Savcı, 13 Hizbul için idam istedi

Güncelleme Tarihi:

Savcı, 13 Hizbul için idam istedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hizbullah ana davası Diyarbakır'da başladı. Duruşmada 13 Hizbullahçı'nın idamı istendi. Edip Gümüş ve Cemal Tutar itirafçı olmadıklarını söylerken Abdulkudüs Yersiz, pişmanlıktan yararlanmak istediğini ve diğer duruşmada konuşacağını açıkladı.

İSTANBUL Beykoz'da Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürüldüğü çatışmada sağ ele geçirilen şurá üyesi Edip Gümüş ile sözde askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar'ın da aralarında bulunduğu 15 sanıklı Hizbullah ana davasına Diyarbakır 3 No'lu DGM'de başlandı.

181 sayfalık iddianamede 156 kişinin öldürülmesi, 80 kişinin yaralanması, çok sayıda bombalama, adam kaçırma ve sorgulama eylemlerinden sorumlu tutulan sanıklardan 13'ünün idamı, 2'sinin de 15 yıla kadar hapsi istendi. Sanıklardan Gümüş ve Tutar, itirafçı olmadıklarını söyledi.

KAMU-SEN DE MÜDAHİL

Sanık yakınları duruşmaya alınmadı. Bingöl Cezaevi'nde bulunan Mahmut Demir, Mustafa İpek, Mehmet Varol, Mehmet Ezme ve Kemal Gülşen getirilmedi. Diğer tutuklu sanıklar Edip Gümüş, Cemal Tutar, Fuat Balca, Fahrettin Özdemir, Yunus Avcı, M. Nurettin Karabulut, Abdulkudüs Yersiz, Abdulkerim Kaya, Mehmet Feysel Bozkuş ve Sinan Yakut hazır bulundu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay da öldürülen kamu görevlilerini temsilen davaya müdahil olarak katıldı.

İddianamede eylemlerle ilgili bölümleri okuyan savcı, aralarında örgütün kurucularından Edip Gümüş, Cemal Tutar, Diyarbakır'ın Mardinkapı semtinde 13 kişinin öldürülüp gömüldüğü evin sahibi Mehmet Ezme ve Ankara'da yakalanan örgütün infazcısı Mahmut Demir'in de yeraldığı 13 sanık hakkında TCK'nın 146/1 maddesi gereğince idam, Nurettin Karabulut ve Abdülkudüs Yersiz hakkında ise 15'er yıla kadar hapis cezası istedi.

PSİKOLOJİK SIKINTIM VAR

Edip Gümüş, ‘‘İddianame 10 gün önce elime geçti. 5.5 ay gözaltında nezarette kaldım. 15 gün önce cezaevine gönderildim. Psikolojik sıkıntılar çekmekteyim. Savunmamı bu nedenle hazırlayamadım. Süre talep ediyorum’’ dedi. Cemal Tutar, Edip Gümüş'ün sözlerine katıldığını bu nedenle savunmasını hazırlayamadığını belirterek, ‘‘İddianame son 10 günde elime geçti. Savunmamı yapacak biçimde inceleme yapamadım. Süre istiyorum. Ayrıca medyada itirafçı olduğum yönünde yazılar yazılıyor. Bunun aslı astarı yoktur, itirafçı değilim’’ diye konuştu.

İtirafçı

diğer

celsede

konuşacak

Sanıklardan Fahrettin Özdemir, poliste itirafçı olmaya zorlandığını söyledi. Sanıklardan Yunus Avcı medyanın gerçekleri yazmadığını ileri sürerek dinleyici bölümündeki gazetecilere dönüp, ‘‘İnsan haklarından, özgürlükten bahseden iftiracı medya gerçekleri yazsın’’ dedi.

Abdulkudüs Yersiz itirafçı olduğunu ve bu nedenle Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmak istediğini belirtti. Yersiz, gelecek celsede örgütle ilgili açıklamalar yapacağını söyledi ve mahkemeye yazılı savunma sundu. Diğer sanıklar da savunmalarını henüz hazırlayamadıklarını belirterek süre talebinde bulundu. Sanık avukatları, savunmalarını gelecek celse yapacaklarını belirtti.

Mahkeme heyeti, duruşmada hazır bulunmayan 5 sanığın duruşmaya niçin getirilmediği konusunda Bingöl Cezaevi'ne yazı yazılmasına, eksik eylem evraklarının beklenmesine, müdahil avukat Altürk'ün bahsettiği 06 HG 147 plakalı aracın kime ait olduğunun Ankara Trafik Tescil Bürosu'na sorulmasına ve diğer eksikliklerin tamamlanmasına karar vererek duruşmayı 11 Eylül tarihine erteledi.

Gümüş ve Tutar:

İtirafçı değiliz

Örgütün şurá üyesi Edip Gümüş, 5.5 aydır poliste gözaltında tutulduğunu bu nedenle psikolojik sorunlar yaşadığını belirtti. Basında itirafçı olduklarına dair haberler yayınlandığını hatırlatan Gümüş, itirafçı olmadığını ve mahkemeye de böyle bir başvuruda bulunmadığını belirtti. Cemal Tutar da itirafçı olduğu haberlerini yalanladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!