Sarp Sınır Kapısı modernize edildi

Güncelleme Tarihi:

Sarp Sınır Kapısı modernize edildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2009 16:59

Türkiye- Gürcistan sınırındaki Sapr Sınır Kapısı'nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yap- işlet- devret modeliyle modernize edilen ve bir yılda tamamlanan Türkiye tarafındaki kısmının açılış törenine Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Türk, Gürcü ve Azeri yetkililer katıldı.

Törenin açılışında saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülkenin milli marşları çalındı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gümrük Müsteşarı Emin Zararsız, Sarp başta olmak üzere diğer sınır kapılarındaki ticari faaliyetleri anlattı. Törende daha sonra söz alan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Sarp’a sadece bir sınır kapısı açılışına değil, dost ve komşu ülke Gürcistan’la Türkiye arasındaki yepyeni bir dönemin başlangıcına tanıklık etmek için geldiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Gümrük müsteşarlığımızın kararlılık ve gayretleriyle Türk özel sektörünün en büyük temsilcisi olarak iş birliği anlayışını bir adım daha ilerlettik. Ekonomik krizin bütün yıkıcılığıyla dünya piyasalarını sarstığı dönemde ticaretin canlılığını koruması bakımından önemli olan sınır kapılarının modernleştirilmesi ayrıca anlamlıdır. İpsala, Habur, Cilvegözü ve Sarp’ı kısa sürede tamamlayarak hizmete açtık. Kapıkule amamlanma aşamasındadır” dedi. Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapımını tamamladığımız 5 gümrük kapımızda modern tesisler yapılmış, hizmet alan ve verenin memnuniyeti en üst düzeye çıkarılmıştır. Hizmet kapasiteleri 4 katına çıkarılan bu kapılarda ülkenin imajını zedeleyecek hiçbir aksaklık kalmadı. 185 milyon dolar harcadık. Bunu yaparken devletin kasasından bir kuruş çıkmadı. Kapılarda elde edilen gelirlerden de 25 milyon Türk Lirası devlete vergi geliri sağlandı. Kapılarda ortalama bekleme süresi 30 dakikadan 10 dakikaya indirildi, araç kapasitesi 4 milyondan 14 milyona çıkarıldı.”

Sarp Sınır Kapısı’nın coğrafi olarak kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

“Tarihi İpekyolu’nun canlandırılması kapsamında önemli bir koridor üzerinde bulunmaktadır. Modernizasyon için 20 milyon dolarlık yatırım yaptık. Yıllık toplam 180 bin civarında araç ve 1 milyon 300 bin yolcu olan geçiş kapasitesini, 750 bin araç ve 4 milyon yolcuya hizmet verilebilir hale getirdik. Batum havalimanı her iki ülkeye hizmet verir konuma geldi. Bu modern gümrük kapısıyla burada yakalanan olumlu hava daha da kuvvetlendirilecektir. Sınırın bir tarafının modernize edilmesi yeterli değildir. Modernizasyon projesi Gürcistan tarafını da içine alacak şekilde genişletilmelidir. Ortak sınır kapısı modelini uygulayabiliriz. Teknik çalışmalar başlamıştır. Gürcistan ile Azerbaycan arasındaki gümrük kapısının modernize edilmesi işine talip olduğumuzu söylüyorum. Azerbaycan ve Gürcistan’la Türkiye 3 kardeş ülke olarak bundan yararlanmalıdır.”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise, “Sarp Sınır kapısı komşumuz Gürcistan’la ilişkilerimizi daha yoğun düzeye çıkaracak ve ticari faaliyetimiz artacaktır. Bu gümrük kapısıyla Kafkaslar ve Çin’le de ticari ilişkilerimiz etkin ve yoğun düzeye gelecektir. Kapılarımızı modernize etmek suretiyle
ticaret erbabının maliyetlerini düşürmeyi ve ürünlerinin güven içinde tüketiciye ulaştırmalarının altyapısını oluşturuyoruz” dedi.

SAAKAŞVİLİ: KALPLERİMİZ ARASINDA SINIR YOK

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, konuşmasına Türkçe olarak başladı. Türkçe, “Sayın Başbakan saygıdeğer Türkiye vatandaşları, sizi içtenlikle selamlıyorum. Bugün güneş mükemmel bir şekilde bizi ve sınırımızı aydınlattı. Ancak kalplerimiz arasında bir sınır yoktur. Sayın Başbakan’a teşekkür etmek istiyorum. Kendisi sadece Türkiye için değil, Gürcistan ve bölge için de başarılı ve büyük bir devlet adamıdır” ifadelerini kullanan Saakaşvili, daha sonra sözlerine Gürcüce devam etti. Saakaşvili, Türkiye ve Gürcistan’ın önemli ticari, sosyal ve kültürel ilişkileri olan komşu ve dost iki devlet olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Hepimiz kardeşiz. Türk- Gürcü ayrımı yapmamalı, iki ülkenin ticaretini artırmalıyız. Ben Sarp’ı sık sık geliyorum. Burada güzel çalışmalar yapılmış. Vizeyi kaldırdıktan sonra iki ülke arasındaki ticaretin artmasında büyük getirileri oldu. Batum havalimanının açılmasının ardından ticaret daha da gelişti. 5 yıl öncesi göre yatırım açısından Gürcistan’da istikrar ve güvenlik var. Türklerle daha da ileri gideceğiz.”

Saakaşvili daha sonra halka dönerek, “İçinizde şoför olanlar vardır. Hala polislerin rüşvet isteme sıkıntısı devam ediyorsa, gelin bana söyleyin” dedi.

ERDOĞAN. BU KAPI SANAL KAPI HALİNE GELMELİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Türk ve Gürcistan arasındaki sınırın 70 yıl iki ülke halkını ayırdığını belirterek şöyle dedi:

“Halklarımızı 70 yıl birbirimizden ayıran sınır, Gürcistan’ın bağımsızlığından sonra insanlarımızın kucaklaştığı, hasret ve dostluk köprüsüne dönüştü. Bu sanal kapı adeta bir formalite kapısı haline gelmeli ve buradan rahatlıkla halklarımız geçişlerini yapmalıdır. Bu bürokratik engelleri de bütün bürokratlarımız karşılıklı olarak süratle gidermeli ve bu sıkıntıları aşmalıyız. 5 yıl önce değerli dostumla Batum’u ve buraları gezdiğimizde bunları konuşmuştuk. Şimdi Türkiye tarafının açılışını yapıyoruz. Biraz önce Sayın Sakaşvili, ‘Hemen öğleden sonra başlayabiliriz bizim tarafa’ dedi. TOBB bu işe hazırsa ki hazırım dedi, öğleden sonra hemen anlaşma yapılıp bu işe süratle başlanabilir. Burada kurulacak müşterek sistemle de adımlar atılır ve bu sanal kapı bizler için doğal hale gelmiş olur. Gürcistan’ın en sıkıntılı anında Türkiye olarak yanında olduk olmaya devam edeceğiz. Bizler aslında akrabalık bağlarıyla da bağlı iki ülke konumundayız. Bu bağlar aramızdaki her türlü ilişkiyi artırıyor. Siyasi, askeri ekonomik kültürel ilişkilerimizi artırıyor. Bunların bundan sonraki süreçte de artacağına inanıyorum. Kısa süre önce Kürşat Tüzmen bey geniş bir ekiple Gürcistan’daydı. Çeşitli görüşmeler yapıldı, anlaşmalar imzalandı. Tırmanan bu süreci inşallah Türk girişimcilerin müteahhit firmaların, Batum'da yapmış oldukları otellerle gürcistan turizmine katkısı büyük olacak. Türkiye ve Gürcistan’ın önemli bağlantıları var. Bakü- Ceyhan- Tiflis ve Bakü- Tiflis- Erzurum hatları var. Hepsinden önce İpek demiryolu olayı, ta Pekin’den alın Londra’ya kadar bir bağlantıdır. Marmaray’la boğazın geçişi de 2013’te bitecek. Tüm bu bağlantılar yapıldığında artık Avrupa, Asya bu bağlantıyı kuracak. Özellikle TOBB, 1 yıl gibi kısa sürede burayı tamamlamış olması nedeniyle teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Saakaşvili ve eşiyle Türk ve Gürcü bakanlar açılış kurdelesini kesti. Saakaşvili, Free Shop’larda bir süre gezerken, Yaşar Yakış’la da bir süre sohbet etti. Saakaşvili, TOBB’un öğle yemeğine katılırken, Erdoğan partisinin mitingine katılmak üzere helikopterle Artvin’e hareket etti. Erdoğan, helikoptere binmeden önce gazetecilerin YSK’nın Tunceli ile ilgili kararına ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “YSK’nın kararını İçişleri Bakanlığı değerlendiriyor” dedi. Erdoğan, “Müfettişler mi inceleyecek?” sorusuna ise, “Herhalde, onun gibi bir şey” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!