Güncelleme Tarihi:
Hükümet yetkilileri, “Sivil ölümler artarsa, hatalar yapılırsa bunun hesabını kim verecek. Birinin BM adına bu hesabı vermesi lazım. Sarkozy’nin yapacağı hataların vebalini Türkiye almaz” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, “Haçlı seferi gibi söylemlerle bir harekatın meşru kılınması söz konusu değildir. Uçuş yasağı kararının komutasının NATO’ya verilmesine olumlu bakıyoruz” dedi.
NATO anlamını kaybeder
NATO’da pazar gününden itibaren Libya’ya yönelik operasyona ilişkin müzakereler sürerken, AK Parti Hükümeti’nden bir yetkili sürece ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’nin Libya sürecini bloke ettiği doğru değil. NATO’ya danışılmadan operasyon başladı. Usul olarak yanlıştı. O toplantıya sadece Türkiye değil, NATO Genel Sekreteri de davet edilmedi. Toplantıya katılan ülkelerden bazıları, ‘Libya konusunu konuşmaya çağırdılar ama operasyon başlattılar’ sözleriyle Fransa’nın tutumunu eleştirdi. Fransa’nın bu tutumuna sessiz kalmamız mümkün değil. Sessiz kalırsak NATO anlamını kaybeder Operasyonu NATO yapmayacaksa iş başarılı olursa Fransa’nın başarısı olacak, iş kötü giderse Türkiye sözde Haçlı Seferlerine katılmış olacak. Koalisyonun yaptığı operasyonun ardından NATO hareket planının gözden geçirilmesi de müzakerelerde zaman aldı. Koalisyon devreden çıkarsa yeni gerçekleri de göz önünde bulunduran plan devreye girecek. NATO komutayı üstlenirse Türkiye’den katkı yapılabilmesi için bu tezkerenin çıkması lazım. Tezkere gerek görüldüğünde tedbir alabilmek için hükümete yetki verir. Ne kadar gemi ya da ne kadar uçak gidecekse gün geldiğinde karar verilir ancak bu bilgiler tezkerede yer almaz.”
Diplomatik temaslar
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün akşam saatlerinde Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “İlkesel pozisyonumuz iki kanal, iki komuta sistemi olmamalı. Kullanılacak dil dahi haçlı seferleri, batı ittifakı gibi kutuplaştırıcı dilden uzak, sadece BM’nin evrensel dili olmalı. Bölgede taraf olucu bir operasyonun yapılmasına bütün imkanlarımızla karşı çıkarız. NATO bir taraftan güvenlik görevi üstlenirken paralel bir operasyonun koalisyon güçleri tarafından yürütülmesini doğru bulmayız. ”
Libya brifingi
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine Libya konusunda muhalefeti bilgilendirme turuna CHP’den başlayarak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüştü. Davutoğlu’nu CHP’ye gelişinde eski büyükelçi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk karşıladı. Basına kapalı, 1 saat 45 dakika süren görüşmeye, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, NATO Dairesi Genel Müdürü Tacan İldem, Özel Kalem Müdürü Gürcan Balık ile Başbakanlık Müşaviri ve Bakan Danışmanı Ali Sarıkaya katıldı. Davutoğlu, görüşme sonrasında Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederek şunları söyledi:
3 temel ilke
“Libya’daki gelişmelerle ilgili her aşamada hangi adımları attığımız, olayların başladığı ilk günden itibaren Türkiye’nin 3 temel ilke etrafında nasıl bir politika takip ettiğini kendisiyle paylaştım. Bu 3 temel ilkenin 1’incisi Ortadoğu’daki değişimin hukuk devleti, insan hak ve özgürlükleri, demokratikleşme yönünde seyretmesi. 2’ncisi değişimin bölge istikrarına katkıda bulunacak şekilde yapılması.. 3’üncüsü de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çıkarları, hedefleri ve vatandaşlarının güvenliği. BM Güvenlik Konseyi kararından sonra ortaya çıkan durum ve Paris toplantısı sonrasında yapılan operasyon ile bu operasyon çerçevesinde NATO içinde yaşanan gelişmeleri kendileriyle paylaştım..”