Oya ARMUTÇU/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2007 00:00
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın’ın, ihaleye fesat karıştırdığı suçlamasıyla 10 ihale için ayrı ayrı ve 19 ihale için ise zincirleme biçimde üst sınır olarak 216 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasını istedi.
Başsavcı, Aydın’ın haksız olarak edindiği 1 trilyon 961 milyar TL’yi (1.9 milyon YTL) de hazineye geri ödemesini istedi.
YÜCE Divan’daki dünkü duruşmada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın’a, rekor ceza talep etti. Başsavcı Ok, 29 ihaleye fesat karıştırma ve haksız mal edinme suçlarından toplam 87 yıl 4 ay 15 günden, 216 yıl 6 aya kadar hapsini istedi. Yüce Divan, talepteki cezayı onaylarsa Aydın, en fazla 28 yıl hapis yatacak.
HESABI BİLİRKİŞİDEN FARKLI: Bilirkişi raporuna itibar etmeyen ve yeniden hesap yapan Ok, Aydın’ın, o dönemdeki net 7 bin YTL’lik geliri ile mal varlığı arasında, 1 milyon 961 bin YTL’lik fark ve bu miktarda "haksız edinim" olduğunu savundu. Hukuku dolandıranlara avantaj sağlanamayacağını vurgulayan Ok’un esas hakkındaki görüşü özetle şöyle:
DAVET USULÜNÜ GENEL KURAL YAPTI: Bakanlığı döneminde yalnız özel nitelik taşıyan ihalelere uygulanabilecek, "kapalı teklif, davetiye usulü" yöntemini, tüm ihaleler için uygulanmıştır. İhalelerin yüzde 92’si davetiye usulüyle yapılmıştır. İhalelerde açıklık ve rekabet ilkeleri yerine getirilmemiş, istisnai ihale usulleri genel kurala dönüştürülmüştür.
İSTEDİĞİ FİRMALARA VERDİ: 29 ihaleyi kendi istediği, teknik yeterliliği de olmayan bazı firmalara kazandırmak için kanuna, kriterlere aykırı olarak işin niteliğine uymayan şekilde onay vermiştir. İhaleleri kendi istediği firmaların kazanmasını sağlayarak, bu firmaların haksız kazanç elde etmesine ve devletin zarara uğramasına neden olmuştur.
BÜROKRATLARA TELKİNDE BULUNDU: İhaleleri hangi firmaların kazanacağı konusunda bakanlık bürokratlarına, "Bu firmayı değerlendirin, yardımcı olun" şeklinde talimat ve telkinlerde bulunmuştur. İhale kazandırılan firmalar, sanığın ortağı olduğu firmalardan mal almıştır. Davet edilen firmalar arasında ortaklık ve akrabalık ilişkileri tespit edilmiştir.
MÜCEVHERAT ARTIŞI: Bakanlığı öncesi, sırası ve sonrasındaki mal bildirimleri arasında özelikle döviz yönünden büyük farklılıklar bulunmaktadır. Döviz cinsinden 1 trilyon 968 milyar 466 milyon 609 bin 998 TL artış vardır. Bakan olduktan sonraki mal bildiriminde, eşinin 300 milyon liralık mücevheratı 140 milyar liraya yükselmiştir.
YASAL GELİRİ 39 MİLYAR: O dönemdeki yasal geliri 39 milyar 622 milyon 469 bin 086 TL’dir. Ailesi için yaptığı 32 milyar 159 milyon TL’lik harcama düşüldüğünde net gelirinin 7 milyar lira civarında olması gerekir. Aradaki fark 1 trilyon 961 milyar 3 milyon 941 bin 870 TL (1 milyon 961 bin YTL) haksız edinim olarak ortaya çıkmaktadır. Ok, Aydın’ın "haksız edindiğini" iddia ettiği 1 trilyon 961 milyar TL’nin (1 milyon 961 bin YTL) zor alımına karar verilmesini talep etti. Ok, Aydın, eşi ve çocuklarının mal varlığı üzerindeki tedbirin, bu paranın ödenmesi durumunda kaldırılmasını istedi.
Aydın: Savcı iyi niyetli değil
KORAY Aydın, Başsavcı’nın görüşüyle ilgili, "Sayın Başsavcı, artışın kaynağındaki 38 taşınmazın satışı ile ilgili belge istemektedir. Tapudan iyi belge olur mu? Bu işlemler 1998-1999’da yapılmış, tapuları var. Malvarlığımın tümünde haksız artış olduğunu söylemek zorlamadır. Bana göre iyi niyetli değildir" dedi. Aydın, Başsavcı Ok’un 216.5 yıl hapis talebinin anımsatılması üzerine, "Şaşırmadım, sadece tebessüm ettim. Savunmamda konuşacağım" dedi. Yüce Divan’daki duruşmayı Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, öğretim üyeliği yaptığı Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ikinci sınıf öğrencileri de birlikte izledi.
Suçlamalar zorlama
KORAY Aydın’ın avukatı Bülent Acar da "varsayıma dayalı bir iddiada bulunulamayacağını" ifade ederek, Başsavcı’nın mütalaasındaki iddiaların doğru olmadığını öne sürdü. Acar, "Sayıdan hareketle görevi kötüye kullanma ve ihaleye fesat karıştırma sonucu iddiaların zorlama olduğunun göstergesidir" dedi. Bakanlık ihalelerinin teknik bir iş olduğunu belirten Acar, Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı böyle teknik bir işten Bakanın asıl sorumlu gibi gösterilmesinin çelişki olduğunu ve bakanın sorumlu tutulamayacağı savundu. Acar, ihalelerin belirli kişilere bakanın talimatı sonucu verildiği iddialarını da reddederek, bu konuda ispatlanmış herhangi bir delil bulunmadığını iddia etti.
İhale kazananlar Aydın’ın akrabalarından mal aldı
KORAY Aydın’ın bakanlık döneminde ihalelere giren firmaların indirim oranlarında önceki ve sonraki dönemlere göre önemli farklar olduğunu dile getiren Ok, bu firmaların teknik yeterliliğe sahip olmadıklarını belirtti. Nuri Ok, "İhale kazandırılan firmalar, sanığın ortağı olduğu firmalardan mal almıştır. Davet edilen firmalar arasında ortaklık ve akrabalık ilişkileri tespit edilmiştir" dedi. Ok, Ankara Adliyesi’nde görülen ve Yüce Divan yargılamasıyla bağlantılı "Vurgun Operasyonu Davası" sanıklarının Aydın ile ilgili ifadelerinden de örnekler verdi. Koray Aydın’ın bakanlık bürokratlarına "belli firmaların kayrılması ve değerlendirilmesi" yönündeki talimatlarının ihale koşullarının sağlanmasına yönelik olmadığını ifade eden Ok, bu eylemlerin rekabetin önlenmesini amaçladığını söyledi.