Güncelleme Tarihi:
Libya’daki kanlı savaş, önceki gece ilk kez bir Batılı habercilerin canını aldı. Misrata’da başka gazetecilerin de bulunduğu bir ortama düşen havan topu nedeniyle 41 yaşındaki İngiliz serbest foto-muhabir Tim Hetherington ve Amerikalı Getty Images fotoğrafçısı Chris Hondros (41) öldü. Olayda iki gazeteciyse yaralandı.
Aynı zamanda bu savaşta ölen ilk İngiliz olan Tim Hetherington, uluslararası saygınlığı olan bir fotoğrafçıydı. Yapımcıları arasında bulunduğu Restrepo adlı belgesel, son Oscar yarışında belgesel dalında aday gösterilmişti. Hetherington, 2007 yılında Afganistan’da çektiği ‘bezgin asker’ fotoğrafıyla da Dünya Basın Fotoğraf Ödülü’ne lâyık görülmüştü. Sierra Leone, Afganistan, Nijerya ve Libya’nın yanısıra daha pek çok ülkede savaş muhabirliği yapan Hetherington, 2. Liberya iç savaşı sırasında bu ülkede bulunan iki yabancı gazeteciden biriydi.
Pulitzer almıştı
Oxford Üniversitesi’nde foto-muhabirlik eğitimi alan Liverpool doğumlu Tim Hetherington, daha önce yaptığı bir açıklamada mesleğine bakışını, “Benim asıl amacım okurları, gözükara bir muhabirin rehberliği olmadan gezemeyecekleri çok uzak bir yere götürmek. Beni heyecanlandırmaya devam eden dürtü bu” şeklinde özetlemişti. Amerikalı habercinin Twitter’a son mesajını önceki gün yazmıştı: “Kuşatma altındaki Misrata’dayız. Kaddafi’nin rastgele ateşi sürüyor.
NATO’dan ise eser yok.”
Aynı saldırıda ölen Chris Hondros da, 2004 yılında, Amerika’nın en önemli basın ödülü Pulitzer’e lâyık görülmüş, sektöründe tanınmış bir isimdi. Hondros’un çalıştığı yerler arasında Lübnan, Kosova, Angola, Afganistan, Keşmir, Batı Şeria gibi noktalar bulunuyor.Öte yandan son dönemde Libya’daki operasyondan uzak duran ABD, silahlı insansız uçak gönderecek. ABD Başkanı Barack Obama’nın kullanımını onayladığı 2 Predator’ın Kaddafi güçlerine karşı kullanılacak.
Sınır karakolu isyancılara geçti
SAVAŞIN olanca şiddetiyle sürdüğü Libya’da isyancılarla Kaddafi birlikleri arasındaki çatışmalar ve köşe kapmacalar da ara vermiyor. Dün Misrata’da yine siviller can verirken, Libya-Tunus sınırındaki bir karakol, isyancıların eline geçti. Karakolun Kaddafi yanlısı personeli, direnemeyeceklerini anladıkları için Tunus’un sınıra yakın kasabası Dehiba’ya kaçtı. Libya’nın kuzeybatısına denk gelen bu sınırdaki karakolun muhaliflerin eline geçmesi, savaşın gidişatını az da olsa etkileyecek. Zira isyancıların, bu kapıyı kullanarak silah, mühimmat ve her türlü yardıma ulaşması kolaylaşabilir.