Savaş ekonomisine hayır

Güncelleme Tarihi:

Savaş ekonomisine hayır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2012 17:57

Kadınların savaş, silah istemediğini, onun yerine okul, hastane istediğini söyleyen İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet konuları Danışmanı, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Uygulamaları Uluslararası Uzmanı Marion Böker, "Kadınlara karşı hala ekonomik bir ayrımcılık var. Bizim amacımız kadınların bütçe döngüsünün bir parçası haline getirilmesini sağlamaktır." dedi.

Haberin Devamı

Haklı Kadın Platformu’nun düzenlediği iki gün sürecek "Eşitlikçi Bütçe Çalıştayı" dün Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde başladı. Ocak 2011’de Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın çağrısıyla bir araya gelen ve 100.000’e yakın kadını temsil eden 41 güçlü sivil toplum örgütü, kadın eşitliğini destekleyen kurumlar ve kişiler tarafından oluşturulan Haklı Kadın Platformu’nda kamu kaynaklarının kadınların özgül ihtiyaçlarının gözetilerek dağıtılmasını öngören "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme" konusunda konuşmalar yapıldı.

İki gün sürecek Çalıştay’ın ilk gününe konuşmacı olarak İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet konuları Danışmanı, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Uygulamaları Uluslararası Uzmanı Marion Böker’in yanı sıra Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Kamu Harcamaları İzleme Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Nurhan Yentürk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ar-Ge Daire Başkanı Göknur Akçadağ, TESEV İyi Yönetişim Programı Direktörü Fikret Toksöz, Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Gamze Malatyalı katıldı.

Haberin Devamı

Somut bir aksiyon planı çıkarılmalıdır

Çalıştayın açılış konuşmasını Hürriyet Pazarlama Grup Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen yaptı. Mergen "Eşitlikçi bütçe konusunda daha fazla neler yapılabileceği konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Özellikle STK’lar, Bakanlık ve yerel toplum temsilcilikleri bu konularda çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak bu çalışmalar henüz yeterli değildir. Biz çalışmalarımızı sürdürerek hem dünya hem de ülkemiz için somut bir aksiyon planı çıkarmalıyız" dedi.

Kadınlar savaş ekonomisini desteklemiyor

Daha sonra konuşan İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet konuları Danışmanı, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Uygulamaları Uluslararası Uzmanı Marıon Böker ise Berlin’de cinsiyete dayalı bütçe konularında yaptıkları çalışmaları anlattı. Böker, konunun tarihsel boyutundan bahsederek "Bazı kadın hareketlerinde, kadınların devletin işleyişi konusunda farklı fikirleri var. Kadınlar savaş ve silah istemiyorlar. Bunun yerine hastane okul istiyorlar. Kadınlar bu yüzden bir araya gelip bütçeye fikir beyan ediyorlar. Bizim amacımız kadınların bütçe döngüsünün bir parçası haline getirilmesini sağlamaktır. Bazı kadın hareketleri ve STK’lar, ABD’de 1985 yılında ilk kez kadın bütçesi konusunu gündeme gelmiştir. Daha sonra ABD’nin bütün ulusal bütçesi bu yönde gözden geçirilmiştir. Burada savunma sanayine ne kadar para harcandığı sorgulanmıştır. Bu nedenle kadınlar savaş ve silah yerine, sağlık ve eğitim konularına harcama yapılmasını desteklemektedir. Türkiye’de de bu bütçeleme konusunu destekleyen ajanslarda çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Cinsiyete duyarlı bütçeleme mekanizmasını uygulamaya sokmak istiyorsanız, bunu ancak belediyede ya da maliye bakanlığının bütçeleme faaliyetlerinde yapabilirsiniz" dedi.

Haberin Devamı

Devlet verimlilikleri incelemiyor

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi, aynı zamanda Kamu Harcamaları İzleme Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Nurhan Yentürk ise "Son olarak acaba bu alanlarda kamunun harcadığı alanları inceleyebilir miyiz dedik. 2009 yılında diğer alanlarında iktisatçılarla bir araya gelip küçük bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma gurubuna daha sonra bürokratlar da katıldı. Önce hangi alandaki harcamaları incelemek istiyorsak bu alanda küçük raporlar ürettik. Buna göre STK’larla bir arya gelip raporlar üzerine çalışmaya başladık. Daha sonra bu raporları kitap haline getirdik. Bu bütçe çalışmalarında kadınlara, çocuklara ve ya eğitime ayrılan payların istatistiklerini çıkardık. Bu çalışmalarımızla daha sonra milletvekillerini bilgilendirdik. Bu aşamada birçok eksikliklerle karşılaştık. Şunu anladık ki devlet bu bütçelerin nerelere harcandığını çok iyi denetliyor ama bu çalışmaların verimliliği konusunda yeterli inceleme yapmıyor" dedi.

Haberin Devamı

Konuşmaların devamında ise Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ar-Ge Proje Daire Başkanı Göknur Akçadağ, yapılan çalışmalar ve projeler konusunda bilgi verdi. TESEV İyi Yönetim Programı Direktörü Fikret Toksöz ise "yerel yönetimlerde en fazla kadının yer aldığı belediye Diyarbakır’dır. Burada yapılan çalışmalar Türkiye’ye ışık tutacak kapasitededir. Biz yaptığımız bir çalışmada Edirne’den bir grup kadını alarak Diyarbakır Belediyesi’ne getirdik. Burada çok önemli fikir alışverişinde bulunuldu" dedi. Dün yapılan açılış konuşmasında ise son konuşmayı Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Gamze Malatyalı yaptı. Malatyalı, "Kadın ve erkeklerden oluşan gruplar üzerindeki ekonomik kaynakları etkili kullanmak, kadınların ekonomiye aktif katılmasını sağlayacaktır. Maliye Bakanlığı’nın bu konulardaki çalışmaları sürmektedir" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!