Güncelleme Tarihi:
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki Şehitler Abidesi’ndeki anma töreni, Çanakkale Savaşları’na katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Bangladeş, Fransa, Almanya, Hindistan, Kanada, İrlanda, Pakistan ve İngiltere ülke çelenklerinin konulmasıyla başladı.
ANZAK KOYU ŞAFAK AYİNİ TÖRENLERİ / FOTOGALERİ
ÇANAKKALE SAVAŞLARININ 97'NCİ YIL ANMA TÖRENLERİ
BİNLERCE ANZAK ATALARINI ANDI / WEB TV
Bir Türk’e ilk Anzak nişanı
Çanakkale’de 2005-2011 yılları arasında vali yardımcısı olan Kocaeli’nin Başiskele Kaymakamı Ali Partal, Yeni Zelanda hükümetinden liyakat nişanı alan ilk Türk oldu. Yeni Zelanda Liyakat Nişanı’nı, Yeni Zelanda Savaş Gazileri İşleri Bakanı Nathan Guy’ın elinden alan Kaymakam Partal, tarihe geçmenin mutluluğunu yaşadı. Kolin Otel’de düzenlenen törende konuşan Bakan Guy, “Yeni Zelanda Liyakat Nişanı, Krallık ve Yeni Zelanda’ya övgüye değer hizmetlerde bulunmuş yahut itibar, yetenek, katkı veya farklı meziyetleriyle öne çıkmış kişilere verilir” dedi. Ali Partal da Türkiye ve Yeni Zelanda ikili ilişkilerine desteği ve bu yöndeki önemli hizmetleri nedeniyle Yeni Zelanda Liyakat Madalyası’na layık görülmesinin Türkiye adına bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Nathan Guy, ayrıca hazırlattığı bir çiçek buketini Partal’ın eşi Gülay Partal’a sunarak, “Her başarılı erkeğin ardında bir kadın vardır” dedi.
ATA'NIN YOLUNDA 57. ALAY YÜRÜYÜŞÜ
ANZAK KOYU'NDA ŞAFAK AYİNİ / WEB TV
Dostluk mesajları
Savaşta yaşamını yitiren askerler anısına saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı. Savaşa katılan ülkelerin bayrakları, çalınan milli marşları eşliğinde göndere çekildi. Atatürk Anıtı ve Mehmetçik’in kahramanlığını anlatan rölyefler önündeki törene katılan ülke temsilcileri, atalarının savaştığı topraklardan tüm dünyaya dostluk mesajları verdi. Yeni Zelanda Savaş Gazileri İşleri Bakanı Nathan Guy, “Gelibolu’da hayatını kaybedenlerin anısı için Atatürk’ün şu dileğini içtenlikle yerine getirmek istiyoruz, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’” diye konuştu.
Anzak Koyu'nda şafak ayini
Binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, gece Çanakkale'den Gelibolu'ya giderek, törenin başlamasını uyku tulumlarında bekledi. Bekleyiş sırasında dev ekranlarda Çanakkale Savaşı'na ilişkin belgesel ve röportajlar gösterildi. Müzik dinletisinin ardından tören kıtasının yerini almasıyla tören başladı.
Avustralya Başbakanı Julia Gillard, törende, “onlar yabancı topraklardaki yabancılardı” diyerek başladığı konuşmasında, insanların “dünyanın ucundan uzaktaki korkunç bir savaşı sona erdirme umudu içinde geldiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini” söyledi.