Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2003 01:48
Irak'a daha ilk bomba düşmeden savaş yüzünden BM Güvenlik Konseyi'nde ve dünya basınında tasarı savaşı çıktı. Irak'a müdahale edilmesini öngören ABD ve İngiliz tasarısına karşılık Fransa ve Almanya, silah denetçilerine daha fazla süre tanınmasını öngören bir öneri sundu. Bunun üzerine İngiliz basını, Fransa'yı BM'yi kaosa sürüklemekle suçladı.
BARIŞ yanlısı ‘‘eski Avrupa’’ ile savaş isteyen ABD arasındaki Irak kavgası, Washington Yönetimi'nin İngiltere ve İspanya ile birlikte BM Güvenlik Konseyi'ne Irak'ın silahsızlandırılması konusunda yeni bir karar tasarısı sunmasıyla kızıştı.
Söz konusu tasarı, tek maddelik bir icrai paragraftan oluşuyor ve ‘‘Irak'ın 1441 sayılı Güvenlik Konseyi kararıyla kendisine sunulan nihai fırsatı değerlendiremediğini’’ hükme bağlıyor. Mart ortasında Irak harekatı için düğmeye basmayı planlayan ABD, 7 Mart itibariyle tasarıyı BM Güvenlik Konseyi'nden geçirmeyi düşünüyor. Bu tasarının geçebilmesi için vetosuz 9 olumlu oya ihtiyaç bulunuyor. ABD'nin, Fransa, Rusya, Çin gibi ülkeleri ‘‘çekimser kalmaya iterek’’ ve basit çoğunluk ile Güvenlik Konseyi'nden istediğini alması da ‘‘bir zafer sayılmaz’’ şeklinde değerlendiriliyor.
Fransa, Almanya ve Rusya tarafından kaleme alınan ve Çin tarafından da desteklenen karar tasarısı ise, ‘‘Irak'taki silah denetimlerinin en az 4 ay daha sürmesini’’ öngörüyor. Bu grup, henüz savaş seçeneği için erken olduğunu söylerken, İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu girişime sert çıktı. Blair, Bağdat'ın yardımı olmadan denetçilerin ‘‘ölümcül silahları’’ bulacaklarını düşünmenin ‘‘absürd’’ olduğunu söyledi.
DÜNYAYI KAZANMA YARIŞI
Tasarıların sunulmasının ardından iki taraf da konseyde destek bulabilmek ve dünya kamuoyunu yanına alabilmek için tam anlamıyla diplomatik bir seferberlik başlattı. Özellikle 15 üyeli BM Konseyi'nin tarafsız oyları büyük önem kazandı. Konsey'de Bulgaristan'ın savaş eksenini desteklemesi beklenirken, 11 üye denetimin sürmesinden yana tavır koyuyor. ABD'nin, Konsey'deki Angola, Gine, Kamerun, Meksika, Şili ve Pakistan gibi ülkeleri yanına alabileceği de hesaplar arasında.
Ancak, Bush, en yakın dostlarından biri olan Meksika Cumhurbaşkanı Vincente Fox'tan bile olumlu yanıt alamadı. Meksika da, Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyelerinden biri.