Sayfa sayfa Topkapı Sarayı

Güncelleme Tarihi:

Sayfa sayfa Topkapı Sarayı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Topkapı Sarayı Müzesi'ni görmüş olabilirsiniz, hatta birkaç kez tavaf etmiş bile olabilirsiniz. Ama irili ufaklı saray ve bahçeleriyle yedi yüz bin metrekareye yayılan ve etrafı Marmara Denizi'yle çevrili bu inanılmaz yapıyı evinize taşıyabilir misiniz bakalım?

Topkapı Sarayı'nın ihtişamına hayran kaldıysanız ve her seferinde sizi heyecanlandıracak yeni ayrıntılara takılıyorsanız size iyi bir haberimiz var. Şimdi müze kitap denilebilecek kadar hacimli ve çok boyutlu ‘‘Topkapı Sarayı'' kitabı sayesinde Topkapı Sarayı Müzesi'nin bütün güzellikleri elinizin altında olacak.

Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir medeniyet olduğunun canlı bir tanığı. Bu tanıklık şimdi de görkemli bir kitabın renkli sayfalarına taşındı. Akbank'ın katkılarıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. yılı kutlamaları çerçevesinde hazırlanan ‘‘Topkapı Sarayı'' kitabı Topkapı Sarayı Müzesi'ni tüm yönleriyle inceliyor.

Kuşe káğıda basılı, bez ciltli bu 479 sayfalık kitap uzun ve titiz bir çalışmanın ürünü. Kaliteli fotoğrafları ve tertemiz baskısıyla dikkat çeken kitabın her bölümü müzedeki sorumlu uzman tarafından kaleme alınmış. Müzede sergilenen paha biçilemeyen eserlerin yanı sıra, sergilenmeyen hatta pek bilinmeyen eserler bile bu kitapta yer alıyor. Tabii Topkapı Sarayı'nın mimari ve mekánsal özellikleri de geniş bir biçimde ele alınmış. Kitabın fotoğraflarını Ali Konyalı ve asistanı Serhat Gökçaylar çekmiş, tasarımını Ersu Pekin yapmış. Kitabın içeriği hakkında önsözde bilgi veren Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Filiz Çağman şunları söylüyor: ‘‘Topkapı Sarayı, imparatorluğun yüzyıllarca başkentliğini yapan İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılmıştır... Yaklaşık 380 yıl Osmanlı Devleti'nin yönetim merkezi ve padişahların resmi ikametgáhı olan bu benzersiz sarayın seksen bin metrekarelik çekirdek yerleşim bölgesi bugün müze olarak kullanılıyor. Bu bölge dünyanın en zengin saray müzelerinin başında geliyor... Topkapı Sarayı uzmanları tarafından hazırlanan bu kitap, Osmanlı sivil mimarlığının en önemli yapıtı olan sarayı mimari açıdan incelediği gibi, tüm önemli koleksiyonlarını da tanıtmayı amaçlamıştır.''

Kitabın hangi bölümüne kimin emeğinin geçtiğini merak ediyorsanız söyleyelim. ‘‘Topkapı Sarayı'nın Osmanlı Öncesi Yerleşimi''ni Hülya Tezcan, ‘‘Mekánlar- Zamanlar''ı Deniz Esemenli, ‘Dördüncü Avlu''yu Neriman Sınar, ‘‘Hırka-i Saadet Dairesi ve Kutsal Emanetler'' ile ‘Sultanların Silahları’nı Hilmi Aydın, ‘‘İmparatorluk Hazinesi''ni Emine Bilirgen ve Süheyla Murat, ‘‘Saatçilik Tarihinden Saat Koleksiyonuna''yı Feza Çakmut, ‘‘Mühürler''i Gülendam Nakipoğlu, ‘‘Padişah Kaftanları, Kumaşlar, Halılar ve Kutsal Örtüler''i Hülya Tezcan, ‘‘Osmanlı Saray İşlemeleri ve Deri Eserler''i Selma Delibaş, ‘‘Saray Kütüphanesi''ni Zeynep Çelik, ‘‘Padişah Portreleri ve Resim Koleksiyonu''nu Aysel Çötelioğlu, ‘Çin ve Japon Porselenleri’ni Ayşe Erdoğdu, ‘‘Avrupa Camları, Kristalleri'' , ‘‘Avrupa Porselenleri'' ve ‘‘Gümüşler''i Göksen Sonat, ‘‘İstanbul Cam ve Porselenleri'' ve ‘‘Bakır ve Tombak Mutfak Eşyası''nı Ömür Tufan yazmış. Büyük kitapçılardan bulunabilecek kitabın en sonunda geniş bir kaynakça da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!