Şarbon can aldı

Güncelleme Tarihi:

Şarbon can aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 12:13

KAHRAMANMARAŞ'ın Ekinözü İlçesi'nde, kesilen koyunun etini yedikten sonra şarbon hastalığına yakalanan 2 kişiden 35 yaşındaki Ayşe Ayrılmış yaşamını yitirdi.

Ekinözü'nde kesilen adaklık koyunun derisini yüzen ve etinden yiyen 56 yaşındaki Leman Tilki ile Ayşe Ayrılmış, rahatsızlanmaları üzerine gittikleri Sağlık Ocağı'nda şarbon hastalığı teşhisiyle tedaviye alındı. İlçede 15 günlük karantina uygulanırken, anons yapılarak, adaklık kurban olarak kesilen koyunun etinden yiyen kişilerin de sağlık kuruluşuna başvurmaları istendi.

İlçede tedirginliğe neden olan şarbon hastalığına yakalandığı saptanıp, durumu ağır olduğu için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Ayşe Ayrılmış, yaşamını yitirdi. Leman Tilki'nin tedavisi ise sürüyor.

Ayşe Ayrılmış'ın şarbon hastalığından ölmesi, özellikle ilçede besicilik yapanlarla, son günlerde et yiyenler arasında korkuya neden oldu. Ekinözü Sağlık Ocağı'na başvuranların sayısında artış oldu.

Şarbon nasıl bulaşıyor?

ŞARBON, ‘Bacillus anthracis’ adlı mikrop tarafından meydana getirilen bulaşıcı olan, ot ile beslenen hayvanlarda özellikle koyun ve atlarda ani ortaya çıkan ve insanlara da geçebilen bir hastalık. Şarbon, insanlara hayvanlardan veya hayvansal ürünlerden bulaşır. Mikroorganizma insanlara deriden girerse ‘kara çıban’ denilen bölgesel çıbanla ödem, kan dolaşımına karışması ile de kan zehirlenmesi ve iç organ lezyonları meydana gelir. Mikroplu etlerin yenmesi ağır bağırsak hastalıkları yapar. Hayvanlarda ise vücut ısısı yükselir, dalak şişer, kan, katran gibi koyu renk alır ve pıhtılaşmaz.

Bağırsak şarbonu, şarbonlu hayvan etini yiyenlerde görülür. Kırgınlık, halsizlik, başağrısı ve terleme meydana gelir. Bulantı, kusma, diyare ve karın ağrısıyla ısı yükselir. Bazen kanlı ishal görülür. Nabız hızlanır ve zayıflar, 2-3 günde öldürür.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!