Güncelleme Tarihi:
Yargıyı etkileme iddialarıyla açılan ‘Yargıya neşter’ soruşturması tüm hızıyla sürerken, operasyonu yürüten Ankara DGM Savcısı Ömer Suha Aldan bugün Adalet Bakanlığı'na yargı mensuplarına ilişkin iddiaları içeren dosyayı gönderecek.
Dosyada, bazıları hakimlerle, zanlılar arasında geçen ve sanılanın aksine birkaç tane değil, yüzlerce dinleme kaydının yer alacağı belirlendi. Bu telefon kayıtlarında zanlıların birbirlerine, ‘‘Bizim adamımız’’ diye bazı hakimlerin adlarını saydıkları da öğrenildi.
Dosyada, soruşturmanın kilit adı ERN Holding'in sahibi Haldun Erdavran ve 11 zanlı ile ilgili yürütülen ve DGM'deki soruşturma dosyasında bulunan dinleme kayıtları ve delillerin yanı sıra soruşturma kapsamı dışında bazı iddia ve deliller de yer alacak.
DOSYADA NELER VAR
Dosyada, Yargıtay üyeleri ve bazı hákimlere yönelik Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi'ndeki Turkcell davası ile Pamukbank davası gibi bazı banka davalarıyla ilgili yargıyı etkileme iddialarına delil oluşturabilecek telefon kaydı, belge, banka dekontları ile bir rapor yeraldığı belirlendi.
FARKLI SORUŞTURMA
Savcının farklı bir soruşturma taktiği izleyerek, zanlıların sadece suçlandıkları olaylara ilişkin dinleme kayıtları ve delilleri sorgularında gündeme getirdiği, diğer iddiaları ise soruşturmalarında yetkili olmadığı hakimlerin adları açığa çıkmasın diye ‘gizli’ tutmayı tercih ettiği belirlendi. Savcının soruşturmayı özel çalışma ekibi ile sürdürdüğü inceleme sonunda ek delilleri de Adalet Bakanlığı kanalıyla göndereceği öğrenildi.
HAKİMLERE TASNİF
Dosyadaki en önemli delillerden birinin bu grubun Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda etkili olabilmek için liste tutup tasnif yaptığını gösteren dokümanlar olduğu belirtildi. Zanlıların bürosunda ele geçirilen ve Yargıtay Hukuk Genel Kurul'u üyelerinin adlarının karşısında, ‘Bizimkiler’ ve ‘Onlarınkiler’ tasnifi yer alan bir liste delil olarak dosyaya konuldu. Dosyada, Haldun Erdavran'ın, Turkcell avukatı Cenk Güryel'e, bir bankanın torbası içinde 160 milyar lira ödemesinin de delil olduğu öğrenildi.
İKİ TAKIM HAZIRLADI
Savcı Aldan, dosyayı aslında doğrudan Yargıtay'a iletecekti. Ancak, Yargıtay'ın, ‘Adalet Bakanlığı kanalıyla’ gönderilmesi tercihi nedeniyle iki takım dosya hazırladı. Sürpriz bir gelişme olmaması halinde de bu sabah iki takım dosyayı bakanlığa gönderecek.
9 soruda ‘Yargıya Neşter’
Soruşturma neden açıldı?
Savcı, SSK'daki ‘Neşter operasyonunu’ yürütürken, Ankara merkezli ve İstanbul bağlantılı yargıyı etkilemek için çalışan bir organizasyon belirledi. Ayrı bir soruşturma açtı. Bu soruşturmayı da özel bir ekiple ‘çok gizli’ olarak bir yıldır sürdürüyordu.
Savcı neden tutuklama istedi?
Savcı, zanlılardan Selim Edin, Esat Edin, Ali Can Verdi ile Erdavran'ın muhasebecisi Sakine Aşılı'yı sorguladıktan sonra kendisi serbest bıraktı. ERN Holding'in sahibi Haldun Erdavran ve diğer sanıklar Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Pamuksüzer, Show TV Genel Müdürü Saner Ayar, avukatlar Orhan Gemicioğlu, Cenk Güryel, Galip Altuntaş ve Özgün Öztunç ile İffet Gökbakan'ı, ‘çıkar amaçlı suç örgütü oluşturdukları’ iddiasıyla tutuklanmaları için yedek hakimliğe sevk etti.
Hakim zanlıları neden tutuklamadı?
Ankara DGM'nin yedek hakimi Rüstem Çiloğlu, zanlılar Ersin Pamuksüzer, Saner Ayar, Özgün Öztunç, Orhan Gemicioğlu ve İffet Gökbakan'ın ‘çıkar amaçlı suç örgütüne yardım etme ve örgüt adına faaliyette bulunma’ suçunun unsurları bulunmadığı gerekçesiyle tutuklanmalarına yer olmadığına karar verdi. Yedek Hakim, diğer zanlılar Güryel, Altıntaş, Erdavran'ın ise üzerlerine atılı suçların unsurlarının bulunmadığı ve ayrıca verilebilecek ceza miktarını dikkate alarak serbest bıraktı.
Tutuklama kararı verilmemesi dava açılmayacağı anlamına mı geliyor?
Hayır. Aldan soruşturmayı genişletti ve devam ediyor. Zanlılar hakkında 4422 sayılı ‘Çıkar Amaçlı Suç örgütleriyle Mücadele Yasası’na muhalefet ederek, yargıyı etkilemek için organizasyon kurmak ve ‘Devam etmekte olan bir davayı etkilemeye çalışmaktan’ DGM'de dava açacak.
DGM ne yapacak?
DGM'nin olayı 4422 sayılı yasa kapsamında görmemesi halinde, ‘Görevsizlik’ kararı vererek, dosyayı adliyeye gönderebilir. Bu durumda sanıklar ağır ceza ya da asliye ceza mahkemesinde yargılanır.
Yargıtay üyelerinin telefonu dinlendi mi?
Mevzuata göre Yargıtay üyelerinin telefonu ancak Yargıtay Başkanlık Divanı'nın izni ile dinlenebiliyor. Savcı soruşturma sırasında Yargıtay üyelerini dinlemedi. Başka isimleri dinlerken, Yargıtay üyeleri dinlemeye ‘çarptılar’. Yani otomatik olarak dinleme kayıtlarına girdiler.
Dinleme kayıtları delil olarak değerlendirilebilir mi?
Dinlemeler hakim kararıyla yapıldı. Bu durumda kayıtların delil sayılması gerekiyor. Ancak buna Yargıtay Başkanlar Kurulu karar verecek.
Yargıtay ne yapacak?
Uzun bir soruşturma prosedürü işletilecek. Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, DGM'den gelen dosyayı soruşturma açılmasına gerektirir nitelikte görürse, ilk soruşturma yapılması için ceza dairesi başkanlarından birini görevlendirecek. Aksi takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına kesin olarak karar verecek.
Soruşturma tamamlanınca ne olacak?
Başkan, soruşturmayı tamamladıktan sonra dosyayı Kurul'a sunacak. Kurul, son soruşturma açılmasına karar vermesi halinde ise görevle ilgili suçlarda Anayasa Mahkemesi'nde (Yüce Divan) kişisel suçlarda ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda dava açılmak üzere dosyayı Yargıtay Başsavcılığı'na gönderecek.