Savcı, idam istedi

Güncelleme Tarihi:

Savcı, idam istedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

İmralı'daki dünkü duruşmada mütalaayı okuyan Başsavcı Volkan, bebek katilinin suçunun sabit olduğunu belirterek idamını istedi. Mahkeme, savunmaya 15 günlük süre verdi.

PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın yargılandığı İmralı'daki davanın dün yapılan 6'ncı duruşmasında, savcıların hazırladığı 13 sayfalık esas hakkındaki mütalaaları okundu ve teröristbaşının idamı istendi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarına savunma hazırlamaları için yasanın öngördüğü üst sınır olan 15 günlük süre tanıyarak, duruşmayı 23 Haziran'a erteledi.

Duruşmaya katılan müdahiller, müdahil avukatları, şehit yakınları, gaziler, basın mensupları ile yabancı parlamenter ve diplomatlar da saat 07.30'da Mudanya İskelesi'nden kalkan deniz otobüsüyle İmralı'ya gitti. Mudanya'dan dün İmralı'ya gidenlerin sayısında azalma olduğu dikkati çekti.

DURUŞMA KISA SÜRDÜ

31 Mayıs günü başlayan ve 2'nci haftaya giren Öcalan davasının 6'ncı duruşması, yargılamayı yapan Ankara 2 No'lu DGM heyetinin yerini alması ve teröristbaşının salona alınmasının ardından saat 10.00'da başladı. DGM Cumhuriyet Başsavcısı Cevdet Volkan, Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk ile birlikte hazırladıkları esas hakkındaki mütalaayı okudu.

SUÇU SABİTTİR

Cevdet Volkan, 13 sayfadan oluşan mütalaayı okumayı saat 11.25'te bitirdi ve Öcalan'ın, suçunun sabit olduğu gerekçesiyle Türk Ceza Yasası'nın 125'inci maddesine göre idamını istedi. Esas hakkındaki mütalaada, Öcalan'ın tutukluluk halinin devamı ve emanete kayıtlı olan ve PKK'ya ait olduğu anlaşılan eşya ve paranın müsaderesi de kamu adına talep edildi.

Türk Ceza Yasası'nın 125'inci maddesi

Abdullah Öcalan hakkında uygulanması istenen Türk Ceza Yasası'nın 125'inci maddesi şöyle:

‘‘Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin hakimiyeti altına koymağa veya devletin istiklalini tenkise veya birliğini bozmağa veya devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmağa matuf bir fiil işleyen kimse, ölüm cezasıyla cezalandırılır.’’

İZLENİMLER

Avukatlar arası gerginlik

Apo davasının 6. duruşması yapılırken, avukatlar arasında yaşanan gerginliğin de ciddi biçimde tırmandığı görüldü.

Aynı araçlarla adaya getirilen ve ayrı kapılardan geçirilen sanık ve müdahil avukatları, mahkeme heyeti girmeden 10 dakika önce salona alındılar. Ve o andan itibaren müdahil avukatları ile şehit yakınlarından, sanık avukatlarına yönelik sataşmalar başladı.

Kimi müdahil avukatları işi, ‘‘Kafanızı, gözünüzü parçalarım’’ gibi tehditlere vardırınca, konu sanık avukatları tarafından mahkeme başkanına iletildi ve tedbir alması istendi. Hakim Okyay, müdahil avukatları ‘‘Birbirinize karşı saygılı olun’’ diye uyarırken, sanık avukatlarına da ‘‘Bunu önlemek için gerekli çabayı gösterdiğimi biliyorsunuz’’ dedi.

YENİ GÖMLEK

Sanık Öcalan, başsavcı Volkan'ın bir saatte okuduğu mütalaayı tepkisiz dinledi. Yeni bir gömlek giydiği ve telsiz yaka mikrofonu taktığı gözlenen Öcalan, mütalaa okunurken kendi savunmasında yapılan bazı alıntıları başını sallayarak onayladı. Mütalaa, saat 10.00 sularında bitirilebildi.

Duruşma sırasında müdahil avukatlarının sanık Öcalan'a yeni sorular sorulması talebini ‘‘Sorgulama tamamlandı’’ diyerek reddeden Okyay, Öcalan'ın evlilik durumuyla ilgili yanlışlığı da düzeltti. İlk duruşmada Öcalan'ın boşandığı kayıtlara geçmişti, bu duruşmada Kesire Öcalan'la hálá evli olduğu kaydedildi.

KAYIP ASKERLER

Duruşma başlangıcında küçük bir tartışma da kayıp askerlerle ilgili olarak yaşandı. Müdahil avukatları kayıp 3 askerin nerede olduğunun Öcalan'a sorulmasını istediler. Öcalan, esir askerler konusunda bilgisi olmadığını söyleyince, müdahil avukatları ‘‘Esir’’ sözcüğüne karşı çıktılar. Tutanaklara ‘PKK’nın elindeki askerler' olarak geçti.

Esas hakkındaki mütalaayı, müdahil avukatları ‘Yeteri kadar sert’ bulmadı. Sanık avukatları ise kendilerine verilen 15 günlük süreyi yetersiz buldu. Genel kanı davanın en fazla 3 ya da 4 duruşma süreceği.

Avukatları koruyorlar

Öcalan'ın 11 avukatı, dün sabah erken saatlerde Gemlik'e geldi. Öcalan'ın yakınları gelmezken, bir gün önce teröristbaşı ile görüşen İrfan Demir, Mahmut Şakar, Niyazi Bulgan ve Kenan Sidar, geceyi geçirdikleri Bursa'daki Kervansaray Termal Otel'den Gemlik'e gelerek, diğer avukatlar Hamza Yılmaz, Gül Altay, Ahmet Aktaş, Ümmühan Yaşar, Aydın Oruç, Ahmet Avşar, Hatice Korkut ve Serkan Akbaş'la buluştu. Avukatlar, yolculukları sırasında sıkı şekilde korundu. Gemlik Jandarma Komutanlığı'nda işlemlerini yaptıran avukatlardan Akbaş'a belgeleri eksik olduğu için izin verilmezken, diğerleri Gemport İskelesi'nden saat 06.00'da 'Gazi' yatıyla İmralı'ya hareket etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!