Saray'da ABD usulü

Güncelleme Tarihi:

Sarayda ABD usulü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2015 01:07

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın göreve gelmesiyle yeniden yapılanan Cumhurbaşkanlığı’nda oluşturulan ‘Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’ makamının ilk uygulaması dün yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Beyaz Saray Sözcüsü gibi Saray’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan’ın 5 aylık görev süresini değerlendiren ve yeni görev şeması ile ilgili bilgi veren Kalın, gölge kabine iddialarını da cevaplayarak özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

GÖLGE GİBİ GÖRMEK YANLIŞ

“Bu yeni Cumhurbaşkanlığı şeması tamamen Cumhurbaşkanımızın takdir ve tasarrufları çerçevesinde işleyen bir mekanizmadır. Onun talimatları doğrultusunda ihtiyaçlara göre faaliyet gösterecek birimlerdir bunlar. Bunları Cumhurbaşkanlığı’nın dışında başka bir tarafa gölge oluşturan bir yapı gibi görmek son derece yanlış olur. 5 ay boyunca hükümet ve diğer kurumlarla nasıl koordineli bir şekilde çalışılmışsa bundan sonra da böyle devam edecektir. Başbakan ve Cumhurbaşkanımız arasında mükemmel bir uyum vardır. Hem anayasal olarak hem de Türkiye sevdalısı iki kişi olarak tam bir uyum vardır. Cumhurbaşkanımızın icraya tavsiyelerde bulunma yetkisi vardır.

Sarayda ABD usulü

ABD’de Beyaz Saray Sözcülüğü görevini Josh Earnest yürütüyor. Earnest, Beyaz Saray’da günlük basın brifingi sırasında gazetecilerle bir araya geliyor ve gündeme dair soruları yanıtlıyor.

Haberin Devamı

BAŞKANLIK MODELLERİ ÇALIŞILIYOR

Başkanlık tartışması Türkiye’de yeni bir konu değil. Türkiye daha iyi nasıl idare edilir sorusu elbette Türk siyasetinin de önemli sorularından bir tanesidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, tek başkanlık sistemi derken parlamento ile ilgili tek kamara mı çift kamara mı; yani Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan bir başkanlık sistemi mi yoksa tek bir meclisin olduğu başkanlık sistemi mi bağlamında bu konuyu gündeme getirdi. Değişik modelleri ve örnekleri var. Birtakım çalışmalar yapılmaktadır.

DİKTATÖRÜN HEZEYANI

(Esad’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki sözleri) Kendisinin nasıl gerçeklerden uzak hezeyan dünyasında yaşadığını bir kez daha görmüş bulunuyoruz. Esad rejiminin meşruiyetini kaybettiği, dünyanın kabul ettiği bir gerçektir. Beşar Esad’ın bu mülakatta kullandığı ifadeler kendi meşruiyetini kaybettiğinin bir kez daha teyid edilmesinden başka bir şey değildir. Kadın, çocuk demeden insanları öldüren bir rejimin başındaki kişinin, burada 1.7 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye’ye dil uzatması asla kabul edilebilir bir şey değildir. Kendisinin yaptığı devlet terörünü, başkalarını teröre destek vermekle suçlayarak kapatması, kamufle etmesi asla mümkün değildir.

Haberin Devamı

BUYURSUN SOMALİ’YE GİTSİN

(Kılıçdaroğlu’na kitap yanıtı) Anamuhalefet liderimizin böyle bir konuma düşmüş olması üzüntü verici Türkiye açısından. Tavsiyemiz sayın anamuhalefet lideri bu tür asılsız, temelsiz spekülasyonlar yerine buyursunlar Somali’ye gitsinler. Türkiye Cumhuriyeti devletimizin, STK’ların, işadamlarının yaptığı yardım faaliyetlerini bizzat yerinde görsünler. O insanlara sorsunlar, Somali’deki çocuklara Türkiye’nin ne anlama geldiğini, yardımların ne anlam taşıdığını bizzat kendileri sorsunlar. Ondan sonra bu tür yöntemlere başvurma ihtiyacı hissetmezler.

YUNANİSTANLA İLİŞKİLERDE YENİ İVME

(Yunanistan seçimleri) Her düzeyde iyi ilişkilerin geliştirilmesi öncelikli hedefimizdir. En son olarak sayın başbakanımız kalabalık bir bakanlar heyetiyle Yunanistan’a gitmişti. Sayın Çipras’ın başbakan seçilmesini tebrik ediyoruz. Türk Yunan ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına da inanıyoruz.

Haberin Devamı

SÜLEYMAN ŞAH’TA SORUN YOK

(Süleyman Şah türbesindeki askerlerin 11 aydır değişmediği ve ihtiyaçların karşılanmadığı iddiası). Şu ana kadar ikmal konusunda sorun çıkmadı. IŞİD gibi bir örgütün orada olmasına rağmen bir askerimizin burnu dahi kanamadı. Bu tür açıklamaların yerine resmi kurumları dinlerseniz daha iyi edersiniz

Bu kez Yargı’ya

Sarayda ABD usulü

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, yasama, yürütme ve yüksek yargı organlarının başkanlarına dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda öğle yemeği verdi. Basına kapalı yemek yaklaşık 1.5 saat sürdü. Yemeğe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tümgeneral Abdullah Arslan katıldı. Yemekte, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan da bulundu. Yemekte, son yargı paketiyle Yargıtay’a 144 üyenin seçilmesinin ardından yaşanan bina sıkıntısının yanı sıra Yargıtay’daki yeniden yapılandırma sürecinin de gündeme geldiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!