Güncelleme Tarihi:
Barış Manço’nun İstanbul’un Kadıköy Moda Semti’nde bulunan ve şu an müze olarak kullanılan evini ziyaret eden lise öğrencileri, vefatının 25’inci yılında onu yeniden anmak istedi. Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kuyumculuk teknolojisi alanı öğrencileri, Manço’nun takı ve aksesuara olan ilgisi nedeniyle ona ithaf ettikleri bir koleksiyon hazırladı. 6 şarkısından ve tarzından esinlenerek ortaya çıkan toplam 20 takının yer aldığı bu koleksiyon, 17-20 Nisan tarihlerinde İstanbul Mücevher Fuarı’nda tanıtılacak. Lisenin kuyumculuk teknolojisi alanı öğretmeni Harika Koyuncu, Manço için hazırlanan koleksiyonu şöyle anlattı:
EL EMEĞİ GÖZ NURU
“Hazırladığımız koleksiyonda Barış Manço’nun ‘Gül Pembe, Domates Biber Patlıcan, Aynalı Kemer, Kol Düğmeleri, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ve Can Bedenden Çıkmayınca’ şarkılarından esinlendik. Ayrıca Manço’nun ikon olan aksesuarlarına uygun, onun tarzını yansıtan parçalarımız da koleksiyon da yerini aldı. Takılarımızda gümüş ve pirinç kullandık. Öğrencilerimiz tüm takıları el işçiliğiyle yaptı. Bunun yanı sıra Barış Manço’nun evinin Kadıköy Moda’da yani okulumuzla aynı bölgede bulunması nedeniyle koleksiyonumuza Moda’nın eskiden ‘81300’ olan posta kodu adresini verdik. Takılarımızda inci, turkuaz, yeşim, marin gibi değerli ve yarı değerli taşları kullandık. Daha çok onun tarzına uygun taşları seçmeye çalıştık. Bunları yaparken önceden Manço’nun yaşadığı şu an müzeye çevrilen evini ziyaret ettik. Onun takılarını yerinde gözlemledik ve arşiv çalışması da yaptık. Tüm bu çalışmalarımız sonrasında öğrencilerimiz kendi takılarını tasarladı.
ŞARKILARINI DİNLEYEREK HAZIRLADILAR
Çalışmamızı 2 buçuk ayda tamamladık. 9,10 ve 11’inci sınıflardan oluşan 30 kişilik bir öğrenci grubumuz takıları tasarladı ve ardından üretime başladı. Öğrenciler, en sevdikleri Barış Manço şarkılarını seçerek tasarımlarını oluşturdu. Derslerimizde ve çalışmalarımızı hazırlarken Barış Manço şarkılarını dinledik. Öğrenciler, Barış Manço’nun şarkılarını dinledikçe tasarımlar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Örneğin ‘Gülpembe’ şarkısından esinlenerek yapılan yüzük, gül şeklinde ve ortasında pembe bir taşı var. Ancak gülden gözyaşı gibi sarkan mavi taş da şarkıdaki hüznü ifade ediyor. Öğrenciler şarkıları içselleştirdikleri için tasarımların başlangıcı ve sonu birbirinden çok farklı oldu. Tasarımlarımız fuarda satılmıyor ancak ön siparişlerini alıyoruz. Takılarımızı 50 ila 100 dolar yani yaklaşık bin 600 ile 3 bin 250 lira arasında satmayı planlıyoruz.”
‘ANILARINIYAŞATMAYA DEVAM ETMEK İSTEDİK’
Okulun kuyumculuk teknolojisi alanı 10’uncu sınıf öğrencilerinden Veysel Uçar, Barış Manço’nun tarzını hep beğendiğini dile getirerek, “Onun için bir koleksiyon hazırlama fikri beni çok heyecanlandırdı. Tasarımlarımı hazırlarken sürekli onun şarkılarını dinledim ve zaten hayranı olduğum çok özel bir sanatçıydı. Bu tasarımı başarıyla tamamlamak benim için gurur verici” dedi. 10’uncu sınıf öğrencisi Bora Doğan ise, “Bu koleksiyon için kolye, broş ve yüzük tasarladım. Kendimi bildim bileli Barış Manço dinliyorum ve bu nedenle onun tarzına oldukça hakimim. Hazırladığım takıları Barış Manço’nun üstünde görmeyi çok isterdim” diye konuştu.11’inci sınıf öğrencisi Elif Naz Gören de, “Hazırlayacağımız koleksiyonun fuarda sergileneceğini biliyorduk ve bu tarz fuarlarda genelde her şey birbirine benziyor. Hazırladığımız takılarla fark yaratmak istedik. Bununla birlikte Barış Manço ben doğduğumda yoktu ama adı ve şarkıları hala yaşıyor. Biz de onu hazırladığımız takılarımızla yaşatmaya devam etmek istedik” dedi.