Sarkozy Dalay Lama ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy Dalay Lama ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2008 21:52

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Polonya'nın Gdansk kentinde eski sendika lideri ve cumhurbaşkanı Lech Walesa'ya Nobel barış ödülü verilmesinin 25. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama ile ilk kez görüştü.

Sarkozy, kapalı kapılar ardında 30 dakika süren ve Çin'in tepkisine yol açan görüşmeden sonra Polonya'dan ayrılırken havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Görüşme çok iyi geçti... Çinli yetkililer, bu görüşmenin yıl sonundan önce yapılacağını çok iyi biliyorlardı" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, kendisini, omzuna Tibetlilerin geleneksel beyaz eşarbını atarak karşılayan Dalay Lama ile görüşmesinde, Tibet'in sürgündeki lideriyle Çinli yetkililer arasında diyalog arayışına verdiği önemini dile getirdiğini belirtirken, Dalay Lama'nın kendisinin Tibet'in bağımsızlığı peşinde olmadığını kaydetti.
Sarkozy ayrıca, görüşmede Dalay Lama'nın Tibet'deki durumla ilgili olarak Avrupa'nın da paylaştığı endişelerini dile getirdiğini belirtti.

Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama ise görüşmeden önce ve sonra açıklamada bulunmadı.

Bu arada Nicolas Sarkozy, Dalay Lama ile görüşmeden önce yaptığı açıklamada, "Birşeyleri dramatize etmeye gerek yok. Daima tek bir Çin olduğunu, Tibet'in Çin'in bir parçası olduğunu düşündüm ve Dalay Lama'nın kendisi Tibet'in bağımsızlığı çağrısında bulunmuyor" diyerek, dünyanın, dünya yönetiminde yer alan açık bir Çin'e, Çin'in de, bu ülkenin işdünyasına iş verecek güçlü bir Avrupa'ya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Çin, Sarkozy'nin Dalay Lama ile görüşmesini iptal etmesi talebinde bulunmuş ve protesto olarak bu hafta başındaki AB-Çin zirvesini iptal etmişti. Çin, ayrıca bu görüşmenin Fransa ile ilişkilerine darbe vuracağı uyarısı yapmıştı.

Dalay Lama ile görüşmesinin Pekin yönetimine bir tehdit içermediğini belirten Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise kimle isterse görüşme hakkının olduğunu savunmuştu.

Pekin yönetiminin “ayrılıkçı” olarak tanımladığı Dalay Lama, 1959 yılından beri Hindistan'da sürgünde yaşıyor. Dalay Lama, Çin yönetiminin, Tibet halkının kültürel ve dini geleneklerini bastırdığını savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!