Güncelleme Tarihi:
Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin 7'si tutuklu 8 sanık hakkında, 8 yıl 3 ay ila 42 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, “Ergenekon” davasının tutuksuz sanıklarından Sedat Peker'in adamı olduğu ifade edilen Boğaç Kaan Murathan'ın talimatı sonucunda eylemin gerçekleştirildiği belirtildi.
Sanıkların, eylemi terör amaçlı gerçekleştirdikleri kaydedilen iddianamede, tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal'ın “terör örgütüne yardım etmek”, “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması”, “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi” ve “Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek” suçlarından 16 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Eylemin talimatını verdiği belirtilen Boğaç Kaan Murathan'ın da aralarında bulunduğu diğer 7 sanığın da 8 yıl 3 ay ila 37.5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istendi.
Şişli'deki Cumhuriyet gazetesinin bahçesine 29 Mart 2008 tarihinde molotofkokteyli atılmıştı.
İDDİANAMEDE, EYLEMİN İLHAN SELÇUK'UN ÖLDÜRÜLMESİ ŞEKLİNDE PLANLANDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ
İddianamede, sanıkların eylemi ilk önce Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk'un öldürülmesi şeklinde planladığı öne sürüldü.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık tarafından hazırlanan iddianamede, eylemin Bayrampaşa Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan sanık Bedirhan Şinal'ın, diğer sanıklar Bora Ballı, Seyhun Zayim ve Bayram Demir'in azmettirmesi neticesinde 15 yaşından küçük U.E. ve O.A. ile birlikte gerçekleştirdiği kaydedildi.
Eylemin talimatının ise sanık Boğaç Kaan Murathan tarafından verildiği anlatılan iddianamede, eylemin ilk önce Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı yazarı İlhan Selçuk'un öldürülmesi şeklinde planlandığı vurgulandı.
İddianamede, Bedirhan Şinal'ın cezaevinden çıkınca Boğaç Kaan Murathan ile görüşmelerden sonra ses getirecek farklı bir eylem yapılması yönünde karar aldığı ifade edilerek, eylemin molotoflu saldırı olarak gerçekleştirildiği belirtildi.
Şüphelilerden Boğaç Kaan Murathan'ın arşiv kayıtlarının incelenmesinde çıkar amaçlı suç örgütü lideri Sedat Peker ile alakalı olduğunun görüldüğü belirtilen iddianamede, sanıklardan Fatih Derdiyok ve Murat Aplak'ın olayda kullanılan molotofkokteylinin hazırlanması aşamasında Bedirhan Şinal, O.A. ve U.E. ile hareket ettiği bildirildi.
İddianamede, olayın öncesinde Cumhuriyet gazetesi ve çalışanlarına yönelik haraç ya da tahsilat amacıyla tehdide ilişkin herhangi bir şikayetin bulunmadığı kaydedildi.
“EYLEM SİYASİ AMAÇLA YAPILDI”
“Eylemin çıkar elde etmeye yönelik bir faaliyet olmayıp siyasi bir amaç doğrultusunda gerçekleştirildiği” dile getirilen iddianamede, Bedirhan Şinal'ın cezaevinde bulunduğu dönemde devamlı ve gizli olarak hesaplarına para aktarıldığı ancak Şinal'ın bu konuya ilişkin ifade vermediği anlatıldı.
İddianamede, soruşturma esnasında iletişim tespit tutanaklarına yansıdığı şekliyle Şinal'ın, eylemin arkasında Kandıra'da yatan “V”nin olduğundan bahsederek suça konu olayın “Ergenekon örgütü” ile irtibatlı olduğuna dair şifreli bilgi aktardığı belirtildi.
İddianamede, Şinal'ın iletişim tespit tutanakları ile cezaevinden İlhan Selçuk ve Tufan Yüce'ye yazdığı mektuplarla ilgili yapılan araştırmalarda, bu mektupların “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından Hüseyin Görüm tarafından yazdırıldığı iddialarının yer aldığı belirtilerek, Şinal'ın beyanlarında Rober Hatemo ve Orhan Pamuk'a karşı suikast hazırlanmasına yönelik görüşmelerin de bulunduğu bildirildi.
Yapılan değerlendirme sonucu, eylemlerin ülkede kaos, kargaşa ortamı yaratarak “devlet otoritesini zaafa uğratıp devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik faaliyetler olduğu”, eylemlerin ülkenin kamu düzeni ve güvenliğini bozduğunun anlaşıldığı vurgulanan iddianamede, bu eylemin “Ergenekon örgütünün” amaç ve hedefleri doğrultusunda, örgütle irtibatlı kişiler tarafından gerçekleştirildiği kanaatine varılarak, sanıklar hakkında iddianame düzenlendiği dile getirildi.