Sarıyerli sekiz balıkçı Romanya'da unutuldu

Güncelleme Tarihi:

Sarıyerli sekiz balıkçı Romanyada unutuldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2002 01:50

Ukrayna'da trolle köpek balığı avlamak için iki ay önce Karadeniz'e açılan ve Rumenler tarafından tutuklanan sekiz Türk balıkçı, kalkan ve yunus balığı avlamak dışında çete kurmak da dahil 36 ayrı suçtan yargılanıyor. Balıkçılar, tutuklu bulundukları Poarta Alba Hapishanesi'nde işkence gördüklerini iddia ediyorlar.

Yedi balıkçı teknesi, Ukrayna'da avlanmak için, 18 Nisan'da Sarıyer'den ayrıldı. Romanya'nın Köstence ilçesi Tuzla kasabasının 50 mil açığından transit geçiş yapan teknelere, dört sahil güvenlik botu ateş açtı. Derya-3, Erenler 2, Eminoğulları, Kadir Kaptan, Pırlanta Kardeşler, Şahin Reis ve Ali Özkan adlı teknelere el konuldu ve Köstence limanına çekildi. Romanya Sahil Güvenlik ekipleri, ‘‘Suç unsuru yoksa sizi serbest bırakacağız’’ diyerek, teknelerde çalışan 40 kişiyi gözaltına aldı.

Romanya karasuları içerisinde kaçak balık avladıkları gerekçesiyle yakalanan balıkçılar, bir hafta gözaltında tutuldu. Bunun üzerine, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Daire Başkanı Ali Davutoğlu devreye girerek, soruşturmayı yürüten Savcı Grigore Gill Iulian ile bir görüşme yaptı. Davutoğlu'na, soruşturmanın 29 Nisan'da sonuçlanacağı ve dosyanın Köstence Başsavcılığı'na intikal ettirileceği belirtildi. Sınır polisi tarafından Ali Davutoğlu'na gönderilen yazılı bilgide ise şunlar yer alıyordu:

‘‘25 Nisan'da, Sahil Güvenlik Bölge Şefi başkanlığında, Türk teknelerinin yakalandığı bölgede incelemeler yapıldı. Denizde, çok miktarda atılmış balık ağları ve ağların içinde yüzlerce ölü kalkan ve yunus balığı bulundu. Bulunan ağların yedi balıkçı teknesindeki ağlarla aynı olduğu tespit edildi.’’

Köstence Başsavcılığı'nın yaptığı tetkiklerin ardından, Haluk Altay, Tahsin Erdik, Zafer Serter, Kadir Girit, Sefer Şahin, Hakan ve Özkan Özcan ile Mehmet Şahin 27 Nisan'da tutuklandı ve Poarta Alba Hapishanesi'ne gönderildi. Diğer 32 kişi ise serbest bırakıldı. Köstence Başsavcılığı, sekiz sanık hakkında, organize suç örgütü kurdukları gerekçesiyle toplam 36 ayrı suçtan dava açtı. Ayrıca sanıklardan, 100'e yakın yunusu katlederek çevreye zarar verdikleri gerekçesiyle 300 bin dolar; kalkan, köpek ve vatos balıklarını katlettikleri için de 50 bin dolar tazminat talep ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!