Sart Harabeleri ışıl ışıl

Güncelleme Tarihi:

Sart Harabeleri ışıl ışıl
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2006 12:52

Manisa'nın Salihli ilçesi yakınındaki Sart Harabeleri özel günlerde ışıklandırılmaya başlandı.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Talat Zurnacı, yaptığı açıklamada, yüksek maliyet nedeniyle uzun yıllardır karanlıkta kalan Roma döneminin önemli mimari eserinden biri olan Gymnasium'un, özel günlerde ışıklandırılmasını üstlendiklerini belirtti.

Geçen günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katıldığı ödül töreni dolayısıyla Sart Harabeleri'nde bir kokteyl düzenlediklerini kaydeden Zurnacı, Salihli'nin tarihi ve turistik değerini ortaya çıkarmak için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Salihlili işadamları olarak ilçenin tanıtımına her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını ifade eden Zurnacı, şunları kaydetti:

“Uzun zamandır karanlıkta kalan önemli tarihi değerlerimizden Sart'taki Gymnasium'un, hiç olmazsa önemli günlerde ışıklandırılması konusunda karar aldık. 11 yıl sonra bir kokteyl organize ettik. 5 Eylül Salihli'ninKurtuluş Etkinlikleri'nde de ışıl ışıl Gymnasium'da Salihli'ye yakışır bir kutlama yapmak istiyoruz.”

Zurnacı, TOBB'un desteğiyle Mayıs 2007'de “Uluslararası Sart Para ve Altın Sempozyumu”düzenleme konusundaki çalışmalara devam ettiklerini de bildirdi.

Sart'ın ışıklandırılmasının bir yıl sonra düzenlenecek sempozyum için ön hazırlık olduğunu söyleyen Zurnacı, “Tarihte ilk paranın basıldığı ve kullanıldığı Lidya Uygarlığı'nın Başkenti Sart'ta görkemli bir sempozyum düzenleyeceğiz. Sart?ı ve Salihli'yi Türkiye'ye ve dünyaya bu yolla iyi bir şekilde tanıtacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

SART HARABELERİ

Roma döneminin anıtsal yapılarından olan Sart'taki Gymnasium, Anadolu'daki benzerleri arasında en büyük yüzölçümüne sahip bulunuyor.

23 bin metrekareden fazla bir alan kaplayan anıtsal külliyenin, antik kentin en işlek kesiminde yer aldığı “Hamam-gimnaz”şeklinde özel bir stile sahip olan Gymnasium, üç bölümden oluşuyor.

İlk bölümde (üstü örtülü olmak üzere)8x12 m ölçülerindeki hamam, ikinci bölümde hamam kısmına açılan sporkarşılaşmaları ve törenlerin yapıldığı mermer avlu, üçüncü bölümde ise 80 metrekare alanı kapsayan palaestra(antrenman sahası) yer alıyor. Gymnasium'un kuzey kanadında ayrıca bir sinagog bulunuyor.

Kazıların 48 yıldır sürdüğü Sart'ta (Sardis) ilk kazı, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce yapıldı. Uzun bir suskunlukdöneminin ardından 1958 yılında bilimsel bir çalışma yapılmaya başlandı.

ABD'nin Harward ve Cornell üniversitelerinin öncülüğünde yapılan kazılara ilk başlarda Amerikalı Profesör Hanfmann başkanlık ederken, 1976 yılından bu yana ise Kazı Başkanlığı?nı Amerikalı Profesör olan Crawford Greenewalt yürütüyor.

Greenewalt 1959 yılında öğrenciyken geldiği Sart'ta bu yıl 47. yılını geçirirken, Sardes kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Harward ve Cornell üniversitelerinin finans desteğiyle yürütülüyor.

3 bin 500 yıllık tarihi bir kent yerleşimi olan Sardis?teki kazılar her yıl haziran ile ağustos ayları arasında sürdürülüyor. Profesör Greenewalt başkanlığındaki kazı heyeti bu yıl, şimdiye kadar toprak altında kalmış olan tarihi tiyatronun ortaya çıkarılması yönünde kazılar yürüttü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!