşi Özer Çiller ile birlikte Yeniköy'deki yalısında, Ankara'dan gelen bir sayım memuru tarafından sayıldı. Alınacak sonucun ülkeye hayırlı olmasını dileyen Çiller, insanları evlerinden çıkarmayarak yapılan bu sayımların da artık ‘son’ olmasını istedi. Yalıya saat 11.25'de gelen sayım merunu üstü aranarak içeri alındı. Sayım memuru çalışmasını yaptığı yalının kapısına kadar gelerek, yağmur altında gazetecilere açıklama yapan Çiller, ‘‘Bugün herkesin evlerine adeta kapalı bırakılması bu binyıla yakışmıyor’’ dedi.

Süleyman Demirel: Aslında emekli değilim

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Sami Demirel ve eşi Sakine Nazmiye Demirel, dün Çankaya Nüfus Müdürü Mustafa Güngörlü tarafından sayıldı. Güngörlü'nün Süleyman Demirel'e, ‘‘İş arıyor munusuz?’’ sorusu Nazmiye Hanım'ı güldürdü. Emeklilikle ilgili soruya ‘‘emekliyim’’ yanıtını veren Demirel, yanlış anlaşılmasını önlemek için hemen gazetecilere dönüp, ‘‘Maaş statüsü olarak emekli olabilirim ama bu bilinen anlamda emekli olduğum anlamına gelmiyor. Emekli olmak, bir şey yapmıyor demekse, ben öyle değilim’’ dedi.

Kenan Evren: Tuvaleti niye sordular anlamadım

Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, dünkü sayımda Marmaris Armutalan'daki evinde sayıldı. Sabah saat 09.30'da Kaymakamlık Sekreteri Kutlay Tunay, Evren'in evine gelerek sayımı gerçekleştirdi. Evren, soruları yanıtlarken adını tam olarak Ahmet Kenan Evren olarak söyledi. ‘Evinizde kaç tuvalet var’ sorusu karşısında gülen Evren, ‘‘Bunu ne yapacaklar ki’’ dedi, 5 odalı evinde 4 tuvalet olduğunu söyledi. Medeni durumunun dul olduğunu söyleyen Evren, böyle bir şık olmaması üzerine sayım memuruna, ‘Eşi ölmüş’ kısmını işaretlettirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!