Sarkozy'nin Nazi kıyası Fransa'yı kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Sarkozynin Nazi kıyası Fransayı kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2014 16:49

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin hakkındaki bir soruşturma kapsamında telefonlarının mahkeme kararıyla dinlenmesine sert tepki göstererek kararı veren hakimleri eski Nazi Almanyası polisine benzetmesi yeni bir tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Dinleme iddialarına ilişkin Le Figaro gazetesinde bir makale kaleme alan Sarkozy, hükümet yetkililerince 'yargı ve polise karşı mesnetsiz suçlamalar yapmak’la itham edildi.

‘DİKTATÖRLERLE İLGİLİ KIYASLAMA TAHAMMÜL EDİLEBİLİR DEĞİL’

Cumhurbaşkanı François Hollande, polemiğe girmeyeceğini belirterek “Diktatörlerle ilgili hiçbir kıyaslama tahammül edilebilir değil” eleştirisinde bulundu. Fransa’nın insan hakları ile tanınmaktan gurur duyan demokratik bir ülke olduğunu vurgulayan Hollande, her cumhurbaşkanı gibi yargının bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı , masumiyet karinesi ilkelerini güvence altına almakla yükümlü olduğunun altını çizdi. Hollande ayrıca, hukuki dinlemelerin 2004’te ‘başka bir çoğunluk’ iktidarda iken çıkarılan bir yasa çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

‘POLİSLERİ VE HUKUKÇULARI LEKELEDİ’

İçişleri Bakanı Manuel Valls ise “Sarkozy ülkedeki hukukçuları ve polisleri lekeledi. Kendisini, daha önce korumakla yükümlü olduğu cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

İktidardaki Sosyalist Parti ’nin lideri Harlem Desir de Sarkozy’ye yüklendi. Desir, “Eski bir Cumhurbaşkanı olan Sarkozy’nin ülkemizi demir perde dönemindeki Nazi Almanyası’na benzetmesi beni şoke etti” dedi.

Sarkozy’nin partisi muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) Başkanı Jean-François Copé ise ‘eski cumhurbaşkanının hükümetin ve medyanın iddialarına kaçınılmaz bir şekilde cesur ve güçlü bir cevap verdiğini’ savundu.

‘SESSİZLİĞİMİ BOZMAK BOYNUMUN BORCUYDU’

Sarkozy Le Figaro gazetesindeki makalesinde ‘eski Fransa Cumhurbaşkanı olmaktan büyük onur duyduğunun’ altını çizerken, hakkındaki iddialar karşısında, bugün gelinen noktada artık susamayacağını dile getirmişti. “Sessizliğimi bozmak boynumun borcuydu” değerlendirmesinde bulunan Sarkozy, ‘siyasete döneceği’ iddiaları için ise “Bugün siyasete dönme arzum yok” demişti. Sarkozy, kendisine yapılanlara rağmen intikam duygusuyla hareket etmediğini de savunup şunları yazdı: “Sessizliğimi bozuyorum çünkü cumhuriyetin kutsal değerleri hiçbir zaman bugünkü gibi ayaklar altına alınmamış, aşağılanmamış ve küçümsenmemişti. Fransa’da 2014 yılında özel hayatın gizliliğiyle telefon dinlemeleriyle böyle dalga geçileceği kimin aklına gelirdi ki? Avukatla müvekkilin gizli konuşmalarının dinlenmesiyle gizlilik hakkının bu kadar gözardı edilebileceiğini kim tahmin edebilirdi? Yargının, birtakım manipülatif eylemlerin aracı haline dönüşeceği kimin aklından geçerdi? Ben kurban değilim. Ama kendimi savunabilirim. Sağcısıyla solcusuyla tüm Fransız halkına meramımı anlatabilirim.”

‘KADDAFİ BELGELERİ NİYE KULLANMADI?’

Eski Fransa lideri, ‘2011’de linç edilerek öldürülen Libya lider Muammer Kaddafi’nin cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını finanse ettiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu’ da yazdı. Sarkozy, “Kaddafi bu belgelere sahipse neden açıklamadı” ifadesini kullandı.
Libya’da 10 ay süren bir savaş yürüttüklerini hatırlatan Sarkozy, “O dönemde kendisine karşı koalisyonun başında olmama rağmen, devrik lider Muammer Kaddafi, bana karşı kullanabileceği belgelere sahipse neden kullanmadı?” diye sordu.

Telefonlarının yargı yoluyla 8 aydır dinlendiğini hatırlatan Sarkozy, polislerin, ailesiyle yaptıklarını bile hesaba katmadan bütün telefon konuşmalarını dinlediğini ve hakimlerin de Fransız ve yabancı siyasilerle olan konuşmaları takibe aldığını vurguladı. Avukatlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin tamamının deşifre edilerek kayda geçirildiğine değinen Sarkozy, “Adalet Bakanının talep ettiği bütün raporlara rağmen haberinin olmaması ve İçişleri Bakanının onlarca polisin benim durumumda etkisi olmasına karşın haberdar olmamasını sorgulama hakkkına sahibim. Bu yapılanlar cumhuriyetin temel değerleriyle ilgili değilse gülüp geçebiliriz. Ancak görülüyor ki insan haklarının ülkesi Fransa epey değişmiş” ifadesini kullandı.

“GAZETECİLER GİBİ AVUKATLAR DA DİNLENMEMELİ’

Avukatların da en az gazeteciler kadar korunması gerektiğini vurgulayan Sarkozy, “Gazeteciler dinlenmeyeceği gibi avukatlar da mesleklerini icra ederken dinlenmemeli” ifadesini kullandı. Avukatı Thierry Herzog ilgili suçlamalara da değinen Sarkozy, Fransa’nın en büyük hukukçularından biri olan Herzog’un suçunun sadece müvekkilinin savunmasında en iyi stratejiyi belirlemek için fikir danışmak olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!