Savcılarına İstanbul'dan soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Savcılarına İstanbuldan soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 00:35

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı, ABD’deki Reza Zarrab soruşturmasını başlatan New York Güney Bölgesi eski savcısı Preet Bharara, savcı Joon H. Kim ve diğer savcılık görevlileri hakkında soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ABD’de görülen Reza Zarrab davasında 17-25 Aralık soruşturmasındaki ‘tape’lerin mahkemede jüriye dinletilmesi kararının ardından harekete geçti. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından ABD’ye bilgi ve belge gönderilmediğini açıklayan Başsavcılık, dosyaların ABD’li savcılara kim ya da kimler tarafından ulaştırıldığı yönünden soruşturma başlattı.

Başsavcılık, ABD’deki soruşturmada tutuklu bulunan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming’in mahkemeye sunduğu 15 sayfalık ifadeyi dayanak gösterdi. Açıklamada “Avukat Cathy Fleming’in New York Güney Bölge Mahkemesi’nde vermiş olduğu 30 Ekim 2017 tarihli yeminli ifadeden de anlaşılacağı üzere ‘Yargılama dosyasına sunulan belge ve delillerin çalıntı, sahte içerikli ve kaynağı belli olmayacak nitelikte olduğunu’ beyan ettiği tespit edilmiştir” denildi.

BELGELER NASIL ELE GEÇİRİLDİ
Başsavcılık, açıklamasında söz konusu belgelerin ne şekilde elde edildiğinin araştırılması için dosyayı yürüten ABD’li savcılar hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Başsavcılık açıklamasında şöyle denildi: “ABD adli makamlarına Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı aracılığıyla herhangi bir belge, içerik ve ses kaydı verilmediği gözetilerek, Cumhuriyet Başsavcılığımızca Adalet Bakanlığı’na yazılan resmi yazı ile ifadede bahsi geçen ve ABD’deki yargılamada kullanıldığı anlaşılan belge, ses kaydı ve içeriklerin ne şekilde ve ne zaman elde edildiği, kim ya da kimlerden temin edildiği, bu kişilerin nerede olduğu ve bu konudaki yazılı ifadelerin nelerden olduğu sorulmuştur. Bu kapsamda uluslararası hukuka, iç hukukumuza açıkça aykırı olan bu eylemler nedeniyle TCK’nın ilgili maddeleri uyarınca New York Güney Bölgesi eski savcısı Preet Bharara, savcı Joon H. Kim ve diğer savcılık görevlileri hakkında soruşturma başlatılmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!