Güncelleme Tarihi:
Konsey'in iptal kararından önce Fransız vekiller ve senatörler arasında yaşanan "inkâr yasası" kaynaklı ayrışma, karardan sonra daha da belirginleşti.
Yasanın, "ifade ve iletişim özgürlüğüne karşı" olduğu gerekçesiyle Anayasa Konseyi'nden dönmesinin ardından pes etmeyen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yeni bir yasa metninin hazırlanması için Adalet Bakanlığı'na talimat verdi.
Ancak Sarkozy'nin partisi Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) lideri François Cope, yeni tasarının Haziran ayındaki seçimlerden önce parlamento gündemine alınmasının mümkün olmadığını söyledi. İktidar partisi lideri Cope, "Bir sonraki parlamentoya kadar beklemek zorundayız" dedi.
Buna karşın hükümet sözcüsü Valerie Pecresse, yeni bir yasa tasarısını kaleme alabilmek için Anayasa Konseyi'nin kararını incelediklerini ve Adalet Bakanlığı'nın da konu ile ilgili çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.
PARTİ İÇİ GERGİNLİK
Sarkozy'yi başından beri, Ermenilerin oyunu almak için hamle yapmakla suçlayan muhalefet, bu açıklamalarına devam ederken, UMP içindeki fikir ayrılıkları, karşılıklı atışmalara dönüştü.
UMP Milletvekili ve Fransa-İsrail Dostluk Grubu Başkanı Claude Goasguen, Komisyon'un kararını kınadığını ve bu gidişle, Gayssot yasasının da "saldırıya açık" hale geleceğinden korktuğunu ifade etti.
İŞİ HOLOKOST’A BAĞLAYAN BİLE VAR
Komisyon’un kararının, 1990’da kabul edilen ve Holokost'un inkârını suç sayan Gayssot yasasının ihlaline zemin hazırlandığını ve "bundan böyle soykırımı inkâr konusunda her türlü şeyin" söylenebileceğini iddia eden Goasguen'e yanıt yine kendi partisinden geldi.
"İnkar Yasası"nın Anayasa Konseyi'ne götürülmesi için yapılan başvuruda imzası bulunan UMP Milletvekili Michel Diefenbacher, Goasguen'e cevaben, "Gayssot yasasının tamamen farklı bir yapıda olduğunu", Uluslararası Nürnberg Mahkemesi'nin 1945-46 kararının Fransız yargısına uyarlanmış şekli olduğunu belirtti.
Diefenbacher ayrıca, "Ermeni soykırımı hakkında, hiçbir mahkeme kararı yoktur. Tasarı, bu alanda yetkisi olmayan Parlamento'nun bir girişimiydi" dedi.
Diefenbacher'e UMP'li meslektaşı Jacques Myard da destek verdi. İki vekil, "Tarihi gerçekler kanunlarla değil, araştırmalarla tesis edilir" diye konuştu.
“TEHLİKELİ BİR İNATÇILIK”
Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez MoDem partisinden aday olan François Bayrou, Sarkozy'nin yeni metin hazırlatma kararını "tehlikeli bir inatçılık" olarak nitelendirdi.
Bayrou, "Nicolas Sarkozy'nin ortaya attığı bu yeni prosedür (metin hazırlığı), seçim zamanında kasıtlı olarak yapılan tehlikeli bir inatçılıktır" dedi.
SARKOZY İÇİN KÖTÜ OLDU
Komisyon'un kararı, seçimler yaklaşırken muhaliflerin eline, Sarkozy aleyhine güçlü bir koz vermiş oldu.
Senatör Nathalie Goulet, kararla ilgili olarak, “Bu, kurbanların acıları üzerinden seçim propagandası yapmaya çalışan Nicolas Sarkozy'nin başarısızlığı, Parlamento'nun zaferidir" dedi.
Sarkozy'nin en sıkı rakibi, Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı François Hollande'ın sözcüsü Bruno Le Roux da, "Maalesef Cumhurbaşkanı, yıllar önce sözünü verdiği bu yasa için son dakikayı, en gergin zamanı bekledi" diye konuştu.
PES ETMEYE NİYETLERİ YOK
İptal edilen metnin sahibi Valérie Boyer ise kararın hemen ardından "üzüntüsünü" ve bu yolda devam etmek için "kararlılığını" bildirdti.
Hollande da, "seçilirse yasayı tekrar gündeme getirme" sözü verdi.
Dokuz UMP milletvekiliyse, Konsey'in kararını kınadı ve "soykırımların inkârına karşı yeniden mücadele başlatmak" için bir çözüm önerisi sundu.
http://twitter.com/seblakutsal
Sebla Kutsal