Mustafa KÜÇÜK/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2008 00:00
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Hititler’in Çorum’daki başkenti Hattuşa’da 3500 yıl önce üretilen Hattuşili ekmekleri, Çorum’da hiçbir katkı maddesi kullanılmadan, eski tekniklerle yeniden üretilmeye başladı.
Uzun süren deneysel ve etno-arkeolojik araştırmalar sonunda Hitit mutfağıyla ilgili bir kitap hazırlayan Beslenme Uzmanı Asuman Albayrak, o dönemdeki üç çeşit ekmeği "Hattuşili ekmeği" olarak Türk mutfağına kazandırdı.
500 gram olarak üretilen ve özel poşette saklanan ballı meyveli Hattuşili ekmeği 5, narlısı 4, bezelyelisi ise 3 YTL’den toptan satışa sunulacak. "Ballı meyveli" ekmeğin içinde badem, ceviz, fındık ve şarap bulunuyor. Uzun süre tazeliğini koruyan ekmek hiçbir katkı maddesi içermiyor. CNR Expo Fuar Merkezi’ndeki "Metro Gastro Buluşması 2008" fuarında ekmeği görücüye çıkaran Albayrak "3500 yıl öncesi kullanılan buğday cinsine en yakın buğdayı belirledik.
Özel kara değirmenlerde öğütülen buğdayı aynı gün içinde o dönemde kullanılan ve hiçbir katkı maddesi içermeyen özel ürettiğimiz mayalarla mayalıyoruz. Üç kez fermante edilen hamurlar özel taş fırınlarda pişirilerek poşet içine konuyor" dedi.