Güncelleme Tarihi:
Bugün Avrupa Birliği’nde yaşayan 3,6 milyon Türk göçmen sayısı, Lüksemburg’un toplam nüfusunun yedi buçuk katından fazla. Bu rakam, İrlanda nüfusunun yüzde 90’ına yakın olup, Danimarka ve Finlandiya nüfusunun da üçte ikisi civarındadır. AB’deki toplam Türk sayısı ayrıca Belçika, Avusturya, Yunanistan, Portekiz ve İsveç gibi ülkelerin nüfuslarının yaklaşık üçte birinden daha fazladır.
Cumhuriyet dönemi Türk göçünde Almanya’nın özel bir yeri vardır. Günümüzde Türkiye’den sonra en fazla Türkün yaşadığı ülke Almanya’dır. Yurtdışındaki 5 milyona yakın Türk’ün 2,6 milyonu[1] bu ülkede yaşamaktadır.
Bu sayı AB ülkelerindeki Türk nüfusunun yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Almanya’daki Türkleri, yaklaşık yüzde 9,1’lik pay ile Hollanda’da yaşayan Türkler, yüzde 8,8 ile Fransa’daki Türkler ve yüzde 4 ile Avusturya’daki Türkler takip etmektedir. Almanya’da Türkler, Almanlardan sonra en kalabalık nüfus grubunu oluşturmaktadırlar. Aynı durum Hollanda için de geçerlidir. 2000 yılında Hollanda’daki Türkler yabancı nüfus içinde birinci sırayı elinde tutan Surinamlıları geçmiş ve sayısal çokluk bakımından ilk sıraya yerleşmişlerdir. Almanya, Hollanda, Fransa ve Avusturya, AB sınırları içinde yaşayan Türk nüfusun yaklaşık yüzde 96’sını barındırmaktadırlar.
Tablo 1:   ÂAB Ãœlkelerindeki Türk Sayısı
Ülke | Türklerin Sayısı |
AB-15 Ãœlke a) | 3.600.000 |
Almanyab) | 1.998.536 |
Hollanda c) | 309.000 |
Fransa d) | 301.209 |
Avusturya e) | 134.200 |
Ä°ngiltere f) | 72.500 |
Belçika g) | 70.700 |
Danimarka f) | 48.773 |
İsveç g) | 35.866 |
Finlandiya f) | 1.737 |
Â
a)     ÂTürkiye AraÅŸtırmalar Merkezi 2001 yılı sonu tahmini, T.C vatandaÅŸları, ve AB ülkesi vatandaÅŸlığına geçenler dahil b) Sadece T.C. vatandaşı olanlar, Federal Alman Ä°statistik Dairesi, Wiesbaden (31.12.2000) c) T.C ve çifte uyruklular dahil, (2000 yılı deÄŸeri) d) 1990 yılı nüfus sayımı, Fransa ana toprakları e) vatandaÅŸlığa geçenler dahil (1.1.2000) f) 1999 g) 1.1.1999 h) vatandaÅŸlığa geçenler dahil, (2000 yılı deÄŸerleri)
Â
Kaynak: Adı geçen ülkelerin İstatistik Daireleri; T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü: 1999 Yılı Raporu, Ankara 2000, Türkiye Araştırmalar Merkezi 2001 tahminleri
Federal Almanya Genel Seçimlerinde Türk Kökenli Seçmenler
Â
Avrupa Birliği’nin en önemli ülkesi Almanya genel seçimler için gün sayıyor. İlk başlarda Hırıstiyan Demokrat Parti CDU kamuoyu yoklamalarına göre açık farkla önde giderken, son haftalarda Sosyal Demokrat Parti SPD aradaki arayı kapayıp birkaç puan öne dahi geçmiş bulunuyor. Bu şartlar altında Sosyal Demokrat Parti’nin seçimin galibi olması kesinleşmeye başlıyor. Aday bazında ise şu andaki Federal Şansölye (Başbakan) Gerhard Schröder Hırıstiyan Demokratların adayı Edmund Stoiber’in açık farkla önünde gidiyor.
Almanya’daki seçimlerde her seçmen iki oy kullanma hakkına sahip olacak. Yani birinci oyu her hangi bir adaya ikinci oyu ise başka bir partiye vermek mümkün olacak.
Bugün itibariyle Almanya’da yaşayan 2,6 milyon Türk göçmenden 700 bini vatandaşlığına geçmiş bulunuyor. Bunlar içinde şeçme hakkına sahip kitle ise 470 bine ulaşmış durumda. Dar bölgeli seçim siteminin yürürlükte olduğu ve iki partinin de başbaşa bir seçim yarışı götürdüğü şu ortamda göçmenlerin oyları oldukça önem kazanıyor.
Bunu dikkate alan alan partiler de aday listelerinde Türk kökenli adaylara listelerinde yer verip, Türk kökenli seçmenlere yönelik kapsamlı kampanyalara giriştiler.
Olası hükümet senaryoları ise şimdiden başladı. Fakat Türkiye-AB ilişkileri ve Almanya’da yaşayan Türkler açısından değerlendirirsek, şu andaki Sosyal Demokratların başını çekeceği bir hükümetin AB-Türkiye ilişkilerindeki olumlu havayı devam ettireceğini söylemek mümkün olacak. Türkiye, Helsinki zirvesinde Sosyal Demokrat ve Yeşiller Hükümeti’nin girişimleriyle adaylık statüsünü almıştı. Diğer yandan Almanya’da 2000 yılında yürürlüğe giren ‘Vatandaşlık Yasası’ ile 2003 yılında yılından itibaren yürürlükte olacak olan ‘Göç Yasası’ yine Sosyal Demokratların önclüğünde gerçekleşti. Almanya Göç Yasası ile resmi anlamda da göç ülkesi olduğunu kabul etmiş oldu. Sosyal Demokratların hükümet alternatifleri Yeşillerle koalisyonu sürdürmek veya Hür Demokat Parti FDP ile koalisyona gitmek olacak.
Türkiye Araştırmalar Merkezi olarak yaptığımız 1000 ölçekli ankette, seçme hakkına sahip Türk kökenlilerin bu yıl içerisindeki siyasi tercihlerine ilişkin şu sonuçlar ortaya çıktı:
SDP: Yüzde 60
Birlik 90/Yeşiller: Yüzde 17
CDU: Yüzde 12
FDP: Yüzde 5
PDS: Yüzde 5
Diğer: Yüzde 1
Kaynak: Türkiye Araştırmalar Merkezi, 2002
Sosyal Demokrat Parti SPD, yıllardır Türk kökenli seçmenlerden aldığı desteği sürdürüyor. SPD’nin % 60’lık oyuna karşılık, Birlik 90/Yeşiller % 17’lik oy oranlarıyla ikinci sıraya yerleşmiş durumdalar. Hırıstiyan Demokrat CDU’nun oyu % 12’de kalırken, Hür Demokrat Parti PDS ve Demokratik Sosyalizm Partisi PDS de Türk göçmenler arasında yüzde 5’erlik oy potansiyeline sahipler.
Partilerin Türk kökenli seçmenlere parti kampanyaları tüm hızıyla devam ederken, bir gerçek de ortaya çıkmış bulunuyor: Türk göçmenler 40 yılı aşan aşan göç tarihi içerisinde, işçi olarak geldikleri toplumlarda bir yandan işveren olarak bugün istihdam ve katma değer üretiyor, diğer yandan seçmen olarak Almanya’nın geleceği için sandık başında karar veriyor. Türkler bu yönleriyle Alman toplumunu zengileştirici unsurlar olarak öne çıkıyor. Türkiye, AB’ye mücadelesi verirken, AB’li Türkler AB geleceğinde şimdiden söz sahibi.
[1] Alman vatandaşlığına geçenler dahildir