Damla GÜLER / hürriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 15:57
15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Gayrettepe'deki Türk Telekom binasını ele geçirmeye teşebbüs eden 5'i tutuklu 13 askerin yargılandığı davada duruşma savcısı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Savcı tutuksuz sanık olan erler için, "İçinde bulundukları hal ve durumun vahametini gerek yaşları, gerek tecrübeleri itibariyle anlayabilecek konumda olmadıkları" tespitinde bulundu.
Darbeciler tarafından oluşturulan atama listesinde isminin karşısında ''Genelkurmay İstihbarat Başkan Yardımcısı (MİT'te görevlendirilmek üzere)'' yazan Albay için savcılık ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz yargılanan erler için ise beraat talep edildi.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugün yapılan duruşmasına tutuklu sanıklar Albay Nurullah Zeki Atmaca ile Yarbay Birol Keskinkılıç’ın da arasında olduğu 5 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar katıldı.
Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Ateş Hasan Sözen, tutuklu sanıklar Albay Nurullah Zeki Atmaca ile Yarbay Birol Keskin’in fikir birliği içinde olduklarını belirterek, “'Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istedi.
“DURUMUN VEHAMETİNİ ANLAYABİLECEK KONUMDA DEĞİLLERDİ”Tutuksuz sanık olan erler için ise mütalaada, “Olayın başlangıç ve devamında eylem yönetme ve yönlendirme kabiliyet ve olanakları olmadığı, komutanlarının emri ile kışla dışına çıkartılmalarının irade ve istemleri haricinde olduğu ve içinde bulundukları hal ve durumun vahametini gerek yaşları, gerek tecrübeleri itibariyle anlayabilecek konumda da olmadıkları, ayrıca emniyet güçleri tarafından durduruldukları andan itibaren silahlarını teslim ettikleri ve halka karşı bunları kullanmadıkları açık olarak belirlendiğinden” ifadeleri kullanılarar beraat ettirilmeleri istendi.