Güncelleme Tarihi:
Gelibolulu çiftçi tarlasında, Şarap Tanrısı Dionisos'un evlenme törenini tasvir eden figürlerin olduğu som altından alınlık buldu.
Jandarmaya teslim etti
Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ne bağlı Ilgardere Köyü'nde çiftçilik yapan Süreyya Becer, önceki gün tarlasını sürerken Helenistik döneme ait som altından taç parçaları ve alınlık buldu. 51 yaşındaki Becer, ‘‘Bu bir milli servet’’ diyerek paha biçilemeyen eseri jandarmaya götürüp teslim etti.
Lahitin içinde çıktı
Becer, tarla sürerken pulluğu bir taşa takıldı. Çiftçi, lahit kapağı olduğunu öğrendiği taşı kaldırınca, ışıl ışıl parlayan bir alınlık ve yanında kırılmış taç parçalarıyla karşılaştı. Becer, kimseye bir şey söylemeden ve eseri göstermeden soluğu doğruca İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı'nda aldı.
İnceleniyor
Som altın alınlığın Helenistik döneme ait olduğu, üzerinde Şarap Tanrısı Dionisos'un evlenme törenini tasvir eden figürler bulunduğu belirlendi. Jandarma Komutanı Üsteğmen Hüseyin Dirican, Becer' in gösterdiği dürüstlüğü takdirle karşıladıklarını söyledi.
Ödül yüzde 15
TARİHİ eserlerin pazarlanması yasak. Eseri bulan, güvenlik güçlerine bildirmek ve teslim etmek zorunda. Uzmanlardan oluşturulan tespit komisyonu, eserin tarihi ve maddi değerini belirliyor. Bunun en az yüzde 15'i, ödül olarak eseri bulan kişiye veriliyor. Çanakkale Müze Müdürü Nurten Sevinç, ‘‘Oran yüzde 15'ten başlıyor. Eserin tarihi değeri büyüdükçe, yüzde 60'a kadar çıkabiliyor. Komisyonun takdirine bağlı’’ dedi. Gelibolu'da bulunan alınlığın tarihi kıymetine paha biçilemediği belirtildi.