Güncelleme Tarihi:
DEPREM ANI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV
İŞTE DEPREM SONRASI GÖRÜNTÜLER / WEB TV
VATANDAŞLAR KENDİNİ DIŞARI ATTI - FOTO GALERİ
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Saros Körfezi olarak saptadığı 5.3 büyüklüğündeki deprem, saat 04.51'de meydana gedi. Deprem, başta Çanakkale olmak üzere İstanbul, Balıkesir, Edirne ve Tekirdağ'da da hissedildi.
Çanakkale'de, sarsıntıyla birlikte yataklarından fırlayan bazı vatandaşlar, panik içerisinde dışarıya çıktı. Bir süre sokakta bekleyen vatandaşlar, yeniden evlerine döndü.
ÇANAKKALE DÜN GÜN BOYU SALLANDI
Çanakkale'de 5.3'lük depremden önce dün gün boyu en büyüğü 3,5 olan sallantılar meydana geldi.
CAN VE MAL KAYBI YOK
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, Saros Körfezi'nde meydana gelen, Çanakkale ve ilçelerinde kuvvetli hissedilen depremde ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybının meydana gelmediğini bildirdi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 04.51'de 5.3 büyüklüğünde Saros Körfezi merkezli orta şiddetli depremin meydana geldiği, ana şoktan sonra ilk 2 saatte büyüklükleri 2.4-2.8 arasında değişen iki artçı depremin kaydedildiği belirtildi.
Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremlerin Çanakkale'nin kuzey batısındaki Saros Fayı ile ilişkilendirildiği kaydedilen açıklamada, bu fayın 42 kilometre uzunlukta olduğu ifade edildi.
Depremin Çanakkale ve ilçelerinde kuvvetli hissedildiği belirtilen açıklamada, “İlk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana gelmemiştir. Deprem, Tekirdağ ve ilçeleri, İstanbul, İzmir, Balıkesir illerinde de hissedilmiştir” denildi.
TARİHTEKİ DEPREMLER
Açıklamada, bölgede en son hasar yapan depremlerle ilgili şu bilgiler yer aldı:
“1912'de, 7.2, 6.3, 6.8 büyüklüğündeki Şarköy-Mürefte depremleri, 1953'te 7.2 büyüklüğündeki Yenice-Gönen, 1972'de 5.0 büyüklüğündeki Ezine, 1975'te 5.5 büyüklüğünde Gelibolu ve 1983'te 5.4 büyüklüğünde Biga depremlerinin ciddi tahribatlara neden olduğu görülmektedir, bu faylarda bu tür depremlerin olması normaldir.”
5,3 EN BÜYÜK DEPREM DEĞİL
Ülkeler Deprem Kestirme Ağı (GNFE) Türkiye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Saros Körfezi'nde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin, bu bölgede beklenen büyük deprem olmadığını bildirdi.
Ercan yazılı açıklamasında, burada kırılanın Kuzey Anadolu Kırığının Ganos kolu olduğunu belirtti.
Gelibolu Yarımadası'nın kuzeyindeki depremin, saat 04.51'de, Küçükanafarta köyünün 10 kilometre açıklarında ve 15,3 kilometre derinlikte yaşandığını anımsatan Ercan, depremin 7,5 saniye sürdüğünü ve artçılarının en az 6 gün devam edeceğini bildirdi.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, geçmişte bu bölgede oluşmuş 6,0 ve 7,0 şiddetindeki depremlerin tsunami oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bunlardan bazıları; milattan önce 330 yılında 7,0 Limni depremi, 1672 yılında 6,4 Bozcaada depremi en çok bilinenleridir. Bunun nedeni Kuzey Anadolu Kırığının kuzey-batı kolunun Egeye yaklaştıkça kapı kolu gibi dönmesi, ayrıca düz atım bileşenin (kuzey yakasında göçme) oluşmasıdır. Küçücük Gelibolu Yarımadası üzerinde, Büyük Kemikli Burnundan başlayıp, Küçükanafarta'yı bir dış bükey yayla geçip Bolayır'a doğru uzanan bir ters kırık varlığı da göz ardı edilmemelidir.”
Bu yayın kuzeyinin, karmaşık ve sık kırıklarıyla ünlü olduğunu vurgulayan Ercan, milattan önce 330 yılında Limni'de 7,0, 282 yılında Bolayır'da 6,4, Çanakkale'de 368 yılında 6,4 ve 1875'te 6,7, Bozcaada'da 1672'de 6,4 ve Gelibolu'da 1860 yılında 6,4 şiddetinde deprem yaşandığını bildirdi.
Ercan, şöyle devam etti:
“Bugünkü depremin arkasından büyük bir depremin gelip gelmeyeceği söylenemez. Ancak 5,3'lük deprem Saroz körfezinde gerilme olduğunu gösterir. Bu bölgede beklenen büyük deprem bugünkü deprem değildir. Bu bölgede depremlerin yıkıcılık eşik değeri 6,2'dir. Gelecekte 7,0 dolayında depremlerin olması beklenir ancak bugün için bir süre verilemez.”