Sarkozy temizliği

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy temizliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 00:00

Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande işe hızlı başladı. Elysee Sarayı ve devletin üst kademelerinde operasyon başlatan Hollande, “Bermuda Üçgeni” denen Sarko’nun gözde üç bürokratını azletti, diğerlerinin de maaşlarını indirdi.

Haberin Devamı

ONA herkes “Bay Normal” diyordu. Ama Hollande Türkçe’deki “Sessiz atın çiftesi pek olur” şeklindeki atasözünü hatırlatırcasına selefi Nicolas Sarkozy’nin “devletteki izini” silmek için büyük bir operasyon başlattı. Hollande değişimin haberini devlet televizyonu France 2’de haber verdi. Sarkozy’nin ‘Bermuda üçgeni’ diye tanımlanan Emniyet Genel Müdürü Frederic Pechenard, Paris emniyet müdürü Michel Gaudin ve İç İstihbarat Genel Müdürü Bernard Squarcini’yi gönderdi. Bu isimlerden Pechenard, sık sık Karaçi ve L’Oreal skandallarında Sarkozy ile birlikte adı geçiyordu. Sarkozy ekibinin “cadı avı” eleştirilerine ise Hollande, “3 kişi ile cadı avı olmaz” karşılığını verdi.

Sosyalist cumhurbaşkanı 14 Temmuz’dan önce büyük Sosyal Konferansı toplayarak yeni emeklilik yasası, istihdam, asgari ücret seviyesi gibi reformları karar bağlayacaklarını açıkladı. Hollande, bütün bu çalışmaların eskiden olduğu gibi Elysee’de değil, başbakanlıkta yapılacağını, her konuyu kontrol eden “hiper-president” döneminin de sona erdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Patron maaşına ayar

Bir taraftan bakanlarının maaşını indiren, bir yandan da asgari ücreti artırmak için sendikalarla görüşen Hollande, ülkede sıkça tartışılan kamu patronlarının fahiş maaşlarını da aşağı çekeceğini açıkladı. Fransa’nın dev kamu şirketlerinin yönetiminde bulunan patronların maaşı, kurumunda çalışan işçinin 20 katından fazla olamayacak. En düşük ücretli çalışandan 64 kat fazla alan, Sarkozy’ye yakın bir bürokrat olarak bilinen enerji devi EDF’in patronu Henri Proglio’nun maaşı yıllık 1.5 milyon Euro’dan 500 bin Euro’ya, nükleer devi Areva’nın yeni patronu Luc Oursel’in maaşı 679 bin Euro’dan 335 bin Euro’ya, Posta Kurumu’nun patronu Jean-Paul Bailly’nin ücretini 635 bin Euro’dan 377 bin Euro’ya çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!