Güncelleme Tarihi:
Osmanlı savaş ganimeti 316 yıl sonra Polonya'dan Türkiye'ye dönüyor
2. Viyana seferi sonrası Polonya'da bırakılmış Osmanlı ganimeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde ilk kez Türkiye'de sergilenecek. 29 Haziran salı günü 382 sanat eseri İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sergileniyor.
İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Osmanlı Devleti'nin 700. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, büyük bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Polonya koleksiyonlarındaki Osmanlı eserlerini konu alan ve üç ay süreyle ziyarete açık kalacak olan seerginin adı, ‘‘Savaş ve Barış: 15.-19. yüzyıl Osmanlı-Polonya ilişkileri.’’
Serginin en ilgi çekecek bölümü, bugün en önemli kısmı Polonya müze, arşiv ve kütüphanelerinde saklanan 2. Viyana seferi sonrası Polonya'nın payına düşen Osmanlı ganimeti. Sergide, bir portresi, Viyana Tarih Müzesi'nden gelecek olan Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın, kendisi ve maiyetindeki yüksek rütbeli kumandanlara ait çeşitli eşya da yer alacak. Viyana'yı kuşatmadan kurtarmak üzere oluşturulan ve çeşitli Avrupa krallık, prenslik ve dükalıklarının katıldığı Haçlı ordusunca pay edilen eşyaların en büyük kısmı ise, bu ordunun komutanı olan ve onlara zaferi sağlayan Leh Kralı III. Jan Sobieski tarafından Polonya'ya götürülmüştü.
Osmanlı'dan elde edilen ganimet, dev boyutlu işlemeli çadırlar, halı ve kumaşlar, değerli taşlarla süslü kılıç, miğfer, kalkan ve her türde askeri teçhizat, kaftanlar, at koşum takımları, altın ve gümüş eşya, Kur'an ve çeşitli el yazmalarından oluşuyor. Sergide ayrıca, daha sonraki yıllara ait, karşılıklı savaş ve barış ilişkileri sonucu Kraliyet ve Kilise hazinesine, müze, arşiv ve kütüphanelerine intikal etmiş çeşitli eşya, iki devlet arasında resmi yazışma örnekleri, fermanlar da Polonya'daki Osmanlı eserleri de bulunuyor.
Polonya'da 26 müze, arşiv, kilise ve kütüphaneden derlenen 382 sanat eserininin sergilenmesiyle tarihiminizin bilinmeyen yönleri, belgeleri, eserleri açığa çıkacak. Sergi, hazırlanan katalog ile de kalıcı kılınacak.
Polonya'nın çeşitli şehirlerine dağılmış olarak müze, arşiv ve kütüphanelerde saklanan ve tarihimizin bir dönemini bize anlatacak olan bu malzeme bir iki istisna dışında hiç sergilenmemiş, Polonya'daki sınırlı yayınların dışında da uluslararası çalışmalara konu olmamış.
1995 yılında, Polonya cumhurbaşkanı'nın ülkemizi ziyareti sırasında imzalanan Polonya-Türkiye kültür Anlaşması çerçevesinde açılması planlanan bu sergiyle, 15, yüzyıldan 19. yüzyıl sonlarına kadar Polonya koleksiyonlarında bulunan eserlerin gün ışığına çıkartılması hedefleniyor.
Bizans sikkeleri Bursa'da
Bizans uygarlığının
bin yıllık serüveni,
Bizans
sikkeleri ekseninde İstanbul'dan sonra şimdi Bursa'da.
Akdeniz çevresi ve Anadolu'nun bin yıllık dönemine damga vuran Bizans Uygarlığı'nın serüveni 12 Temmuz 1999 tarihine kadar Bursa'da görülebilecek. Akdeniz'in Mor Bin Yılı adı verilen sergi 38. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında Bursa'da açıldı. Sergi dünyanın sayılı sikke koleksiyonlarından Yapı Kredi Koleksiyonundaki Bizans sikkeleri ekseninde Bizans Uygarlığı'nı bilgi panolarıyla anlatıyor. Akdeniz'in Mor Bin Yılı sergisinde Bursa civarı ve özellikle İznik'teki Bizans Uygarlığı'nın izleri de bilgi panoları, fotoğraf ve şiirlerle anlatılıyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun birçok şeyi devraldığı ve İstanbul merkezli bir Anadolu ve Akdeniz uygarlığı olan Bizans İmparatorluğu konusunda Türkiye'de çok az çalışma ve serginin yapıldığı düşünülürse, bu sergi önemli bir eksikliği gideriyor. Tarihi eserlerin korunması dışında çok az şeyine sahip çıkabildiğimiz bu uygarlık daha 500-600 yıl öncesine kadar bu topraklarda hüküm sürüyordu. Akdeniz'in Mor Bin Yılı sergisi daha önce 26 Ocak-16 Nisan 1999 tarihleri arasında İstanbul Yapı Kredi Kültür Merkezinde sergilenmişti. İstanbul'da büyük ilgi gören ve binlerce kişi tarafından gezilen sergi 38. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi Tayyare Kültür Merkezi'nde 12 Temmuz'a kadar gezilebilir.
Aspendos'ta bu hafta
Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali tüm hızıyla sürüyor. Aspendos Antik tiyatrosu'nda 12 Haziran'da başlayan Festivalin bu haftaki etkinlikleri arasında şunlar var:
MADAM BUTTERFLY
Puccini'nin bu ünlü operasını Mersin Devlet Opera ve Balesi 21 Haziran pazartesi akşamı sergiliyor.
BALAD...
Rüzgárın Getirdiği. 23 Haziran çarşamba akşamı sergilenen bu bale Hırvatistan Devlet Opera ve Balesi ürünü.
RIGOLETTO
Verdi'nin ünlü operası 25 Haziran cuma akşamı Başkortostan Cumhuriyeti Opera ve Balesi tarafından sergilenecek.
Bu yıl 6.'sı gerçekleştirilen Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nin açılışı Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sergilediği George Bizet'nin Carmen adlı operasıyla 12 Haziran'da yapılmıştı. Festival son iki yıldır yabancı opera ve bale topluluklarının katılımıyla uluslararası bir boyut kazandı.